Greta går sannolikt miste om Nobels fredspris

Från att ha varit matade med klimatkris i kombination med Greta Thunberg-hyllningar har det plötsligt blivit tyst i svensk press. Idag hittade jag en enda Greta-artikel som informerade om att hon skulle resa vidare till Sydamerika, men fortsätta sina fredagsdemonstrationer. Betyder det att klimatkrisen bara är aktuell på veckoslutet i svensk media , eller har Greta-boomen helt sonika börjat dö ut efter att kritiska röster lyfts internationellt den senaste veckan samtidigt som obekväma kopplingar sipprat ut? Oavsett är det skönt att kunna läsa igenom nyheterna utan att konstant få braskande rubriker om överdrivna klimat hot uppkörda i ansiktet eller behöva bevittna den sektliknande hyllningen till ett barn som utnyttjas å det grövsta av penningstinna globalister.

På fredag ska för övrigt vinnaren av Nobels fredspris presenteras och försnacket ger vid hand att Greta Thunberg troligen inte är aktuell för priset.

Henrik Urdal, direktör vid PRIO (Peace Research Institute Oslo), deklarerar att det har varit mycket fokus på unga fredsbyggare i år och han har därför placerat tre representanter i topp, men där finns inte Greta Thunberg med.

Istället handlar det om Hajer Sharief från Libyen, Ilwad Elman från Somalia och Nathan Law Kwun-chung från Hongkong som tillsammans toppar den årliga listan med favoriter till att mottaga fredspriset.

Fredsforskaren är dock lång ifrån säker att priset kommer att gå till någon av dessa tre eftersom det i år är ett mer öppet fält med färre kandidater som är helt uppenbara.

Anledningen till att det är mest sannolikt att klimataktivisten Greta Thunberg inte får priset är för att det inte finns någon direkt koppling mellan väpnade konflikter och klimatförändringar.

Urdal har däremot organisationen ”Reportrar utan gränser”, som jobbar för pressfrihet och för att beskydda journalister, på en andra plats och därefter ”Control Arms Coalition”, en sammanslutning med över 100 organisationer som arbetar för strängare vapenkontroll internationellt, på en tredjeplats. På fjärdeplats återfinns den humanitära organisationen ”International Rescue Committee (IRC)”, som arbetar med flyktingproblematik och på femte plats Etiopiens statsminister Abiy Ahmed för att ha slutit fred med Eritrea samt ha fått beväpnade oppositionsgrupper till att trappa ned.

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/9v0l6q/Ungdomsaktivister-topper-spekulasjonsliste-for-fredsprisen–Greta-Thunberg-er-ogsa-nominert

nobel

3 reaktioner till “Greta går sannolikt miste om Nobels fredspris

 1. En indikation åt vart det lutar, borde vara åt vilket håll de politiska vindarna i Stortinget blåser. Det är de som utser vilka som för tillfället sitter i berörd kommité. Flera av kommiténs utnämningar genom åren är ifrågasatta (Sadat/Begin 1978, Obama 2009 m.fl.).

  Anledningen till att det är mest sannolikt att klimataktivisten Greta Thunberg inte får priset är för att det inte finns någon direkt koppling mellan väpnade konflikter och klimatförändringar.

  – Intressant är att detta inte varit ett hinder tidigare, med tanke på att IPCC och Al Gore fick dela på priset 2007 – en annan ifrågasatt utnämning.

  Gillad av 1 person

 2. Man bör nog ta både utnämningar och utdelningar av Nobelpris med lämplig nypa salt, inre krets och inbördes beundran förekommer.
  Bara tanken att det eventuellt skulle ha varit aktuellt säger väl om inte allt så en hel del.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s