Moderaterna drar sig med rätta ur samtalen om gängkriminaliteten

Raka rör från Moderaterna för en gångs skull och jag tycker att det är bra att M och även KD vänder ryggen åt regeringens samtal om gängkriminalitet, eftersom de inte vill godkänna de tio punkter som är av yttersta vikt att de implementeras om man vill ha förändring istället för halvmesyrer som kostar mer än det smakar som regeringen förespråkar.

Men det är samtidigt inte konstigt att regeringen inte godkänner dessa punkter eftersom man inte vill riskera att tappa ännu mer av sin valboskap. Partiet Nyans är välbehövligt ur den synvinkeln.

Men jag tror samtidigt att mycket pågår bakom kulisserna eftersom S försöker gå mot en mer strikt migrationspolitik utan att det märks för mycket utåt. Den stora utmaningen blir att kapa banden till Miljöpartiet, men det är inte omöjligt att det kan ske på sikt genom att M och SD ger sitt tysta stöd.

Stå nu på er i oppositionen och pressa regeringen att godtaga alla era krav – allt annat är ett misslyckande!

______________________________

”De kriminella gängen håller delar av Sverige i ett järngrepp. De hotar inte bara enskilda människors liv, utan hela det svenska samhällskontraktet. Det skadar det förtroende och den tillit som vårt samhällsbygge vilar på. Det var mot just den bakgrunden vi den 1 september efterlyste en snabb och operativ politisk mobilisering för att bekämpa gängbrottsligheten.

För Moderaterna har de samtal som förts med regeringen handlat om att gå från ord till handling. Det var därför vi hela tiden varit tydliga med vilka 10 punkter som måste genomföras här och nu för att trycka tillbaka det grova våldet och gängkriminaliteten.
Tyvärr har det blivit uppenbart att regeringen inte är beredda att göra vad som krävs.

Regeringen har inte velat genomföra Moderaternas förslag om:

*En riktad lönesatsning på Polisen.

*En betald polisutbildning.

*En särskild satsning på att återanställa pensionerade och andra poliser som lämnat yrket.

*En särskild satsning på att rekrytera administrativ stödpersonal för att frigöra polisiära resurser.

*Att dubbla straffen för gängkriminella.

*Att införa ett system med visitationszoner.

*Att införa ett vistelseförbud som en särskild och egen påföljd.

*Att sänka gränsen för obligatorisk häktning så att samtliga brott med straffminimum om fängelse ett år omfattas.

*En särskild satsning på att sätta upp fler övervakningskameror bland annat i utsatta områden.

*Att införa, och inte enbart förutsättningslöst utreda, ett kronvittnessystem.

*Att införa, och inte enbart förutsättningslös utreda, ett system med anonyma vittnen.

*Att slopa den generella straffrabatten för vuxna mellan 18-21 år – att slopa dagens form av mängdrabatt.

I flera delar där regeringen ändå lagt fram förslag så rör det sig ofta om urvattnade kompromisser som i praktiken kommer få en begränsad betydelse.

Att förslaget om att avskaffa straffrabatten för vuxna mellan 18 och 21 år omvandlats till att endast omfatta ”upprepad grov brottslighet” är ett bra exempel. Regeringens förslag innebär i praktiken att en 20-åring som begår rån efter rån efter rån alltjämt ska åtnjuta straffrabatt.

Detsamma gäller för övrigt en vuxen mellan 18 och 21 år som döms för grov misshandel eller grov utpressning – det vill säga sådana brott som inte sällan begås av gängkriminella.

Det är provocerande att regeringen vill att dessa kriminellt belastade individer ska kunna slippa upp till 50 procent av sitt straff.

Regeringen har vidare en förkärlek till ”förutsättningslösa utredningar” framför skarpa förslag. Det leder sällan till verkstad.

