Vi har tagit hit dem – vi låter det ske

Oavsett hur stort problem vi tycker att hederskulturen och hedersvåldet är så finns det mitt ibland oss där det drabbar såväl vuxna som barn. Jag hör ofta om problemen genom jobbet, där kvinnor som är rädda för sina män flyr och bosätter sig tillsammans med sina barn på ny ort med skyddade uppgifter för att hotbilden mot dem är så pass kraftig. Den röda tråden är hederskulturen där muslimska män kräver att kvinnor och döttrar underkastar sig männen på olika sätt samt upprätthåller familjens heder genom att klä sig ”anständigt” genom att täcka håret och kroppen med tyg från topp till tå. Det är inte bara invandrarkvinnor som drabbas, utan även svenska kvinnor som gift sig och skaffat barn med män som senare visat en helt ny sida, vilket skapar en hotfull vardag för såväl kvinnorna som barnen.

De som vågar stå emot och vägrar böja sig för detta religiösa trams, där män medvetet tolkar Koranens skrifter felaktigt i syfte att kontrollera det täcka könet, råkar illa ut – i många fall ond bråd död. Men det är inte bara fäder och bröder som upprätthåller familjens heder, att även mödrarna drar sitt strå till stacken genom att hålla alla familjemedlemmar i schack är inget ovanligt, vilket medför att barnen i många fall inte har någon som de vågar vända sig till för att få hjälp.

I snart tre decennier har den svenska regeringen passivt stått och sett på hur offren lagts på hög, medan familjer splittras i kölvattnet av hedersvåldet. Kvinnor som flytt till Sverige i hopp om att de skulle få ett liv i frihet inser snabbt att det är en utopi i hycklerilandet Sverige som låtsas stå upp för allas rättigheter oavsett religion och etnicitet. För de flickor och pojkar som föds i Sverige i tron att de ska få växa upp på samma villkor som andra barn, dras mattan snabbt undan från fötterna och de förstår i tidig ålder att de måste göra som de vuxna i klanen förespråkar – döttrarna blir kuvade och sönerna blir deras fångvaktare.

Det händer här med regeringarnas (oavsett färg) goda minne och ingen ände kan skönjas för vi fyller hela tiden på med fler samtidigt som signalpolitiken lyser med sin frånvaro samt lagstiftningen lämnar mycket kvar att önska.

Det är vi som har tagit hit alla de som inte vill anpassa sig efter det levnadssätt som vi tillämpar i väst och vi vågar inte sätta ned foten för att markera att det är oacceptabelt. Det är vi som har röstat fram politikerna som låter det ske!

#onlyinsweden
#tänkomtänkrätt
#krossahederskulturen

2 reaktioner till “Vi har tagit hit dem – vi låter det ske

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s