Blackface-protester när det lackar mot jul i Nederländerna trots att Black Peter blir mer grå

Den holländska versionen av tomten, Sinterklaas, har enligt traditionen alltid haft en svart tomtenisse till hjälp i julstöket. Zwarte Piet eller Black Pete, har länge varit kontroversiell och i takt med att Blackface-hysterin spritt sig som en löpeld runt om i världen så försöker nu även Nederländerna att anpassa sig lite. Man tar dock inte bort Black Pete, man bara ändrar färgtonen för att undvika den rasistiska stereotypen.
 
46 lokala Sinterklaas-parader är planerade i städer och byar runt om i landet, där samtliga kommer att ha med Black Pete. Nyheten för i år är att man i en tredjedel av de lokala orterna  har beslutat sig för att låta Black Pete vara lite sotig i ansiktet istället för helt svartmålad, vilket säljs in med att Black Pete har varit i skorstenen för att leverera presenter.
 
Majoriteten av paraderna kommer dock fortfarande att ha med Black Pete-nissar som är helt svartmålade i ansiktet.
 
Av de tio största städerna är Breda den enda orten där man vägrar att göra någon förändring överhuvudtaget. Tilburg fasar ut svartmålade Black Petes, där enbart 25 av 150 kommer att vara svartmålade så att folk gradvis kan vänja sig.
 
Den nya sot-trenden är menad som en bro mellan det gamla traditionella och det nya, men många håller inte med och tycker inte att politiker ska lägga sig i traditioner. I Hilversum sade exempelvis 15 anställda Black Petes upp sig i protest mot den nya sot-trenden. I Middelburg, Assen och Veenendaal där det lokala styret pressat på för förändring, har hundratals Black Petes protesterat på gatorna.
 
Enligt en undersökning som gjorts av en tidning är det främst  små städer med multikulturella företeelser som håller fast vid den traditionella Pete.
 
I Joure i Friesland, är det inte alls något problem enligt organisatören av paraden.
”-Vi brukar fråga om det är någon som har några invändningar men alla, inklusive utlänningar, deltager .”
 
Bergen i Noord-Holland vägrar också att gå med på de nya direktiven och menar att det enda som kan få dem att använda sotiga ansikten istället är om staten kräver det.
 
Saken är dock långt från löst och förra veckan kom nya protester mot Black Pete i Haag genom anti-blackface organisationen ”Kick out Zwarte Piet (KOZP)”. Fler demonstrationer väntas de kommande veckorna fram till den 5 december.
 
Jag tycker personligen att blackface-hysterin gått för långt. Man har under året kunnat läsa om hur allt från filmer, kläder och designprylar till ungdomar på skolmaskerader blivit anklagade för blackface samt så klart Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
 
Det blir inte längre trovärdigt när man ser rasism i allt och jag ger mitt stöd till holländarna som vill hålla fast vid sina traditioner som till och med invandrare kan förstå inte handlar om rasism!
 
dutch

3 reaktioner till “Blackface-protester när det lackar mot jul i Nederländerna trots att Black Peter blir mer grå

  1. Har fått mången nytta utav min tekniskt/vetenskapliga gymnasieutbildning. I den ingick att man skall betrakta en situation ifrån alla perspektiv, innanman kommer fram till en slutsats. (Något som medvetet undviks allt för ofta i politiskt/religiösa sammanhang …)

    Här väcker det en fråga om vad man skall beteckna det som, när intresse finns för exkludera Zwarte Piet helt ifrån den gamla traditionen …

    Gillad av 1 person

  2. Intressant att se att det finns folk som håller emot när det gäller anpassning till de hitkomna.Inte som här där beslutsfattare lägger sig platt och ändrar på allt som kan förvanskas till något stötande.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s