Tydlig mansdominans i kärnan hos både SD och S

Igår skrev jag om att det saknas kvinnliga kandidater till att ta över ledartröjan efter Stefan Löfvén i Socialdemokraterna och när jag skrev det tänkte jag faktiskt på att både L, C, MP och KD har kvinnliga partiledare, medan M och V har haft det tidigare samt att SD har en kvinna som vice partiledare.

Idag framkommer det dock lite överraskande att Julia Kronlid petas och ersätts av Henrik Vinge. Hur tänkte man där? Kronlid har gjort ett bra jobb och hennes milda men ändå raka framtoning har vägt upp majoriteten av män i partiledningen. Partiet som ofta får kritik för att vara kvinnofientligt hade behövt en kvinna på posten istället för ännu en man, men om Kronlid väljer att gå själv får man respektera beslutet.

Kronlid själv säger överslätande att hon behöver mer tid för att fokusera på familjen, men att hon kommer finnas kvar som andre vice ordförande.

Det är bara att beklaga förändringen oavsett vems beslutet är och konstatera att både S och SD verkar föredraga en mansdominerad kultur i den högsta ledningen.

SD har trots allt suttit i riksdagen i tio år nästa år och har haft tid på sig att lyfta fram även kvinnliga kompetenta politiker om man nu vill locka till sig fler kvinnliga väljare som man sagt är av vikt. Men nu blir strategin tydligen en annan, vilket återstår att se om det bär frukt.

8 reaktioner till “Tydlig mansdominans i kärnan hos både SD och S

 1. På Facebook skapade detta inlägg en jättediskussion eftersom många misstolkade innebörden som att jag förespråkade könskvotering, vilket inte är fallet. Det framkom också att Paula Bieler är på väg bort pga familjeplaner.

  Gilla

  1. Man kan många gånger tydligt se mäns rädsla, ett exempel är vänsterns Amineh, en kvinna värd all heder ( trots vänster ideologi ) hon står för sina åsikter, hon kom med sanningen ang hedersvåld med mera, obehagligt som fan för Jonas och kompani, Amineh utsattes för den och skär mobbning, hedersrelaterat våld får man inte säga, då är man rasist, vänstern vill ju inte se verkligheten, hycklare hela bunten, när Jonas i en presskonferens offentliggjorde Aminehs bortfall stod det en vänster kvinna bredvid Jonas, vad gjorde hon där? Jo visst fan, kyttersmycke, Amineh är kvinna, Amineh var ett hot för Jonas, Amineh så sanningen, då tar Jonas tillfället i akt och hugger Amineh i ryggen, Jonas har i min värld ingen ryggrad, det finns inte en enda riktig manlig gen i den gubben, det har nog inte Stefan löfven heller. Hur den gubben kom till makten återigen är för mig en gåta, säger en del om Svenska folket, men med hjälp av centerns Annie Lööf, kvinna och partiledare med psykopatiska drag och professionell härskar teknik

   Gilla

 2. Det finns en finslipad heraki inom mycket, män dominerar fortfarande, och dyker det upp en stark kvinna blir männen livrädda, hon åker bort på det ena eller det andra sättet, inte alltid men många gånger, hon ska helst stå där bredvid som ett kyttersmycke

  Gillad av 1 person

 3. Möjligen kan Kronlids inställning i abortfrågan, som var en stor belastning för partiet i förra valet, haft en del med saken att göra. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7236606
  Åkesson fick gå ut och försöka skademinimera https://www.svt.se/nyheter/inrikes/akesson-om-sd-s-installning-till-abortgransen-ingen-viktig-fraga men då var skadan redan skedd. Abortfrågan likaväl som spydiga nålstick om järnrör etc kommer fortfarande att användas för att skada SD. Det kommer våra ”opartiska” medier att se till.

  Gilla

  1. Ja, men driver man en politik som förespråkar en abortgräns på 12 v skall det väl föras fram kan jag tycka. Men även på den frågan har partiet bytt fot för att ”passa in”. Swexit och PS-skatt är en andra kappvändare så vad får man egentligen vid en röst på SD- grisen i säcken?! 🤔😉

   Gilla

   1. Vad gäller abortgränsen var en annan ståndpunkt naturligtvis oundviklig, stödet från övriga partier till en harmonisering med andra länder i Europa fanns inte och väljarstödet minskade. Om dom har ambitionen att växa till den grad att utfrysning blir allt för kostbar av övriga är ett visst mått av anpassning nödvändigt.

    Gilla

 4. Nu ska väl inte Expressen antas som något sanningsvittne om skälet till avgången. Det är oavsett skälet synd att hon försvinner både partitaktiskt och vad jag sett verkade hon göra sitt jobb väl.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s