De 30 förslag som lagts fram av regeringen utgörs vidare i stora delar av gammal skåpmat. Flera av förslagen kommer från tillkännagivanden från riksdagen eller från tidigare överenskommelser. Det saknas förstås skäl att på nytt komma överens med regeringen om att genomföra förslag som de redan är bundna att genomföra.

Mot den bakgrunden ser vi moderater att det inte längre är relevant att fortsätta samtalen med regeringen. Vi kommer dock fortsätta vara pådrivande för att få fler effektiva åtgärder på plats mot gängkriminaliteten. Det innebär att vi välkomnar alla politiska förslag som syftar till att knäcka gängen.

Vi kommer vidare alltid att vara beredda att avsätta resurser för att snabbt hantera inkomna lagförslag och andra initiativ som slår mot den grova brottsligheten. Det krävs ingen överenskommelse för att åstadkomma det.

Tyvärr har vi dock under flera år sett hur regeringen står handfallen när skjutningarna och sprängningarna eskalerar. Det framstår som allt mer uppenbart att krisinsikt saknas.

Moderaterna kommer därför att ta en mer aktiv roll i riksdagen i syfte att driva igenom skarpa förslag som kan bidra till att vända utvecklingen. Det handlar i praktiken om att utnyttja den majoritet som faktiskt finns i riksdagen för att driva en skarpare rättspolitik.

Moderaterna kommer redan under kommande vecka driva på för att det förslag om straff för mord som regeringen lagt fram ska kompletteras så att samtliga gängrelaterade skjutningar som leder till att någon mördas leder till livstids fängelse.

Vi moderater är fast beslutna att fortsätta göra vad som står i vår makt för att knäcka gängkriminaliteten och återupprätta tryggheten i Sverige.

Ulf Kristersson, partiledare Moderatern
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/kJXyyj/moderaterna-hoppar-av-fran-gangsamtalen

5 reaktioner till “Moderaterna drar sig med rätta ur samtalen om gängkriminaliteten

 1. Det handlar egentligen inte om kriminella gäng. Vad det egentligen handlar om är klaner. Klanledaren bestämmer och det är vad de underlydande har att rätta sig efter. Klanerna ställer sig ovanför och utanför det svenska rättsväsendet. Det klanledaren bestämmer är rättesnöret. Så är det i realiteten. Alltså glöm det det där med gängen som är kriminella. Klanen regerar och styr allt annat är oväsentligt.

  Gillad av 1 person

 2. Hur kan så många unga flyktingar köra halvmiljons bilar. När Svenskar som jobbat 40 kör gamla bilar.
  Det är frågor som människor ställt i 30 år .Så alla nya lagar är 30 försenade.
  Varför.
  Vi har i Sverige unga högutbildade myndighetspersoner utan social kompetens som aldrig varit i dessa områden som inte fattar vad de gör och inte hur det påverkar folket som bor där.
  Dessa människor betraktas som duktiga av outbildade politiker och lyder deras råd. därför blir lagar inte av eller ineffektiva.
  Jag trodde för trettio år sedan att om polisen fann vapen i någons bil eller på personen att den blev häktad direkt. Men icke . Att straffen blev hårdare ju fler man begår men icke då får du rabatt.

  Politiker säger brott ska inte löna sig men efter ditt tredje brottet kan du mörda och våldta hur många gånger som helst utan att det räknas . Då får du straffar rabatt
  Ursäkta mig hur sjuk samhälle har vi.

  Om du blir påkörd en eller tre gånger så får du inte mer hjälp av staten. Fattig som en köks råtta och lika så hela familjen.
  Men som flykting och brottsling får du jobb. Lägenhet. Och behålla pengarna du stulit plus en all inclusive 5 rums lägenhet och en lika lyxig semester som plåster såret.

  Gillad av 1 person

  1. Har du inte hört Erguvan uppmana turkar utomlands att tränga undan oss,köra de finaste bilarna och bygga de lyxigaste husen? Turken har troligtvis förstått hur man fredligt erövrar ett land.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s