Kvinnor i Marocko besöker hellre publika pooler än stranden då kvinnor i badkläder anses vara lösaktiga

Marockanska kvinnor söker sig hellre till Rabats stora nya offentliga simbassäng istället för stranden för att slippa att bli trakasserade, men många undviker fortfarande baddräkter av rädsla för nedlåtande blickar.

En 36-årig mamma som har rest 150 km för att bada i det nya ”Grande Piscine”-komplexet som öppnades den 4 juli, menar att det inte längre är roligt för en kvinna att bada på stranden.
-”Här i de publika poolerna sker inte några trakasserier och även svordomar är förbjudna. Jag blev trakasserad bara för att jag bar en baddräkt. Som tur var fanns även min man med på stranden.”

Amal, en 18-årig student, är i poolen med sina väninnor för att kyla av sig och även hon tycker att stranden har blivit obehaglig.

Tusentals personer trängs i de vidsträckta poolerna som huggits ut i klipporna i den marockanska huvudstaden och är en del av ett utvecklingsprojekt som döpts till ”Rabat, staden av ljus”.

Vattendelen är på 17.000 kvm och anläggningen har i snitt registrerat 5.000 besökare per dag sedan dess öppnande. Entrépriset (ca 10 kr) gör att även mindre välbeställda familjer som tillbringar sommaren i staden ska kunna ta del av anläggningen.

Det är en ganska ovanlig syn i Marocko att se båda unga män och kvinnor simma samt leka i vattnet medan högtalare pumpar ut populär musik.

Det är främst trygghetskänslan som attraherar kvinnor att komma hit – cirka 60 säkerhetsvakter och civilklädda poliser patrullerar området, men ändå känner sig kvinnorna inte helt lugna. En kvinna som heter Sanae valde att ta på sig shorts och en tanktop eftersom det finns många ”smygtittare”. Baddräkten sparar hon till naturstränderna i Marocko eller om hon reser utomlands.

Många känner sig precis som Sanae mer ”fria” vid poolen än vid stranden, men väljer ändå att ha kläder på sig medan barnen leker i vattnet under övervakning av livvakter.

Även om det stora antalet stränder i Marocko är en turistmagnet, så är dessa mindre inbjudande för kvinnor. Badkläder, oavsett hur mycket eller lite de täcker, anses som stötande och är även ett tecken på lösaktighet. För att kunna bada utan att riskera att råka ut för trakasserier, så måste man gå upp tidigt på morgonen och hitta en isolerad plats – alternativt betala för privata stränder.

Enligt sociologen Soumaya Naamane Guessous dök fenomenet upp på stränderna i Casablanca redan på 1990-talet tack vare att spridningen av salafistiska idéer importerades från utlandet, men folkopinionen tog det inte på allvar då.
-”Trenden har blivit så konservativ och så vanlig att kvinnor i badkläder blir måltavla för kritiska blickar eller nedsättande kommentarer från andra kvinnor. Det är en mentalitet som måste ändras och en attityd som påverkar människor på offentliga platser i Marocko.”

Förra sommaren uppmanades män på en Facebook-sida att förbjuda kvinnor att gå ut i oanständig klädsel, varpå en kampanj för att slå tillbaka lanserades på sociala medier med kvinnor som postade bilder av sig själva i badkläder med hashtaggen #beafreewoman.

36-åriga Leila som kommit hit på semester från Frankrike tillsammans med sin vän Khadija bär också kläder vid poolen. De menar att alla män stirrar och att det är irriterande eftersom man inte känner sig komfortabel.

32-årige Anouar har kommit hit från Tangier tillsammans med sin fru som bär slöja och deras dotter. Enligt hans åsikt är det främst kvinnor som bär respektlös klädsel som trakasserar män och familjer.

Trots att Marocko har rykte om sig att vara mer tolerant än resten av den arabisk-muslimska världen, så visade en studie från FN som gjordes 2017 att marockanska kvinnor som klär sig provocerande förtjänar att bli trakasserade – en åsikt som 78% av kvinnorna stod för och 72% av männen.

I februari 2018 antogs en ny lag i landet för att hindra trakasserier, men implementeringen är och förblir sällsynt.

För några veckor sedan blev en lärare arresterad efter att han på sociala medier uppmanat till att tre unga belgiska kvinnor som arbetade som volontärer skulle halshuggas eftersom de bar shorts när de arbetade i den södra delen av landet.

Intressant att ta del av och för oss västerlänningar som växt upp i ett mer fritt samt jämställt samhälle känns dessa tankar främmande, men vartefter islamiseringen breder ut sig i Sverige som en följd av den oansvariga politiken som förs så dras snaran åt för varje vecka som går.

Kvinnor och små flickor i religiös klädsel är numera en vanlig syn överallt i Sverige samtidigt som shariapoliser samt parallella samhällen växer fram. Religiösa friskolor och olika sätt av könsseparering är numera accepterat tack vare våra naiva styrande som inte vågar stöta sig med vissa grupper i samhället. Detta hade normalt sett varit en varningssignal för varje normalt funtad människa att agera, men inte i Sverige där vi istället frivilligt ger upp den jämställdhet mellan könen som vi så länge kämpat för genom historien. Tragiskt!

#onlyinsweden
#förbjudslöjapåbarn

http://www.arabnews.com/node/1540536/middle-east

MOROCCO-SOCIAL-WOMEN-LEISURE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s