Kan obligatorisk skoluniform + slöjförbud leda oss rätt?

Även om det fortfarande inte är så kallt ute så har höstrusket hittat till Ystad. De flesta har börjat klä sig i jackor och långbyxor, men på väg till jobbet fick jag syn på en mörkhyad flicka i 10-årsåldern som lika gärna kunde ha gått på gatan i Sudan. Svartklädd från topp till tå med svart slöja och heltäckande traditionell svart religiös klädsel som slutar ovanför anklarna. Förfärligt! Man kan undra hur det är tänkt att dessa flickor ska kunna integreras och smälta in i skolan med andra barn när de tvingas gå klädda som svarta skuggor?

Om det nu politiskt sett är så förbenat komplicerat att införa förbud mot slöja på barn i skolan av rädsla för att kränka människor, så får man väl börja tänka nytt. Jag föreslår därför att man gör som i andra länder, till exempel Storbritannien och inför obligatorisk skoluniform från förskoleklass och uppåt i svenska skolor – i kombination med ett förbud mot slöja/hijab och religiösa symboler.

På så vis borde man kunna komma runt problemet och dessutom finns det andra fördelar för både föräldrar och barn – barnen slipper bli mobbade för att de inte har märkeskläder och föräldrar behöver inte köpa så mycket nya kläder hela tiden – dessutom blir det mer jämställt i och med att alla har samma kläder. För flickor ska det så klart finnas valfrihet mellan kjol eller byxa.

Utöver detta bör man även se över lagen om religionsfrihet, förbjuda alla religiösa friskolor samt så klart införa burkaförbud så är man en bit på väg mot ett mer sekulariserat samhälle.

Jag tror dock att såväl kurage som vilja saknas hos såväl regeringen som majoriteten av oppositionen för att vi ska röra oss åt rätt håll i det här landet, vilket är så välbehövligt.

Det har väl heller inte undgått någon att det i sedvanlig ordning försvunnit barn under sommarlovet, som ofta gifts bort mot sin vilja i hemlandet, vilket uppdagas nu när skolorna startat igen. Smålandsposten uppmärksammar idag fenomenet i en kritisk ledare där man pekar på att det är förbluffande att Sverige fortfarande står så handfallet inför hedersförtryck, trots att Ungdomsstyrelsen redan för tio år sedan varnade för att 70.000 ungdomar inte fick välja vem de gifter sig med. Enligt uppgifter från den nationella stödlinjen för hedersförtryck, som drivs av Länsstyrelsen Östergötland, har minst 44 barn försvunnit hittills i år samtidigt som mörkertalet anses vara stort. Ingen myndighet har någon samlad statistik över de försvunna barnen – vare sig kommuner, socialtjänst eller polis.Socialstyrelsen kom tidigare i år ut med en rapport där man under två år kartlagt utbredningen av hedersrelaterat våld och förtryck, men även om den skulle inkludera förekomsten av barn- och tvångsäktenskap som är en del av hederskulturen så konstaterade Socialstyrelsen uppgivet att uppdraget inte var ”möjligt att genomföra inom ramen för föreliggande rapport”. De relevanta myndigheterna man vänt sig till hade begränsad information om sakernas tillstånd och av landets kommuner var det en mycket liten minoritet som kartlagt olika former av hedersförtryck inom respektive kommun.

Det är uppenbart att de flesta kommuner inte har kontroll på hur utbrett hedersförtrycket är och att handlingsplaner saknas, vilket är mycket tragiskt för alla utsatta barn. En statlig utredning från 2014 visar att 100.000 under 25 års ålder lever under hedersförtryck i Sverige och upp mot 10% av alla mord som skedde 2016 var hedersrelaterade – vad gäller morden på kvinnor samma år var en tredjedel kopplade till hedersförtryck.

Dessa siffror lär INTE ha minskat – tvärtom!

Regeringen har lovat och lovat i decennier utan att det hänt ett dyft – man fortsätter lova nu också, men tyvärr har man inte ens kapacitet att kapa toppen på isberget eftersom man saknar ryggrad att gå emot det patriarkat som man allierat sig med!

#onlyinsweden
#utplånahedersförtrycket
#mindresnackmerverkstad

Svik inte de bortförda barnen

2 reaktioner till “Kan obligatorisk skoluniform + slöjförbud leda oss rätt?

 1. Nej vi ska inta ha skoluniform. Det är inte vi som ska ändra oss. Det är de som ska ändra sig och kan de inte det så återstår inget annat än att de lämnar landet.

  Gilla

 2. Staten och politikerna är väl medvetna om förtrycket mot kvinnor och barn. Dom till och med finansierar och hjälper förövaren.
  Hur skulle vi annars förklara alla de hundratals kvinnor som jobbar i skolan och deras män sitter med på deras arbetstid under lektionerna.
  1. Skolorna skulle kasta ut männen eftersom de inte får vara på skolan.
  2. Kräva att männen jobbar eller lär sig språket istället för att kolla kvinnorna.
  3. Förbjuda männen följa med kvinnorna på möten och sammankomster med kollegor.

  Jag anser det är vidrigt att myndigheter låter männen följa med för de som jobbar i skolor har faktiskt tystnadsplikt och männen är en säkerhetsrisk. Och ett dåligt föredöme för alla elever på skolan.
  Och svenska myndigheter tillåter ett beteende som inte är accepterat av svenska normer.

  En funktionshindrad kvinna får inte ha sin man med till skolan när hon undervisar och han skulle aldrig få bidrag för att följa med. Men flyktingarna skaffar man nya regler och lagar till för att anpassa till deras seder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s