Det finns ett klart samband mellan ökade gängskjutningar och den oansvariga migrations- och integrationspolitiken som bedrivits i decennier

Debattören Mattias Lindberg skriver idag ett klockrent debattinlägg i Expressen, där han pekar på att det finns ett klart samband mellan den ökande gängkriminaliteten och den oansvariga invandringspolitiken som Sverige bedrivit i decennier i kombination med den misslyckade integrationspolitiken.

När ska polletten trilla ned hos majoriteten av befolkningen och när ska våra politiker komma ut ur garderoben och säga som det är?

#onlyinsweden
#vågaerkännagrundproblemet

_____________________________

”Det är surrealistiskt hur politiker och kriminologer vägrar tala klarspråk om att det finns ett orsakssamband mellan ökade gängskjutningar i Sverige och den migrations- och integrationspolitik som bedrivits de senaste decennierna.

När Stefan Löfven intervjuades i SVT och fick frågan om det var misslyckad integration som låg bakom gängvåldet så bekräftade han inte det, utan pratade i stället allmänt om att arbetslöshet inte var bra för den arbetslöse. Jerzy Sarnecki, som gissningsvis är den kriminolog i Sverige som oftast fått uttala sig om brottsligheten i tv, förklarade i en debattartikel 2016 att invandrare bara blir de ”nya fattiga” som tar över de problem inklusive överrepresentationen i brott som den gamla gruppen fattiga infödda hade.

Men i verkligheten finns ett starkt samband mellan ökningen av grovt våld och misslyckad migrations- och integrationspolitik. DN undersökte gärningsmän för mord och mordförsök med skjutvapen och fann att ”Av 100 personer som knyts till mord och mordförsök med skjutvapen har 90 minst en utlandsfödd förälder”. Expressen kartlade bakgrunden för 192 gängmedlemmar i Stockholm och kom fram till att 94,5 procent hade minst en utrikesfödd förälder.
Somliga vill peka på Danmark som motexempel. Danmark har ju haft lägre migration än Sverige, men har ändå problem med gängvåld, om än i mindre skala, och inte samma användning av handgranater. Men även gängvåldet i Danmark är kopplat till migrationen. Enligt imamen Molay Jaw leder marginaliseringen av muslimer i Danmark till att unga muslimska män lockas av de kriminella gängen, och man har noterat att gängen har lätt att rekrytera bland danskar med invandrarbakgrund.

Tror Sarnecki och Löfven att människor inte klarar av att förstå att den ökning av dödsskjutningar vi sett sedan 1990 har med migration och integration att göra? Vilka är deras belägg för att fattiga med inrikes födda föräldrar skulle ha börjat använda automatvapen och handgranater i gängkonflikter i den omfattning som vi ser nu? De menar att vi i en kontrafaktisk situation utan de senaste decenniernas invandring skulle haft samma ökning av skjutningar, men då av svenska mördare. Det finns inga bevis för detta i studier, ändå har detta ideologiska önsketänkande upprepats som en sanning av Sarnecki och regeringen.

Visst är det troligt att det finns fler ingredienser än hög migration som är viktiga faktorer bakom ökningen av gängvåldet, som det faktum att vi är ett kunskapssamhälle med få enkla jobb, och dåligt gränsskydd och polis anpassad för ett mjukare samhälle, men säg inte att migrationen inte är en faktor. Det är till exempel möjligt att mekanismen är just hög migration av lågt utbildade till ett kunskapssamhälle med utbyggda försörjningssystem som riskerar att passivisera människor.

Istället har vi serverats med påståenden som att det är liten risk att allmänheten drabbas av gängkriminaliteten, vilket till exempel Morgan Johansson sa till Expressen 2018. Men allmänheten är redan drabbad. Det är inte det faktum att en kvinna och ett barn utsattes i Malmö 2019 som är den avgörande faktorn för att det är dags att ta itu med gängvåldet. Allmänheten är sedan länge drabbade på ett mycket mer vittgående sätt. Gängvåldet skiljer sig från fyllemorden på sådant sätt att risken för vittnen att drabbas av repressalier i form av hot eller våld är mycket större, eftersom det finns ett helt gäng bakom en åtalad gärningsman. Affärsidkare i utsatta områden är maktlösa mot gängen och får överväga att slå igen sin verksamhet. Boende i utsatta områden får acceptera otryggheten som ofrånkomligen kommer av att få se gängens öppna knarkhandel på allmän plats.

Det är verkligen dags att sluta dumförklara allmänheten och i stället försöka gå till botten med de mekanismer som gjort att det grova våldet på allmän plats ökat kraftigt i Sverige. Gör sen adekvata åtgärder för att komma till rätta med detta allvarliga samhällsproblem som sedan länge drabbat allmänheten.

