Det vore på tiden att man såg över såväl diskrimineringslagen som religionsfriheten i Sverige om man på allvar vill komma tillrätta med många växande problem

Jag läste en artikel i en dansk tidning som tog upp huruvida det är rätt eller fel att imamer vägrar att ta kvinnor i hand och jag funderade lite överlag på problemet med att vi har ett stort antal personer som inte vill ta det motsatta könet i hand på grund av sin religiösa tillhörighet.

Jag har ungerska rötter och när jag var liten så minns jag särskilt ett tillfälle när några ungerska släktingar som var i Sverige kom på besök hem till oss. Jag tyckte då att det var jättekonstigt att hälsa på någon genom att pussa gästerna på kinderna och jag ville egentligen inte göra det. Men man fick anpassa sig och som vuxen tycker jag så klart inte att det är konstigt att hälsa på varandra på det sättet – det gör man dessutom även i Sverige i vissa kretsar.

Visst är det obehagligt att göra vissa saker första gången, men ska vi inte kunna kräva att folk som bosätter sig här tar seden dit de kommer? Som person gör det mig egentligen inte så mycket hur någon vill hälsa på mig – om det är en kram, ett handslag eller helt enkelt bara säga hej utan att röra vid varandra, men som kvinna så stör det mig extremt mycket att någon av det motsatta könet vägrar att hälsa på mig genom att ta i hand just eftersom jag är kvinna. Det är oerhört förnedrande mot det täcka könet! Det måste vara precis samma förnedrande känsla för män som råkar ut för kvinnor som inte vill ta i hand med hänvisning till sin tro.

Det står inte i Koranen att man inte får ta i hand med det motsatta könet, utan det här handlar om traditioner precis som kvinnoförtryckande klädsel. Enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet, är det en gammal tradition som lever kvar bland konservativa muslimer som har att göra med hur man tolkar islam och dess traditioner. Till och med islamister kan enligt Fazlhashemi ta kvinnor i hand, så det är uppenbarligen bara vissa som lever efter denna inskränkta mentalitet.

Det vore på sin plats att se över såväl diskrimineringslagen som religionsfriheten i Sverige så att man skickar rätt signaler om vad som gäller. Precis som alla lagar är det en tolkningsfråga och ser man på de olika domarna genom åren i just dessa ärenden så varierar utfallet – ibland har det varit diskriminering att kräva hälsning genom handskakning och i andra fall inte.

Överlag är både diskrimineringslagen och religionsfriheten i Sverige roten till många växande problem i samhället som jag gärna skulle få bukt med, till exempel slöja på barn och böneutrop, men även burkaförbud är viktigt att få till stånd – inte minst av säkerhetsskäl. Alla sådana saker stoppas dock med hänvisning till religioinsfrihet.

Tyvärr är det dessutom omöjligt att föra en saklig debatt om detta då man hela tiden vill få det till att det handlar om att attackera muslimer eller hittepåordet ”islamofobi”. Samma sak ses i debatten om huruvida vi ska förbjuda omskärelse av pojkar, där folk anklagas för att vara antisemiter till höger och vänster bara för att man värnar om barnen rätt.

Det vore verkligen på tiden att våra makthavare såg över såväl diskrimineringslagen och religionsfriheten om man menar allvar med att man vill bekämpa såväl kvinnoförtryck som inskränkningar i barnens rätt till frihet. Det är bara att leta upp ryggraden och sätta igång så att vi kan leva upp till det sekulariserade land vi framstår som på pappret!

#geosspolitikermedkurage

hand.jpg

2 reaktioner till “Det vore på tiden att man såg över såväl diskrimineringslagen som religionsfriheten i Sverige om man på allvar vill komma tillrätta med många växande problem

  1. De flesta av våra politiker är progressiva kulturrelativister. Det är i full färd med att skapa en postmodern värld. De är varken naiva eller okunniga. Det vi kallar problem är för dem bara utmaningar. Som enligt dem i stor utsträckning beror på vår rasism och ovilja att integrera. När politikerna till synes retirerar och reagerar är det för att få mer tid att fortsätta med sitt utopiska och globalistiska utjämningsprojekt. De obehagliga importerade vanor som du och förstås även jag reagerar på är en följd av deras identitetspolitik och osvenska normkritik. Gör Sverige lagom igen dvs svenskt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s