Italiensk domstol sätter käppar i hjulet i kampen mot illegal migration genom att upphäva Salvinis förbud och nu kan räddningsfartyget Open Arms angöra en italiensk hamn

En domstol i Italien har upphävt ett dekret som förbjuder det spanska räddningsfartyget Open Arms från att ta sig in på italienskt farvatten. Dekretet, som undertecknades av Italiens inrikesminister Matteo Salvini i början av augusti, innebar att räddningsorganisationen Proactiva Open Arms kunde få böter på omkring en miljon euro och sitt fartyg beslagtaget om inte förbudet efterlevdes. Enligt räddningsorganisationens grundare Oscar Camps, innebär detta att fartyget med 147 migranter ombord har rätt att gå in i en hamn i Italien.
Open Arms befinner sig för tillfället i närheten av den italienska ön Lampedusa. Malta har tidigare vägrat att ta emot fartyget och i tisdags meddelade Spanien att landet inte kommer att bevilja asyl för ett 30-tal minderåriga som befinner sig ombord.
Glädjande att både Malta och Spanien står på sig för en gångs skull. Det blir väldigt intressant att se hur Salvini ska agera nu, han skräder inte orden på sin Facebooksida och är redo att ta kampen.

 
Om bara EU kunde få ändan ur vagnen någon gång och besluta något vettigt – till exempel att alla migranter som plockas upp utanför Libyens kust ska köras tillbaka till Libyen och inget annat samt att de som bryter mot detta kommer att få både böter och beslagtagna båtar.
 
Det hade kunnat vara steg ett i en perfekt värld och man hade då sänt rätt signaler till migranterna om att de icke bör göra sig besvär att försöka ta sig in i Europa illegalt utan istället stanna kvar i sina hemländer och kämpa – alternativt söka asyl på laglig väg samt det hade dessutom varit en käftsmäll till människosmugglarna!
 
 
#returntosender
salvini

En reaktion till “Italiensk domstol sätter käppar i hjulet i kampen mot illegal migration genom att upphäva Salvinis förbud och nu kan räddningsfartyget Open Arms angöra en italiensk hamn

  1. Salvinis beslut var ett dekret, ungefär samma som ett exekutive order från Trump. En domstol kan upphäva det, men det går att överklaga. Nu utlyser Salvini nyval och hoppas få majoritet i parlamentet, om han får majoritet betyder det att han kommer att kunna driva igenom en mycket hårdare lag, och även domstolar måste följa lagen. Det enda undantaget är om landet har en konstitutionsdomstol som beslutar att en ny lag strider mot grundlagen, eller kanske något som mänskliga rättigheter. Italien har en sådan domstol. En annan möjlighet att stoppa en lag är Europadomstolen. Sverige har ingen konstitutionsdomstol men man har lyckats med att stoppa massövervakningslagar genom att överklaga till EU domstolen, till regeringens stora ilska.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s