”Hatet” mot Greta är påhittat av samma personer som glatt hånar Trump

En utmärkt krönika författad av Bengt Ohlsson, men att den fick publiceras i Dagens Nyheter var rejält otippat!
 
Krönikören har helt rätt i att det inte finns något hat mot Greta Thunberg att upprinna utan att det är hela cirkusen bakom den nya Messias som de flesta, helt befogat, vänder sig mot och inget annat. Men att få klimatsekten att förstå det är lika lätt som att få dem att inse att de blir manipulerade.
 
Det är skrämmande att så en så stor tänkande massa aktivt låter sig styras utan att ifrågasätta tvivelaktiga fakta. Den dagen Greta tvingas möta en sakkunnig i en debatt så kommer ballongen att spricka omgående, men det lär nog inte inträffa eftersom ingen vill utradera de fördelar som det innebär när man kontrollerar tiotusentals människor globalt. Man kan göra mycket för att uppnå makt och rikedom – till och med utnyttja barn!
 
#vågaifrågasättamera
#klimathysterinärvårtidsstörstabluff
______________________________
 
”Jag vet inte hur länge nu jag har läst indignerade texter om hatet mot Greta Thunberg. Jag har väl utgått från att det finns där ute. Varför skulle det annars väcka så mycket indignation? Men så sakteliga har en undran börjat smyga sig på. Var finns det där Gretahatet? Vilka kanaler har de indignerade som jag saknar? Har jag utan att märka det glidit in i en tjock filterbubbla?
 
Jag dryftade saken med en kompis som hajade till och sa att han hade tänkt exakt samma sak. Och sen ytterligare en. Allt vi läser om Greta Thunberg, konstaterade vi, är storögda referat om prestigefyllda magasin hon frontar, potentater som vill skaka hand med henne och pris hon nomineras till. Skriverier präglade av den sedvanliga, lätt bondska stoltheten över att en svensk gör sig bemärkt i stora världen.
Det mest hatiska jag kommer över är en utomordentligt pedagogisk krönika av Hanne Kjöller i denna tidning där hon filosoferar om utsatthet, och huruvida Greta Thunberg är att betrakta som en makthavare som borde granskas på samma sätt som andra makthavare, eller ett barn som borde lämnas i fred, i synnerhet eftersom hon har ett neuropsykiatriskt funktionshinder.
Men om ribban för hat har kommit att sättas så lågt, då kan jag rada upp rätt många litteraturkritiker som förtjänat minst åtta månader på öppen anstalt. 
 
Jag satt i bilen med ytterligare en kompis och diskuterade saken, och han tog upp sin telefon och sa:
– Jag ser om jag hittar något på flashback.
 
Jag skruvade på mig. Drog upp axlarna inför vad som skulle komma. 
Det finns ju ingen av kvinna född som undkommer hat och konspiratoriska killgissningar i just den digitala drängstugan. Herregud, jag är hatad på flashback. Men kompisen tummade nerför skärmen och läste några inlägg högt. Och det mest svavelosande han kunde hitta var en och annan kommentar i stil med ”jag har ingen­ting emot Greta Thunberg personligen, jag har bara svårt för den här cirkusen runt omkring henne”.
Så var finns Gretahatet? Måste man dyrka sig in på Darknet?
 
Eller har det så kallade debattklimatet blivit så polariserat att alla gråskalor i förhållningssätten till Greta Thunberg – försiktig sympati, mild ironi, sorglös okunnighet eller bara ohjälplig likgiltighet – bakas ihop i samma signalfärgade limpa: HAT.
Kort sagt, antingen faller man på knä inför Greta Thunberg och applåderar allt hon säger och gör. Eller också är man en av hatarna.
I så fall finner jag själv ingen annan råd än att ställa mig i deras led, för det finns ingenting jag faller på knä inför och okritiskt applåderar, och det är för övrigt en egenskap jag inte är ett dugg stolt över utan tvärtom plågas av, men precis som med många andra av mina defekter har jag resignerat inför den och kämpar för att lära mig leva med den.
Eller har gränserna för vad som klassas som hat förskjutits? Hur ligger det exempelvis till med det famösa Palmehatet? Hur utbrett var det? Inskränkte det sig till bil­streamers från urspårade högerextremister, och någon enstaka sönderkrökad officer som skålade när han mördades?
Är inte ”hat” något som mer eller mindre slentrianmässigt riktas mot vilken överhet som helst – chefen, förbundskaptenen, statsministern?
Min redaktör på DN skickar hjälpsamt ett smakprov från dagens twitterskörd om Greta Thunberg: en amerikansk krigsveteran som skriver att ”dina självrättfärdiga åsikter om att väderomslag styrs av människor är skrattretande”.
Raljant och måhända dumskalligt, jodå. Men hat?
Vad ska man då kalla det som Donald Trump är utsatt för? Men vänta, det är skillnad, säger du. Han är ju själv en av hatets främsta kolportörer. Och definitivt den mäktigaste.
 
Men ett av problemen med att vara människa är att det finns många åsikter om hur vi ska leva tillsammans och styra våra öden, och problemet med hat är att man alltid tycker att just mitt hat är rättfärdigt.
Så det är, eller borde vara, svårförenligt att med ena handen ägna varje ledig kväll åt att dela och gilla bilder på Trump i blöja eller med Hitlermustasch, och med andra handen förfäras över ”hatet” mot Greta Thunberg.”
 
greta

6 reaktioner till “”Hatet” mot Greta är påhittat av samma personer som glatt hånar Trump

 1. Det enda som kan likna ”hat” är den här något smaklösa t-shirten som jag såg på Twitter. Den applåderades livligt i kommentarsfältet vilket berörde mig mycket illa.

  Shoppade lite. pic.twitter.com/oGV6tPIdlJ— Therese Verdun 🔫 (@thereseverdun) September 5, 2019

  https://platform.twitter.com/widgets.js
  Mitt svar var: ”Greta är ett 16-årigt flickebarn som utnyttjas av föräldrar och spindoktorer som tjänar pengar på henne. Mobba hellre de vuxna och låt barnet vara. Att det står ”Greta’s fans” är ingen ursäkt. Det är hennes namn man utnyttjar. Igen.”
  Där verkade tråden stanna av.

  Gillad av 2 personer

 2. Det är eller bör vara en viss och viktig skillnad på att ifrågasätta och hata. Man önskar att media ger exempel på och definierar hat. Minns många som blev uthängda i media, och nu historien på bokmässan. I princip lika ageranden av reportrarna men helt olika efterspel, knepigt är bara förnamnet.

  Gillad av 1 person

  1. Det är sedan en annan sak att t ex författare också ibland skriver krönikor/kolumner om Greta. Har läst en – och jag fann den synnerligen ironisk mot alla som inte applåderar vad Greta säger och gör. Vet inte om man kan ställa samma krav på en författare som på en reporter. Läste faktiskt några utdrag från en sajt(vet inte vilken) där det raljerdes över Gretas diagnos. Synd bara att vissa av hennes beundrare inte tänker längre än så

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s