Medan den grova kriminaliteten ökar är det fullt i landets högsäkerhetsfängelser trots att man redan för ett år sedan varnade för det här scenariot

På högsäkerhetsfängelser har hotet och våldet nästan fördubblats på fyra år – trångboddhet som gör det svårt att splittra farliga grupperingar pekas ut som ett problem av personalen i ett reportage i SvD.
Norrtäljeanstalten är en Sveriges sju högsäkerhetsfängelser och här avtjänar några av landets farligaste brottslingar sina straff. Sedan i våras är anstalten överfull, vilket betyder att det är ”en in en ut”-principen som gäller.
Anstalten anses fullbelagd när 90% av anstaltsplatserna är upptagna. Då finns det fortfarande utrymme att omplacera intagna vid behov, men sedan ett halvår tillbaka har Norrtäljeanstalten en 100-procentig beläggning, vilket får konsekvenser för såväl personal som de intagna.
På grund av den akuta platsbristen blir till exempel konflikter svårare att lösa, med personal som har svårt att splittra farliga grupperingar och omplacera de inblandade individerna på olika avdelningar, vilket leder till att personalen även blir tvungna att göra avkall på sina bedömningar.
Det finns en till förklaring till att hoten och våldet har ökat och det är det råare förhållningsätt bland de intagna. Många är unga och har vuxit upp i en värld av social utsatthet som präglats av myndighetsförakt och våld. De har över huvud taget ingen respekt för personal eller andra medintagna.
Redan i fjol slog Kriminalvården larm om att anstalter runt om i Sverige började bli överfulla. Den nuvarande beläggningen på samtliga sju svenska klass 1-anstalter är 100% utifrån den senaste beräkningen, vilket innebär att platserna för närvarande är slut.
I november i fjol beslutade Kriminalvården om att utöka antalet anstaltsplatser, men det tar tid att anlägga nya fängelseplatser och de kommer inte att kunna lösa den akuta platsbristen på flera år.
Återigen har våra makthavare valt att slå dövörat till och invänta maximala problem istället för att ta tag i saken direkt när man belyste problemet första gången. Bättre fly än illa fäkta verkar vara deras motto – bedrövligt! Kan vi få mindre snack och mer verkstad tack – helst igår!
#onlyinsweden
#mycketsnackingenverkstad
svd

7 reaktioner till “Medan den grova kriminaliteten ökar är det fullt i landets högsäkerhetsfängelser trots att man redan för ett år sedan varnade för det här scenariot

 1. Det är ett säkerhetsproblem med kvinnlig personal bland intagna män och män bland intagna kvinnor.Kriminalvården i sig har stora strukturella brister.Som jag ser det är de kvinnliga cheferna det allra största problemet,ännu ett strukturellt och allvarligt problem inom kriminalvården.

  Gilla

  1. Det gör i praktiken de intagna.De kvinnliga anställda jobbar många gånger helt på intagnas villkor.Vill man ta bort ett irritationsmoment bland de intagna och en säkerhetsrisk så tar man helt bort de kvinnliga cheferna och bort med kvinnor på mansavdelningarna.Fängelserna hyser till stor del män med en helt annan kvinnosyn än vi är vana vid.Jämför gärna vad polishen Carina Schöttler skriver på Nyheter idag om att männen från vissa kulturer föraktar kvinnor och betraktar polishennen som kryp.Kvinnor har öht inget att göra i den operativa verksamheten ang kriminella.De kan diska i köket eller nåt.Man har dessutom kvoterat in en stor andel homosexuell personal och det är ytterligare en säkerhetsrisk.Homosexuell kvinnlig chef är direkt opassande mot muslimska intagna.Nån djävla respekt får man väl ändå visa gentemot våra muslimska gäster.
   In šaʾ Allāh
   #visamuslimernarespekt
   #ingenkvinnligpersonal

   Gilla

 2. Policyn inom kriminalvården har de senaste decennierna varit att intagna som lyckas rymma skall inte infångas omedelbart.Det har ansetts ha en lugnande inverkan inom väggarna ifall de intagna kan se en liten liten möjlighet att klara sig efter rymning.Problemen med att fånga in dem igen har man överlåtit till polisen.Det är min själ inte klokt hur vänsterliberala ideer fått förstöra samhället.
  #annbrittgrünewaldsugerfortfarande

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s