Man hittar rasism i allt – hur orkar människor?

Det senaste året har jag skrivit otaliga inlägg om hur diverse företag anklagats för rasism av olika slag från människor som tydligen inte har något bättre för sig om dagarna än att ägna sig åt att leta upp rasistiska förtecken i precis allt samt så klart anklagelser om blackface. Det har varit godis, designprydnadsfigurer, skor, klädesplagg och gud vet vad. Men det slutar inte där, utan nu anklagas designföretaget Dior för att i sin senaste parfymreklam sprida ett rasistiskt budskap.

Videon är harmlös och visar hur skådespelaren Johnny Depp iförd poncho lever i vildmarken, spelar gitarr och en indian dansar samtidigt som en söt tjej nyfiket hörsammar tonerna från gitarren. Ungefär så. Men att en indian är med och dansar är kränkande mot indianer, att man avslutar videon med att säga ”we are the land” är förfärligt, men värst av allt är parfymens namn – ‘Eau Sauvage’.

Det spelar ingen roll att Dior spelat in ”ode to Earth”-filmen tillsammans med hjälp av konsulter från ursprungsbefolkningen och att man i en Instagram-post som nu tagits bort hade skrivit att filmen gjordes i nära samarbete med ”Americans for Indian Opportunity (AIO)” i syfte att respektera kultur, värderingar och arv – onlinekulturkriget var redan igång och anklagelserna om rasism duggade tätt.

Parfymens namn fick Twitter att gå i taket eftersom det franska ordet “Sauvage” kan översättas till engelska på många olika sätt – till exempel “wild”, “unspoiled”, ”unsociable”, “savage” och “fierce”. Att namnet på parfymen sägs vara inspirerad av Christian Diors vän, den australiensiska modepublicisten Percy Savag, är ovidkommande för det är främst ordet ”vilde” som många hängt upp sig på.

‘Eau Sauvage’ introducerades i modeföretagets parfymlinje redan 1966 – långt innan generation snowflake tog över internet, men trots att många menar att varken Dior eller Depp – som för övrigt är hedersmedlem i ”Comanche Nation” sedan 2013 – gjort något fel, utan att det är menat som en hyllning till ursprungsbefolkningen, har Dior valt att sluta promota parfymen efter twitterstormen.

Jag tycker personligen att företagen inte ska ge med sig så lätt när de här dreven sätter igång eftersom det lär fortsätta på samma sätt så länge det ger resultat. Det är löjligt och jag efterlyser mer kurage, där företagen måste stå på sig mer samt människor överlag behöver säga ifrån!
#saveusfromgenerationsnowflake

https://youtu.be/cYyGHOwxjUY

https://www.rt.com/news/467664-dior-depp-native-americans/

En reaktion till “Man hittar rasism i allt – hur orkar människor?

  1. Vi måste systematiskt och hänsynslöst börja angripa, avslöja och exponera alla dessa extremister, må det vara rasistkulter, strålningskulter, AFA-EXPO-RG eller vilka det vara må. Varken personerna som driver dom eller deras falska ryktesspridning håller inte för granskning. Backa inte, attacker utan hänsyn. Häng ut dom, angrip dom med eras egna metoder på webben. Falsk ryktesspridning har blivit et maktmedel, avslöja och exponera metoderna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s