Om fyra månader ska vi klara oss på 40% el – hur i hela friden har man tänkt eller har man i vanlig ordning inte tänkt alls?

Jag hade i min enfald fått för mig att vi fortfarande skulle ha lite kärnkraft kvar som skulle hålla landet på fötter även i framtiden, men så är icke fallet som en vän påminde mig om idag och om fyra månader börjar vi avveckla kärnkraften för att enbart klara oss på vindkraft samt vattenkraft. Detta innebär att Sverige ska klara sig på 40% el, så hur har regeringen tänkt lösa det?

Vi har en industri som är beroende av el. Eftersom jag är uppvuxen i Norrköping så kommer jag spontant att tänka på Holmens pappersbruk – hur ska de få sin verksamhet att gå runt? Ska man sluta producera när det inte blåser? Vårdsektorn lär drabbas hårt – hur ska man till exempel göra med operationer, ska de ställas in när det inte blåser?

Det skrivs inte alls om det här i media och det är konstigt eftersom det är många företag som kommer att drabbas, vilket föranleder nästa fråga – har industrin fått löfte bakom ryggen på svenska folket att de kommer att ha första tjing på elen, kommunala inrättningar andra tjing och privatpersoner tredje tjing?

Om två månader är det kallt här igen och vad händer då? Kommer staten att stänga av hushållens el X antal timmar per dygn för att det ska gå ihop sig?

Självklart kommer elpriserna att bli extrema i ett svinkallt land och när kilowattimmarna tripplar så blir skatten högre med staten som den största vinnaren eftersom de kommer att tjäna pengar på det här. Således kommer även socialbidragstagarna att öka i det långa loppet eftersom folk inte har råd med elförsörjningen.

I andra länder har man lång framförsikt för elförsörjningen men inte i Sverige där man istället genomför de mest ogenomtänkta besluten bara för att få sitta kvar vid makten. Här hänger hela mediekåren istället upp sig på att Hanif Bali med rätta kritiserat Carl Bildt, som för övrigt sitter i styrelsen i Gazprom (så lämpligt). Är inte det lite märkligt med tanke på att Sveriges politikerkår officiellt håller Ryssland kort samt minsta myr-steg mot att närma sig Kreml och Putin är detsamma som att begå politiskt självmord?

Ska vi tänka steget längre så lär Sverige vara tvungna att importera gas för att klara försörjningen och vad står då närmast till hands om inte rysk gas?! Ryssrädslan i Sverige är således bara ett spel för gallerierna och att vi kommer att behöva rysk gas för att klara energiförsörjningen är inte en alltför vild gissning. Detta innebär i sin tur att Sverige måste hålla sig på mattan framöver och inte göra sig osams med Ryssland för då vrider Putin helt sonika av kranen.

Sverige är i grunden ett exportberoende land och det vi har exporterat är energi, men i och med att regeringen går Miljöpartiet till mötes och stryper kärnkraften så kommer vi att utarma oss själva. Det är verkligen helt befängt att det här beslutet överhuvudtaget går igenom och man har uppenbarligen inte tänkt alls i vanlig ordning!

Det är många som är beroende av el i det här landet – industrin, försvaret, kommunala inrättningar, sjukvården etc. Vad händer om vi får -15 grader i två månader? Ni som kan det här med energi kan väl upplysa oss andra hur sjutton det här ska gå ihop sig!

Så varför gör Sverige överhuvudtaget det här? Är det för Gretas skull?

Men vi gör väl som vanligt i det här landet och tar det som det kommer!

#klimatkampensugerutlandet
#vitardetsomdetkommer

vind

16 reaktioner till “Om fyra månader ska vi klara oss på 40% el – hur i hela friden har man tänkt eller har man i vanlig ordning inte tänkt alls?

 1. Alla är förstås beroende av el i landet.
  Men nu har politikerna varit finurliga och räknar kallt(?) med att klimatförändringen kommer att lösa detta i och med att det blir varmare och varmare. Så gott folk, oroas ej, politikerna har koll på läget och dessutom har de kollat med Greta och hon gav grönt ljus – kör så det ryker(?), var hennes bestämda svar…

  Gillad av 2 personer

  1. Jag tror snarare att politikerna har räknat ut att eftersom alla behöver elektricitet så är det lämpligt att skapa ett underskott och en brist, och det driver upp priserna och därmed skatterna och inkomsterna till staten så dom kan spendera mer på egna förmåner och massinvandring.