Av Mattias Lindberg
Debattör”

https://www.expressen.se/debatt/nar-ska-politikerna-tala-klarsprak-om-gangvaldet/

gäng

10 reaktioner till “Det finns ett klart samband mellan ökade gängskjutningar och den oansvariga migrations- och integrationspolitiken som bedrivits i decennier

 1. Mmm,men den som öppnar/öppnade käften om att tex över tid ät minst 8 av 10 intagna i fängelse av utländsk börd,blir av med sitt jobb så är det ingen som vågar berätta sanningen.Expo kan sätta in stötar och få folk avskedade som avskräckande exempel för andra att hålla käften.Det gäller politiker också,yppar de sanning så drar drevet igång.Tacka dem som har den verkliga makten i Sverige,det är inte politikerna utan sk journalister inom tex Expo.Nu kan svenskarna ha det som de har det och spännande när nolltaxerarna på Södermalm också drabbas av våldet.

  Gillad av 1 person

  1. Polisen har ju sagt att detta med skjutnungar och sprängningar är något vi kommer att få leva med och det är ett fruktansvärt uttalande från ordningsmakten men jag tror att det kommer att visa sig vara sant.När Expo kom till min arbetsplats för att filma en vanlig människa som kämpade på i vardagen och inte en sjukdag på tolv år visste man vad man gjorde.Man tystade effektivt en sund och nödvändig diskussion.Nu kan ju Expo istället dokumentera våldet för att eventuellt stoppa det men där hade deras deras kameror mötts av en skur med kulor.
   Nä,detta är inte bra för mig att tänka på.Bitterheten får inte ta över.

   Gillad av 1 person

 2. Låt kalla det gängkriminalitet i stället, det är allmänt acceptabelt och pk. Stefan har på sätt och vis rätt, arbetslöshet är inte bra. Men du har förmodligen mer rätt då andra kunniga också sa att Sverige hade bitit av en större bit än man kan svälja. Fritt översatt. Det gäller inte bara att ta emot en massa människor man måste kunna och vilja ta hand om dom på ett bra sätt också. Där har det definitivt brustit. Om nu inte planen är att skapa kaos, då har man gjort det mesta rätt. Eller den intressanta teorin med S överenskommelse med Sveriges muslimska förbund, som det har skrivits om nu på senare tid. Det är både intressant och skrämmande på en gång. Och jag vet tyvärr inte vad som är sanning egentligen.

  Gillad av 1 person

  1. Vi skall inte bara peka på muslimerna för då går stöldligor från öststaterna under radarn,misstänkta mördare från Ukraina osv under radarn.Det finns många etniciteter i våra fängelser det kan jag lova dig.Svensken är i minoritet dock.Stäng gränserna och rensa upp måste vara första steget.Det duger min själ inte att personer gång på gång med förfalskade identiteter kan ta sig in i Sverige och åter stjäla och mörda.Som en kille sade på kriminalvårdsanstalten i Ystad:”tjena Roffe,nu är jag här igen,ja jag heter något annat nu”.Detta vet alla om,poliser,åklagare med flera men ingen,absolut ingen vågar berätta det.Ingen.
   Mvh/Rolf Olsson

   Gillad av 1 person

 3. Jag har faktiskt mycket att berätta om hur det kan se ur innanför murarna.Varför inte nämna den kvinnliga kvinspen som horade med minst en av de intagna,alltså en mellanchef som var helt satt ur spel.En enorm säkerhetsrisk för både intagna och övrig petsonal.Hållen om ryggen av högre chefer fick äcklet ett jobb på tingsrätten i Malmö.Rättsväsendet bland chefer är korrumperat och en av anledningarna till den tysthetskultur som råder. Man måste lyfta på alla stenar för att komma till rätta med kriminaliteten.Det måste finnas vattentäta skott mellan de kriminella och rättsväsendet.Det duger inte att bli förflyttad till ett nytt jobb när man brustit i omdöme och sugit av en från andra sidan.
  Idag är jag förbannad.

  Gilla

  1. Och mot bakgrund till det jag skriver så vill jag påstå att tingsrätten i Malmö är helt diskvalificerad för att döma.Felaktiga lojaliteter hos anställda riskerar att döma fel och döma fel personer.Alla försvarsadvokater borde kräva att ha rättegång någon annanstans och inte i Malmö.Jag berättar inte detta i huvudsak för att hänga ut en hora inom rättsväsendet utan för att komma till rätta med ett korrupt samhälle,ett korrupt rättsväsende.Vi medborgare oavsett kan inte ha det så här.Korruption inom rättsväsendet är såklart också bidragande till att de kriminella eller närståemde inte vågar prata.Man vet inte hur lojaliteten ser ut.Eller jo,man vet att delar av rättsväsendet är korrupt men inte i detalj och då är det säkrare att hålla käften.

   Gilla

 4. Att jag öht öppnar munnen och öppet berättar är helt och hållet denna bloggs förtjänst.Det är nog inte många som förstår hur modigt det är att öppet prata.Det hade ett pris för mig och som Jenny skrev att hon haft klump i magen men ändå öppet fortsatt.Det är mod det!
  Vi måste alla bli modigare oavsett.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s