Bra med förslag i rätt riktning – nu återstår bara att övertyga resten och det är ingen lätt match

Bra förslag av Moderaterna om det innebär att gränsvakterna verkligen ska göra sitt jobb och kontrollera samtliga fordon både på Öresundsbron och i hamnlägren samt förbättra passkontrollerna på tågen. Dagens gränskontroller är som bekant ett skämt!

Särskilda mottagningscenter för asylsökande där de är i förvar tills asylbesked mottagits har jag länge förespråkat. Har dock svårt att se hur de ska få med sig övriga partier på detta som garanterat kommer anse att det är både ”inhumant” och ”kränkande”. Men bra att de åtminstone kommer med dylika förslag.

När de ändå är igång så hade det inte varit helt fel att tillsätta en haverikommission för att se över Migrationsverkets lukrativa verksamhet. Det finns nog en och annan sten att vända på där!

#suntförnuftärenbristvaraisvenskmigrationspolitik
_____________________________

”I tisdags förra veckan träffades den parlamentariska kommittén för framtidens migrationspolitik för första gången. Mottagandet behöver fungera och integrationsmisslyckandet måste lösas. Höger-vänsterregeringens januariöverenskommelse ger Sverige de mest generösa reglerna i EU för familjeåterförening. Prognosen är 24 000 anhöriginvandrare.

Sveriges kommuner och landsting (SKL), Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen har varnat för ett betydande finansieringsgap i kommunernas ekonomi. Demografiska utmaningar, dålig produktivitetsutveckling, lägre tillväxt och misslyckandet med stora invandrargrupper på arbetsmarknaden gör att kommunernas resurser är knappa.

Aktuella exempel visar att domstolar och myndigheter drar i fel riktning. Nyligen underkände förvaltningsrätten Malmös avslag till en ensamkommande som ansökt om 10 000 kronor i socialbidrag för sin familjs resa till en ambassad för att söka uppehållstillstånd. I ett annat ärende dömde Kammarrätten att en person hade rätt till försörjningsstöd för en anhörigs ansökningsavgift för uppehållstillstånd.

70 procent av de ärenden som överlämnats till polis har inte kunnat verkställas då myndigheterna inte känner till var personen befinner sig.

Migrationsverket kritiserar att bara fem integrationsprojekt har personer som fått avslag på sin asylansökan som målgrupp. Kritiken borde snarare vändas till varför det finns fem projekt för personer som ska lämna landet. Migrationsverket bör först undersöka effekten av projekten som vänder sig till personer med uppehållstillstånd.

Socialdemokraterna har tolererat framväxten av skuggsamhällen – med otrygghet, kriminalitet och utanförskap som följd – när de låtit tiotusentals stanna kvar illegalt i Sverige. Av de dryga 27 000 personer vars asylansökan avslogs under 2016, har endast 60 procent lämnat landet, varav en femtedel efter tvångsåtgärd från polis. Resterande 40 procent kan vara kvar i landet. 70 procent av de ärenden som överlämnats till polis har inte kunnat verkställas då myndigheter inte känner till var personen befinner sig.

Fyra förslag för migrationen
För att få kontroll på mottagandet och återvändandet föreslår vi:

*Nationella mottagningscenter.
Asylsökande bör bo på nationella, obligatoriska mottagandecenter fram till eventuellt beslut om uppehållstillstånd. De som får bifall kommunanvisas och de som får avslag kan under ordnade former lämna landet. Information om återvändande bör ges från ankomstdagen, för att undvika konflikter vid avslag på asylansökan.

*Ny Sverigeintroduktion.
På mottagandecentret ska samhällsintroduktion, svenskundervisning, hälsokontroll och andra aktiviteter tillhandahållas. För att de som får uppehållstillstånd enkelt ska kunna tas emot av skola eller annan sysselsättning, ska kartläggning och validering av barns och vuxnas utbildning eller andra kompetenser ske där.

*Nordisk gränskontroll.
Polis har slagit larm om oroande brister i gränskontrollen. För att säkra ett ordnat mottagande behövs gemensam gränskontroll hos de nordiska länderna. För att minska resursåtgången för polisen bör den bemannas av särskild gränsvakt. Det bör tillsammans med minskad resursåtgång vid utvisning tack vare mottagandecentren göra att polisen kan prioritera resurser till brottsbekämpning.

*Villkorat bistånd.
För att sätta press på hemländer som inte samarbetar bör biståndspolitiken användas i högre utsträckning. Ett land som inte tar ansvar för sina egna medborgare kan inte ta emot budgetstöd eller annat bistånd till den offentliga sektorn från Sverige.

Politik är att prioritera med begränsade resurser. Det är mer prioriterat med fungerande rättsstat, utbildning och insatser för att få nyanlända i arbete än att skattebetalarna i Sverige ska stå för flygresor eller ansökningsavgifter för personer som ännu inte kommit till Sverige eller projekt till personer som ska härifrån.

Av Oliver Rosengren (M) Kommunalråd, Växjö

Lars Rådén (M) Kommunalråd, Solna

Torbjörn Tegnhammar (M) Oppositionsråd, Malmö”

https://www.expressen.se/debatt/placera-de-nyanlanda-i-mottagningscenter/

3 reaktioner till “Bra med förslag i rätt riktning – nu återstår bara att övertyga resten och det är ingen lätt match

  1. Under förutsättningen att förslagen är allvarligt menade och inte enbart är till för att plocka röster från SD är de mycket bra. De mottagarcentra som föreslås bör läggas nära internationella flygplatser och gränsövergångar som Öresundsbron, färjelägen etc.

    Om något av dess förslag genomförs någonsin skall jag rita kors i taket.

    Gilla

  2. Berts värld har en tid önskat en granskning av migrationsverket med sval respons från de som bestämmer.
    Nordiskt samarbete som nämndes tror jag blir svårt då EU bestämmer och Sverige nog inte vill eller vågar gå emot, och Norge är väl lyckligtvis inte med där?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s