FN kräver att de iranska kvinnor som sitter fängslade för sina protester mot slöjtvånget omedelbart ska släppas på fri fot – men kommer regimen att lyssna?

Igår krävde en grupp människorättsexperter från FN att de tre iranska kvinnor som fått långvariga fängelsestraff efter att ha protesterat mot landets lagar som tvingar kvinnor att bära slöja ska släppas fria.

Trion åtalades efter att en video postats online som visade hur kvinnorna delade ut blommor i Teherans tunnelbana den 8 mars – den internationella kvinnodagen. De tre kvinnorna som deltog i den fredliga protesten – Mojgan Keshavarz, Yasaman Aryani och Monireh Arabshahi – hade inte på sig slöja. Keshavarz har dömts till 23 och ett halvt års fängelse, medan Aryani och Arabshahi fick 16 år vardera – de dömdes för kränkning av den nationella säkerheten, spridning av anti-statlig propaganda och för att ha uppmuntrat samt tillhandahållit (moralisk) korruption och prostitution. Keshavarz dömdes dessutom för att ha ”förolämpat det heliga”.

FN-experterna kräver nu att de iranska myndigheterna omedelbart släpper kvinnorna och alla som kämpar för mänskliga rättigheter. Svaret från Teheran var att kvinnorna har blivit arresterade baserat på anklagelser som härrör till moral och nationell säkerhet.

Det konstateras även i FN:s rapport att arresterandet av kvinnoaktivister har ökat i Iran de senaste veckorna efter att Irans regering har gått ut med en officiell varning om att de som inte bär slöja kommer att straffas hårt. Det senaste året har 32 personer arresterats och 10 fängslats för att ha protesterat mot tvånget att bära slöja.

En eloge till alla dessa starka och modiga kvinnor som vågar stå upp för rätten till frihet! Jag tror dock inte att Iran bryr sig ett dyft om vad FN säger. Om omvärlden däremot skulle sätta press på landet genom bojkotter och officiella fördömanden som skulle påverka landets internationella relationer så skulle det nog bli annat ljud i skällan, men det finns det inte kurage för – se bara på praktexemplet Sverige där de kvinnliga regeringsrepresentanterna bar slöja vid det senaste besöket.

Medan Irans kvinnor med livet som insats kämpar för att slippa täcka sig när de lämnar hemmet, så gör Sverige tvärtom och bejakar istället slöjbärandet på såväl flickor som kvinnor, vilket understöds av såväl regeringen som media. Inte ens ett förbud mot slöja i skolan klarar vi av att prestera – skamligt Sverige!

#förbjudslöjapåbarn
#onlyinsweden

http://www.arabnews.com/node/1541041/middle-east

iran.jpg

5 reaktioner till “FN kräver att de iranska kvinnor som sitter fängslade för sina protester mot slöjtvånget omedelbart ska släppas på fri fot – men kommer regimen att lyssna?

  1. Även om väst ser det som en ”fredlig demonstration” är det i praktiken en provokation till konflikt. Jag tror inte regeringen kommer att lyssna. Tvärtom fördröjer sådana här aktivistaktioner bara förändringar och gör dom svårare. Nyckeln till förändringar ligger inte i provokativ konfrontationell aktivism eller hot och påtryckningar. Inte ens inblandning av utländska krafter. Pragmatiske läsningar i små steg är säker mer fruktsamma i det långa loppet.

    Gilla

  2. FN? sedan när är det något land som bryr sig om vad FN säger? FN är inte något annat än en papperstiger som slukar enorma summor. Något konkret som FN har uppnått existerar faktiskt inte. Skrota skiten!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s