Iransk musiktjänst censurerar kvinnor på skivomslagen och 24-årig kvinna dömd till 16 års fängelse för att ha gått utan hijab

Om man söker på till exempel Lady Gaga och Avril Lavigne på den iranska musiktjänsten Melovaz, så syns bara en svävande ljusröd hatt eller en gitarr utan ägare eftersom man har photoshoppat bort kvinnorna.

Musiktjänsten som påminner om Spotify, har bortcensurerat alla kvinnliga artister som är avbildade på skivomslag och om de kvinnliga musikerna poserar tillsammans med en man på omslaget, som exempelvis Lady Gaga gör på sitt soundtrack till filmen ”A Star is Born”, har mannen fått vara kvar medan kvinnan är borttagen.

Censuren har väckt uppseende på sociala medier och en användare skriver bland annat:
-”Jag är iranier, men har aldrig använt Melovaz hemsida. Vi använder mest normala och internationella streamingtjänster som Spotify. Det är dumt. Det är en skam. Det är sexistiskt. Jag kan inte förklara vad som händer här.”

Rapparen Iggy Azalea, som själv blivit borttagen skriver på Twitter:
-”Synd för dem för jag har en vaginareferens i alla mina sånger så vem har egentligen vunnit?”

I Iran måste kvinnor täcka sig enligt lag, något som 24-åriga Yasaman Aryani blivit varse om. Hon har dömts till 16 års fängelse för att ha tagit av sig sin hijab och gått runt på en station i Teheran där hon delade ut blommor den 8 mars i år. För knappt tio dagar sedan blev hon förflyttad till Evin-fängelset som är känt för att isolera fångar, förhöra dem utan advokat samt tortera fångar.

För de svenskar som reagerar med ilska på kvinnoförtrycket i Iran, så vore det inte dumt att börja med att protestera mot det utbredda förtrycket mot muslimska kvinnor och barn som pågår framför våra ögon här i Sverige!

#ståuppmotkvinnoförtrycket
#förbjudslöjapåbarn
#seöverlagenomreligionsfrihet

En reaktion till “Iransk musiktjänst censurerar kvinnor på skivomslagen och 24-årig kvinna dömd till 16 års fängelse för att ha gått utan hijab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s