Vikten av att förstå skillnaden mellan mitt och ditt samt andra baskunskaper hade kunnat hjälpa oss att undvika många problem

I spåren efter år av massinvandring kombinerad med en misslyckad integration har det blivit uppenbart att Sverige missat en viktig detalj – nämligen kommunikation och klara direktiv om vilka regler, normer och värderingar som gäller i vårt land, något som medborgarna på olika sätt blivit varse om de senaste åren.

Det här finns det otaliga exempel på och senast idag hörde jag talas om ett lokalt exempel, i ett litet samhäll utanför Lund som fått ett tillskott till byn i form av ett stort antal afghaner som flyttat in i ett nytt boende. Nu upplever byborna hur deras cyklar regelbundet försvinner för att sedan dyka upp utanför boendet, så man får gå dit och hämta tillbaka cykeln. Detta blir så klart en rejäl kulturkrock eftersom vi i Sverige gör skillnad på vad som är mitt och ditt.

Det är heller inte ovanligt att man får höra hur saker försvunnit på mindre asylboenden – till exempel porslin och kastruller samtidigt som bland annat hyllor monterats ned i rummen.

Den här typen av beteende ses dock inte med blida ögon av omgivningen som istället förväntar sig tacksamhet av de som kommer hit och således underbyggs såväl polariseringen som främlingsfientligheten vilket inte gynnar någon i slutändan.

Hade man gjort rätt från början så hade man haft uppsamlingsläger vid gränsen där alla asylsökande kunde interneras i väntan på beslut (med en mycket mer effektiv beslutsprocess än vad vi har idag). Under tiden ger man de asylsökande utbildning i hur det svenska samhället är uppbyggt, vilka lagar och regler som gäller samt vilka normer vi lever efter och vad som förväntas av de som väljer att bosätta sig här. Får man ett positivt asylbesked så får man komma in i landet och blir utplacerad på lämplig ort för att undvika att öka på utanförskapsområdena med nya invånare.

Vet man från början hur det fungerar så är det självklart lättare att smälta in. Att cyklar som står olåsta i deras hemländer anses som allmängods, men i Sverige är detsamma som stöld är inte lätt att förstå om ingen upplyser en. Att flickor utan slöja och heltäckande klädsel som ler samt är tillmötesgående inte symboliserar fritt fram är heller inte självklart i vissa kulturer. Precis som man inte kan förvänta sig att människor presterar utan några krav.

Nu ursäktar jag inte några kriminella gärningar, utan jag bara kritiserar det undermåliga systemet som bekräftar att vi gett oss in i leken utan att vara förberedda. Vi försöker iklä oss en alldeles för stor kostym genom att intaga rollen som en humanitär stormakt utan att ha varken bostäder eller ett system som klarar av att hantera den här anstormningen av människor och dessutom har vi i åratal misslyckats med att informera alla om vad som gäller i deras nya land.

Resultatet av det misslyckade asylmottagandet ser vi dagligen i olika former och ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta.

En grundlig konsekvensanalys hade varit på sin plats innan man satte stenen i rullning för två decennier sedan, men det missade man tydligen och den urvattnade meningen ”vi har varit naiva” har för länge sedan slutat vara gångbar.

Det känns som att vi närmar oss ett vägskäl vad gäller migrationspolitiken nu när många partier åtminstone låtsas börja komma till insikt om den orimliga situation som man skapat och nu finns möjligheten att göra om och göra rätt. Steg ett borde vara att stänga gränserna och reda upp röran som man skapat efter år av ignorans trots tydliga signaler, men jag befarar att såväl modet som viljan saknas.

#onlyinsweden
#göromgörrätt

2 reaktioner till “Vikten av att förstå skillnaden mellan mitt och ditt samt andra baskunskaper hade kunnat hjälpa oss att undvika många problem

 1. Om de hade stulit en cykel i deras hemländer hade man kapat handen på dem.
  Att människor från andra länder kräver , tar och missbrukar vår välfärd.
  Sker pga våra politikers skryt och tala hjärndöd vet.
  Flyktingar kostar inget om du säger annat är du rasist.
  Flyktingarna våldtar ingen om du säger annat är du rasist.
  Flyktingarna får högre löner än Svenskar på samma jobb pga statligt stöd. Om du känner dig nedvärderar och diskriminerad så är du rasist.
  De ända som är vidriga rasister är politikerna för deras ända uppgift är att plundra och utesluts svenska folket.
  Tusentals historier från myndigheter där flyktingarna fått bra jobb och lön och de missbrukar förtroendet. Genom att stjäla, fuska på jobbet, sitter och pratar hela dagarna med släkt på myndighetstelefon och patienter kan inte komma fram. Myndighetsjobb alltså servicen jobb skattefinanserat fast de inte kan språket.

  Ska man behöva tolk i sitt eget land när man besöker myndigheter.????????

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s