Vi har gått från bränder i soprum till explosioner och dödsskjutningar men vem sitter inne med lösningen?

Vaknar till en artikel om en ny sprängning vid ett flerfamiljshus i ett bostadsområde i Angered, en kraftig explosion som lämnat en bombkrater och fått många människor att känna av tryckvågen. Funderar på vart det ska smälla imorgon och hur stor skadegörelse samt skadade människor vi kan förvänta oss nästa gång. Undrar hur många som fått sin bil uppbränd i natt, hur många som rånats brutalt eller blivit våldtagna. Konstaterar att landet närmar sig den gräns när vi inte längre kan stoppa det som sker och reflekterar över att regeringens förslag till åtgärdspaket för att stoppa dessa kriminella klaners framfart inte räcker på långa vägar.

Samtidigt publicerar Aftonbladet en debattartikel skriven av den fristående debattören Ihsan Kellecioglu, som jobbat med ungdomsfrågor och segregationsfrågor de senaste 15 åren. Han konstaterar att vi gått från en tid där killar i utsatta områden brände upp soprum och käftade med polisen, till att de började bränna bilar, starta upplopp och kasta sten mot polisen samt slutligen att de började skjuta ihjäl varandra och kasta bomber. Allt medan samhället i alla år ständigt skyllde på samma sak – ojämlikhet, nedskärningar, diskriminering, rasism och skolförfall.

Han menar att vi nu istället börjat prata om hårdare straff, fortsatta privatiseringar, nedskärningar, ombildningar av hyresrätter, fortsatta nedläggningar av skolor och lägre skatt för de rikaste, vilket lett till att Sverige är det OECD land där ojämlikheten ökat snabbast samt också är orsaken till att vi fått en utveckling där vi gått från bränder i soprum till explosioner i bostadshus.

Kvar står de akterseglade invånarna i de utsatta områdena som ska avgöra hur långt deras barn ska resa för att gå i skolan, hur de ska lära sina barn att hantera rasism, fattigdom, stigmatisering, skjutningar och öppen drogförsäljning. Han konstaterar att för de föräldrar som inte har dessa livsavgörande verktyg att ge kan risken bli att deras barn hamnar i kriminalitet och/eller skapar självhat.

De skattemedel som år efter år fortsätter pumpas ut, går till projekt och verksamheter som många gånger handskas av människor som varken bor i utsatta områden eller har erfarenhet av liknande frågor och där det oftast råder en tystnadskultur eftersom förvaltandet av pengarna (överlevnaden) blivit viktigare än att påtala systemets eller de politiska förslagens brister.

Uttrycket ”en golare har inga polare” som är hämtat från kriminella kretsar, kan enligt debattören appliceras på de flesta sektorer i vårt samhälle i dag och därför är det viktigt att man inte tystnar ytterligare. Kellecioglu tror att det trots att det är svårt, går att vända utvecklingen om vi organiserar oss och ser till att beslutsfattare lyssnar på boende och forskare samt åtgärdar rätt saker – en politik som får stopp på nedskärningar och skattesänkningar, får upp skolresultaten samt motverkar diskrimineringen och rasismen på ett kraftfullt sätt.

Kellecioglus debattinlägg var kort och utan förslag på egentlig lösning, men pekar på vad som gått fel samt dess konsekvenser på de boende i våra särskilt utsatta områden runt om i Sverige. Men vart finns denna politik att finna idag som kan åtgärda de problem vi knuffat framför oss i decennier och vart finns modet hos tjänstemän att ta bladet från munnen och berätta om alla felaktigheter som sker?

Vi har å ena sidan vänsterpolitik som vill stoppa skattesänkningar och privatiseringar, men inte vill erkänna vad problemen i samhället rotar sig i samt därför aldrig kan sätta in rätt åtgärder – samtidigt som vi å andra sidan har högerpolitik som förstår grundproblemet och så smått börjat visa att man vill sätta in mer kraftfulla åtgärder, men de vill samtidigt sänka skatterna och fortsätta med privatiseringar. Nedskärningar sker på båda fronterna eftersom kommunernas ekonomier är så hårt belastade att det inte längre går att undvika. Dessutom står vänsterfalangen och skriker rasist till alla som vågar peka på samhällets riktiga problem, varför vi aldrig kommer framåt utan fastnar i ett ekorrhjul av en skola i förfall samt ett polariserat samhälle där båda sidor upplever diskriminering och rasism av olika slag.

Just därför tror jag inte att vi kommer att kunna lösa problemen oavsett om det är rött eller blått lag som styr landet, för man kommer aldrig att nå ända fram så länge man står på varsin sida om avgrunden och pekar finger. Facit finns – de här problemen har vi haft sedan 1990-talet och medan politikerna stoppat huvudet i sanden i decennier har utanförskapsområdena ökat. Enligt en rapport från SCB så bor det totalt 266.486 personer i de 23 så kallade särskilt utsatta områden som polisen listade 2017.

Om vi ska klara av det här behövs antingen ett helt nytt parti, eller så måste existerande partier våga tänka utanför boxen och släppa sin prestige för att mötas i mitten. Men med såväl Alliansens som nuvarande rödgröna regeringens härjningar i färskt minne, så är väl inte det heller ultimat.

Är det överhuvudtaget någon som egentligen sitter inne med en lösning? Jag är tveksam.

vapen

4 reaktioner till “Vi har gått från bränder i soprum till explosioner och dödsskjutningar men vem sitter inne med lösningen?

  1. Vaknade du verkligen av sprängningen i Göteborg? Du har en exeptionell hörsel:D
    Javisst är det fruktansvärt och till Malmö åker man ju inte utan en rejäl klyvyxa i bilen.Vi vanliga människor tvingas in i situationer som vi inte vill-enbart för att försöka att överleva.Men du,det är så eliten vill ha det att vi här,samhällets lägsta skall bråka och jävlas med varandra så att de kan få fortsätta med sina luftfakturor och bedraga folket och landet.Vi borde enas och skapa vårt eget goda samhälle.
    #utmedpolitikerpacket
    #viskalltadom

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s