Varför sviker SD landets kommuner genom att alliera sig med S?

Intressant debattinlägg från Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun (M), respektive kommunalrådet Alexander Torin, som ifrågasätter varför Sverigedemokraterna ger sitt stöd till regeringens förslag om ett nytt kommunalt utjämningssystem. Det är i sig ett svek mot alla de kommuner som tvingas betala för att regeringen inte vill stå till svars för konsekvenserna av deras misslyckade Sverigepolitik och man kan även ifrågasätta varför SD som vill ge sken av att inte stödja Stefan Löfvéns politik ändå gör det ibland.

Jag kan hålla med i mycket av det som sägs i texten och det bästa sättet att ge regeringen bakläxa hade givetvis varit att rösta nej så att regeringen själva tvingas stå för de kostnader som de lastat över till kommunerna.

Många säger att SD är kontrollerad opposition och för mig som är partipolitiskt obunden blir det allt tydligare, där denna incident bara var en i mängden där partiet agerat irrationellt. Visserligen säger SD att man i grunden är ett parti med de gamla Socialdemokraternas värderingar, men nu tillhör inte Löfvén-falangen den gamla skolan för att utrycka sig milt, så därför förstår jag inte varför man väljer att ge sitt stöd här.

Med tanke på alla trogna SD-väljare där ute som undrar vad som händer så får vi dock hoppas på en uttömmande replik som kan ge oss ”hela bilden”. Eller så blir det som vid kritiken mot partiet inför EU-valet där man blev ifrågasatt för hur man röstat under den senaste mandatperioden och där man i slutändan valde att helt sonika inte replikera alls.

———————————————–

”Sverigedemokraternas besked om att stödja regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem är ett svek mot alla de kommuner som tvingas betala. Att regeringen dessutom vältrat över stora kostnader, som de för migration, på kommunerna försämrar ytterligare våra möjligheter att tillhandahålla en god välfärd.

Få har missat att konjunkturen viker och i dagarna justerade dessutom Konjunkturinstitutet upp sin arbetslöshetsprognos för år 2020. Detta kommer samtidigt som alla kommunernas ekonomier redan är mycket hårt ansträngda.

Vanligtvis brukar Sverigedemokraterna hävda att de är partiet för alla som tröttnat på Stefan Löfvens kostnadsdrivande politik. De har bland annat starkt motsatt sig de kostnader som flyktingkrisen inneburit och som har hamnat på kommunernas bord.

Därför är det förvånande att Sverigedemokraterna nu stödjer regeringens orättvisa förslag till nytt kommunalt utjämningssystem när alla kommunernas ekonomier redan har nått bristningsgränsen.

I stället borde Sverigedemokraterna rösta nej till Stefan Löfvens förslag och medverka till att regeringen själva står för de kostnader som de lastat över till kommunerna. Detta vore rent principiellt rätt och skulle ge det andrum som behövs för att behålla en god välfärdsnivå och fungerande stöd för såväl ung som gammal i Sverige.

I stället rullar Sverigedemokraterna fram röda mattan till Löfven och ger beskedet att de kommer rösta ja till förslaget om nytt kommunalt utjämningssystem, kanske för att de tror att de gör vissa kommuner en tjänst genom sitt regeringsstöd. Men ett nej skulle vara ett tydligt besked till regeringen att de inte kan fortsätta på denna kostnadsövervältrande väg.
Konsekvenser för regeringens misslyckade Sverigepolitik ska inte välskötta kommuner som Karlstad få klä skott för. Heder till Liberalerna som faktiskt resonerar med sunt förnuft och säger nej med hänvisning till att staten borde skjuta till mer pengar.

Det är omöjligt att gå runt som land om ingen långsiktig plan finns, för just så känns regeringens politik. Regeringen menar att utbildnings- och inkomstnivå ska avgöra var pengarna ska ta vägen. Men detta urholkar incitamenten för kommuner att vara ekonomiska och hantera skattepengarna ansvarsfullt, något som är grundläggande för att inte få djupare problem i framtiden.

Socialdemokraterna förde en gång i tiden en politik som premierade den som gjorde sin plikt och krävde sin rätt – i dag är det inte så. Samtidigt står Sverigedemokraterna och håller regeringen i handen och låtsas att de är ett högerparti. Fallet är nog snarare att Sverigedemokraterna är en kameleont, de ändrar partifärg vid behov för att försöka röstmaximera.

Vi ser fram emot en debatt där Sverigedemokraternas stora kommunikationsavdelning på något vis kommer försöka föra fram det motsägelsefulla budskapet om att de inte alls stödjer Stefan Löfven, men att de gör det ibland, som i den här frågan. Att Sverigedemokraterna leker jojo med ansvarsfulla kommuner bortses ifrån, viktigast är tydligen röstmaximeringen.

Mer pengar i det kommunala utjämningssystemet låter bra, om staten tar den ökningen. Tiden då kommunerna kunde mjölkas utan att det får konsekvenser är förbi. Det vi nu ser är att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna tydligen funnit varandra.

Per-Samuel Nisser, Kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun (M)
Alexander Torin, Kommunalråd i Karlstads kommun (M)”

sd

9 reaktioner till “Varför sviker SD landets kommuner genom att alliera sig med S?

 1. Jag har ingen uppfattning om ifall rikare kommuner eller staten skall stötta fattigare kommuner men jag tycker att det är bra med utjämningen och oavsett vilka som stöttar så är det ju skattebetalarna som delar på bördorna,skatt som skatt-statlig eller kommunal kvittar ju egentligen.Vad som är ett problem är alla de utlandsägda företag som knappt ens uppvisar ens en promille i vinst.De skall man klämma åt och kolla deras luftfakturor från moderbolag.Minns så väl när Volvo personvagnar kom i amerikansk ägo och helt plötsligt kom det dubbla fakturor från Ford.Numera är det tydligen satt i system bland många bolag och skattemyndigheten står maktlösa.Två lagstiftningar kan stå mot varandra och skattekrav slutar ofta i domstol och skatteverket förlorar nästan alla mål.Vi vanliga människor får bära en onödigt stor börda.

  Gillad av 1 person

  1. Sverigedemokraterna vinner nog väljare ifall de går åt vänster.Vi behöver inte fler högerpartier i Sverige.Sverigedemokratiska väljare kommen från de utsatta delarna av sveriges befolkning.Deras väljare är människor som hade tjänat på en solidarisk vänsterpolitik men det fattar vare sig partiledning eller ens väljarna själva.

   Gilla

 2. Vi som hoppades att SD skulle vända skutan Sverige rätt –
  vi har blivit besvikna många gånger sedan de kom in i Riksdagen.

  När det väl kommit till röstning har det visat sig att de är falsk opposition.

  (Men några gånger blev det rätt, ärligt talat).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s