Politikerna pratar och pratar men vad gör de egentligen för att stävja vårdkaoset?

Alla vet att den svenska vården är illa ute med cancerpatienter som får vänta alldeles för länge på operationer på grund av personalbrist och stängda avdelningar, akutmottagningar med flera timmars väntetid och personal som vittnar om kaos, operationssalar som får stänga på grund av dålig arbetsmiljö eller brist på material, en psykiatrisk vård som helt har slutat att fungera där tusentals barn/unga får vänta i åratal för att få hjälp och vissa mår så dåligt att de hinner ta livet av sig samt så klart sjukhus som kostat multum att bygga men som ändå inte kan erbjuda tillräckligt med vårdplatser på grund av bland annat personalbrist.

Allt grundar sig i att de som sitter och styr är människor som saknar erfarenhet av hur sjukvården fungerar, som bara tänker siffror och statistik utan reell förankring ute i verksamheterna.

Det senaste exemplet i mängden av krisande vårdavdelningar är lungavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som ska stänga sin slutenvårdsavdelning för lungpatienter, där hundratals svårt sjuka KOL- och lungcancerpatienter blir direkt påverkade.

En av patienterna, 38-åriga Madeleine Hoffman, oroar sig över vad som kommer att hända när avdelningen stänger den 30 november. Hon har en liten son och känner stor ångest över att behöva lämna Göteborg och kanske hamna på andra sjukhus i regionen när hon ligger inlagd.

Hoffman, som själv är sjukskriven från sin anställning som undersköterska på den medicinska akutvårdsavdelningen på sjukhuset, känner till svårigheterna med att hitta öppna vårdplatser på sjukhuset.
-”Vi har fortfarande ingen plats i huset att lägga in de som kommer från akuten, så hur kommer det bli för oss lungpatienter?”

Bedrövligt och tyvärr ingen unik situation för Göteborg! Men vad gör våra styrande egentligen för att få vårdsektorn på fötter igen? Det saknas ständigt pengar och de återkommande organisationsförändringarna samt ständiga försök att effektivisera verksamheterna får inte önskad effekt – tvärtom så bränner man ut vårdpersonalen och sätter patientsäkerheten på spel.

I åratal har vårdpersonalen flaggat för den ohållbara situationen på landets vårdinrättningar, men det enda våra regeringar – oavsett färg – har gjort är att slå dövörat till och fortsätta sitt idoga arbete med att effektivisera samt spara pengar på livsviktiga verksamheter eftersom pengarna behövs till annat. Det är skamligt minst sagt!

Regeringen Löfvén har blivit experter på att uttala menlösa floskler – tror de själva på det de står och säger?

#onlyinsweden
#vadfanfårviförpengarna
#avgåregeringen
#allweeverhearfromyouisblahblahblah

12 reaktioner till “Politikerna pratar och pratar men vad gör de egentligen för att stävja vårdkaoset?

 1. Det är inte konstigt att politikerna mer eller mindre börjat att gå under jorden,inga hemtelefonnummer,skenbosättningar(man vågar inte att vistas på sin folkbokföringsadress).
  #sommanbäddarskallmanfåligga

  Gillad av 2 personer

 2. De håller på att riva vårt eget land, ett land som byggts av vanliga anständiga människor som har vanlig anständig moral och när dessa människor drabbas av livshotande sjukdomar så tar de inte i första hand ansvar för dem utan fortsätter att förstöra genom vansinniga beslut och rent ondskefullt agerande!
  Vi måste få bort dessa sjuka individer innan vi alla drabbas mer än vad vi redan gjort!

  Gillad av 2 personer

 3. Även på Ystad Lasarettet med ett/mitt rötgensvar tog över 5 månader på sig var där sen 17 Maj stötte på i slutet på Juli fick till svar att jag fått men brev redan kollade min journal det 1 Augusti fanns inget svar antecknat på dom igen vid ett besök 22 Sep. då blev det lite fart kom en ursäkt från remitterad läkare ett krystat han skyllde på semestrar. Svaret kom den 1 Oktober.
  Har jag en väldig afasi det gör det inte enklare!

  Gillad av 2 personer

  1. Afasi eller inte så är det nästan omöjligt att prata i egen sak.Det borde finnas en patientombudsman,privat finansierad.Det ger förstås inga godhetspoäng och massmediala ryggdunkningar att föra tex en cancerpatients talan.
   #lögnernabörjarspringaikappgellerttamas

   Gilla

   1. Absolut det blir mycket skrivande kan inte ta kontakt som talande kan detta utnyttjas av de styrande i vården att skylla på tandvärk med löständer.

    Gilla

  2. Har liknande erfarenhet ifrån Karlstads lasarett. Satt härom året på kirurgin och gick igenom min journal med berörd kirurg, för att se om det fanns något hinder för karpaltunnelkirurgi (hade dagarna innan genomfört nervtester). Han noterade i förbifarten, att jag befann mig under pågående astmautredning (#3 sedan 1982) och hade varit på lungröntgen ett par månader tidigare (kontrast+diafragmatest). Nämnde att jag fortfarande inte fått något svar. Berörd kirurg skakade bara på sitt huvud över sina kollegors agerande eller snarare i brist på och konstaterade att svaret fanns redan i systemet en vecka efter undersökningen. Även om jag hade möjligheten att titta i min journal och se själv, så skulle lungmedicin skulle ha hört av sig oavsett.

   Min karpaltunneloperation? Gick bra, men inte perfekt. Vi är trots allt analoga system, inte digitala. Under operationen noterade kirurgiteamet min lätta nervositet, då jag började att prata kontinueligt i samband med att bedövningen sattes (var mest orolig över att bedövningen inte verkade fort nog, något som jag tyvärr har gammal erfarenhet utav, främst inom tandvården …). De hanterade detta med att styra mitt prat. Dock blev de för någon sekund helt tysta, när jag i sammanhanget lyckades att skämta med dom. Det uppskattades av dem, då de insåg att min nervositet hade försvunnit. Kan konstatera erfarenhetsmässigt, att trots stressen de har på kirurgin här i Karlstad, så gör de ett bra jobb och det inkluderar även patienthanteringen.

   Gillad av 1 person

 4. Det måste till behörighetskrav på beslutandepositioner inom det offentliga. Det fungerar inte, uppenbart, att noviser får sitta leka på skattebetalarnas bekostnad. Minst 10 års genuin yrkeserfarenhet och ledaregenskaper. Om det handlar om ett begränsat område, så skall givetvis yrkeserfarenheten finnas inom denna. Landstingen skall styras av chefsläkare och specialister.

  Gillad av 1 person

  1. Precis,det ärju inte klokt att lekmän skall ha ansvaret för tex sjukvården och förresten ”ansvar”,blir det fel så kickas de-till ett ännu bättre jobb med ännu högre lön.
   #ställansvarigamotenvägg

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s