Konsten att gripa en misstänkt person – i andra länder vill man få fast efterlysta personer men i Sverige vill man inte åsamka dem skada

I dagens Aftonbladet går att läsa att man i Nederländerna gjorde en fasansfull upptäckt på biografen i Groningen igår morse, där det låg två döda personer i en av salongerna. Polisen utreder nu ett misstänkt dubbelmord och jagar en misstänkt man som syntes på biografen under gårdagen.

Under dagen släppte polisens mordutredare en bild på den misstänkta mannen inklusive namn och signalement – Ergün Senarabaci, 33 år, 1.72 lång, mörkt hår som är rakat på sidorna och skägg.

Således har man nu alla förutsättningar för att gripa den misstänkta gärningsmannen.

Meanwhile in Sweden tar det i regel flera månader innan polisen släpper bilder på misstänkta personer, vilket vi bland annat kunnat notera i sökandet efter våldtäktsmän och även nu senast i mordutredningen där 31-åriga Karolina Hakim sköts ihjäl i Malmö i augusti, men där polisen inte publicerade bilderna förrän i veckan som gick.

De flesta svenska tidningar hjälpte polisen med att publicera bilderna på den efterlysta personen, men inte SVT som hänvisar till att det skulle kunna skada den efterlysta personen. Att en ung kvinna mist sitt liv och ett litet barn förlorat sin mor är liksom inte så relevant i sammanhanget – då är det viktigare att skydda gärningsmannen som så många andra gånger i denna dubbelmoralens högborg!

Inte nog med att man tvingas betala skatt för ett förkastligt propagandaorgan som har mage att kalla sig för ”public service” – de står dessutom inte på offrens sida. Bedrövligt!

Att polisen fått order uppifrån om att göra allt för att dölja det faktum att vi importerar kriminella är det många som förstått under lång tid, men man kan även undra om poliserna medvetet fördröjer utredningarna genom att vägra publicera signalement eftersom landets fängelser är överfulla?! 🤔

Det är dock inte bara polisens fel. Jag har hört poliser berätta att tidningar många gånger inte vill publicera signalement på misstänkta gärningsmän trots att polisen ber dem om detta och att polisen därför gett upp försöken.

Svensk media är oavsett ett skämt när det kommer till att publicera signalement – när cirkusen kring Me Too rasade som värst hängde man ut vita män på löpande band utan minsta belägg för att det fanns någon sanning bakom påståendena och förstörde såväl karriärer som splittrade familjer, men att publicera bilder eller skriva signalement på misstänkta personer med utländsk bakgrund är likvärdigt med en dödssynd i Sverige!

#onlyinsweden
#vågapublicerasignalementoavsettbakgrund

6 reaktioner till “Konsten att gripa en misstänkt person – i andra länder vill man få fast efterlysta personer men i Sverige vill man inte åsamka dem skada

  1. Ja man kan undra vad som gått fel i landet när man ovillkorligt ska skydda även de grövsta brottslingarna. Där jag bori USA är inställningen den diametralt motsatta. För att få bort brottslingar från gatorna och förhindra nya brott, visas ofta bilder på eftersökta. Detsamma borde gälla i Sverige. Hade man tillexempel tidigt visat bilderna på mördaren i Malmö samt ektronist lyft fram den del av ansiktet som låg i skugga, så hade man kanske haft sin man nu. Man har alltså suttit på de bästa bevismaterialet i månader och funderat över om det skulle kunna skada den lille gullungen på något sätt. Man tar sig för pannan…….

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s