Gymnasieskola i Göteborg slutar servera kött – vill verka för en bättre värld

När man inte trodde det kunde blir mer galet så läser man detta! En gymnasieskola i Göteborg har således bestämt att från och med höstterminen så serverar man inte längre kött på skolluncherna. Man blir således den första gymnasieskolan i Göteborg som serverar helvegetariska skolluncher.
 
Vissa elever klagar på att de känner sig trötta och inte orkar prestera, men det struntar rektorn i och menar att det beror på att man avstår från att äta lunch.
 
Seriöst?! Det här är ju helt oacceptabelt – hur i hela friden är detta ens möjligt att driva igenom? Hade jag varit förälder till barn som gått på den skolan hade jag rivit upp himmel och jord! Om övriga föräldrar hade mesat ur ett uppror så hade jag helt sonika sett till att mitt barn fick byta skola.
 
Självklart behöver barn i växande ålder äta kött – vad är det för trams man sysslar med i Göteborg?! Vad hände med valfriheten? Hur kan det vara mer klimatvänligt att importera grönsaker och dylikt istället för att använda kött från lokala producenter?
 
Höstterminen är en provperiod och därefter ska försöket utvärderas. Rektor Jennie Arpfjord berättar att beslutet har föregåtts av en period med både en, och sedan två, helvegetariska dagar under förra läsåret.
-”Vi har haft en diskussion med matrådet om det här. Meningarna har varit minst sagt delade. Men vi tog beslutet under sommarlovet. När eleverna kom tillbaka till skolan presenterade vi för dem hur vi tänkte kring maten under hösten. Förslaget har mött starka reaktioner – det finns elever som är väldigt glada och stolta. De tycker att det är fantastiskt bra och menar att matkvaliteten höjts. Sen finns det också elever som är starkt negativa och oroliga för näringsinnehållet. Men det finns ingen fog för oron, vår leverantör näringsberäknar varje portion. Det matchar samma värden som vilken annan skolmat som helst. Jag har fört dialog om det med både elever och föräldrar den här hösten. Den största utmaningen är att få eleverna att våga pröva. Jag hoppas verkligen att det är fler skolor som tar efter. Det finns en stor nyfikenhet kring det här. Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande för våra ungdomar och deras framtid.
Det här är ett sätt att profilera vår skola och de värden som vår skola vilar på. Det är mycket humanitära värden. Vi vill verka för en bättre värld helt enkelt.”
 
#ätmerakött
#låtbarnenfåätasigmätta
#onlyinsweden
 
veggo

4 reaktioner till “Gymnasieskola i Göteborg slutar servera kött – vill verka för en bättre värld

  1. Men det finns ingen fog för oron, vår leverantör näringsberäknar varje portion.

    Vid vilken tidpunkt då? Som råvaror, efter tillagning eller vid servering? Det skiljer i näringsvärde mellan de olika stegen. (Vilket för tankarna till ‘mikrovågsmat’ …)

    Gillad av 1 person

  2. Dålig ekonomi i Göteborg är nog den enda orsaken.Minns förresten när det var rädsla för Galna Ko Sjukan att slakterier skänkte kött till skolorna.Elever kunde äta kött nästan varje dag under många månader.Vi kommer att få se många outgrundliga kommunala beslut med motivering att ”rädda världen” när det i verkligheten handlar om tomma lador och en på gränsen till konkursande kommuner.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s