   Gillad av 1 person

 2. Jag har väldigt svårt att tro att det skulle råda brist på el i Sverige.Jag misstänker att tyskägda Eon tycker att det är lönsammare att sälja ström i Tyskland och därför skickar svenskproducerad el utomlands.
  #förstatligaelbolagen

  Gilla

   1. Vill inte Sverige och svenskarna betala vad det kostar så får de frysa.Som jämförelse så kostar strömmen i Danmark 3 kronor kilowatttimmen jämfört med 50 öre i Sverige.
    Prisskillnaden är orsaken till att vi har brist på ström

    Gilla

   2. Varför kan inte elbolagen exportera svensk el? De säljer den där de får bäst betalt.Elbolagen har ingen skyldighet att ta samhällsansvar.De svarar enbart för sina ägare och har som uppgift att tjäna så mycket som möjligt.Statliga regleringar måste införas ifall man vill kunna styra strömmen att stanna i Sverige.Ett annat sätt är att höja priserna så att de blir lika som övriga euländer.
    Frågan är väl varför vi skall ha ett överskott på el enbart för att elbolagen skall kunna exportera?

    Gilla

   3. Rolf Svårt att jämföra med Danmark. Danmark har inte tillgång till billig el från vattenkraft som Sverige, man genererar el från fossilt och vindkraft, världens högsta vindkraftförbrukning per capita, och det blir dyrare. Dessutom är skatterna de högsta i Europa på el. Danmarks el är 45% vindkraft, 30% från kol, 8% från kärnkraft, men jag tror inget kärnkraftverk ligger i Danmark. Man importerar. Resten är från fossilt och avfallsbränning.

    Gillad av 2 personer

   4. Karl W,min jämförelse med Danmark gällde enbart priset för att visa att det är lönsammare att exportera elen till kontinenten än att sälja den här.Orimligt att behöva producera smutsig el enbart för export.

    Gilla

 3. Intressant nog, bilden är från Gansu Vindkraftverk i Kina, ett av världens största. Den genererar lika mycket elektricitet som ett kärnkraftverk.
  https://www.insidermonkey.com/blog/11-biggest-wind-farms-in-the-world-362202/?singlepage=1
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gansu_Wind_Farm
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gansu
  Kinas vindkraft producerar idag mer energi än hela USAs kärnkraftindustri. Skillnaden mellan Sveriges politiker och Kinas är att i Kina får man något gjort, medan i Sverige begraver man allt i retorik, rent skitsnack, och utredningar och hela tiden är det förtäckta målet att skinna folket på lite mer pengar. Sista elräkningen jag betalade kostade elen 42.75 öre per KW, senaste månadsräkningen var på 73.50 kronor och luftkonditioneringen går hela natten, 30 grader varmt på natten 37 grader på dagen, jag använder inte mycket elektricitet. Alla rum har egen värmepump, och jag använder den bara i det rum jag är. Dessutom använder jag en så kallad evaporationsfläkt. Den sänker luftströmmen omkring 5 grader. Den fungerar så att den pumpar in vanligt vatten i ett filter, som fläkten blåser luften genom. När vattnet avdunstar kyls det. Det går åt fyra liter vatten om dagen. Matlagning är med gas, som typiskt kostar 30 kronor i månaden.

  Gillad av 2 personer

 4. För egen del tar jag konsekvenserna av att i hela mitt liv ha röstat borgerligt,jag accepterar att behöva frysa.Detta vi nu ser är en följd av en vansinnig avreglering av viktiga samhällsfunktioner.Det gick inte så bra och ja,är huvudet dumt får kroppen lida.Det blir smärtsamt att åter få mitt land på rätt köl men med rätt politik kan det gå.Det tar dock tid.
  #tacksåmycketalliansen
  #vänsternärdetendaalternativet

  Gilla

   1. Hade elmarknaden inte avreglerats hade man kunnat styra elen att stanna i Sverige.Det kan man inte som det är nu och iom att kärnkraften avvecklas finns det inte överskott på el i Sverige.Det skiter eon i och fortsätter att exporteta med följd att vi i Sverige blir utan.Det är dags att ta makten från företagen som hela tiden utpressar länderna.Precis samma sak där läkemedelsbolagen utpressar länder och fejkar brist på läkemedel för att kunna höja priserna.Det är dags att förststliga viktiga samhällsfunktioner.Företagen vare sig kan eller ska ta samhällsansvar.Det skall däremot regeringarna göra och ja,det är vänstern som är bäst skickad till det.
    #knäckhögerkrafterna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s