Över 20.000 migranter väntar i Grekland – nu vädjar man till EU om hjälp med distribuering

Vi får ofta höra att migrantströmmarna till Europa minskar i ett försök att invagga folket i en falsk trygghet där vi ska förlita oss på att såväl EU som våra nationella ledare har kontroll. Men det är nog en sanning med modifikation, för de senaste siffrorna från Grekland som är en del av EU:s yttersta gräns är rejält oroväckande.
 
På fem grekiska öar nära Turkiet – Lesbos, Samos, Chios, Kos och Leros – har det totala antalet flyktingar och migranter nu passerat 20.000. Bara på Lesbos har mottagandet ökat med 44% jämfört med samma period förra året.
 
Tidigare idag vädjade Grekland till EU om ett mer rättvist fördelningssystem på grund av det ökade antalet migranter de senaste veckorna.
 
Den tillförordnade ministern för medborgarskydd, Giorgios Koumoutsakos, bekräftar att det sedan den 7 juli inte har gått en dag utan att nya migranter ankommit till öarna.
-”Det totala antalet migranter överstiger nu 20.000, vilket är en ökning på 17% på bara några få veckor. Bara den 9 augusti kom sex båtar med 250 personer. En ny ”korridor” har skapats av människosmugglare mellan ön Samothraki och den nordöstra staden Alexandroupoli på fastlandet nära den turkiska gränsen. Grekland har passerat gränsen för vår kapacitet och vi välkomnar att EU-kommissionens nya president, Ursula van der Leyen, har satt migrationsfrågan högt upp på sin prioriteringslista. Förhoppningsvis kan en överenskommelse snart vara nådd inom EU.”
 
2018 hade Lesbos för övrigt fler asylsökande än Österrike respektive Finland. Enbart under det första halvåret i år har man fått in 30.500 nya asylansökningar.
 
Jag är inte lika positiv som Koumoutsakos när det gäller ett avtal inom EU. Det är många länder som vill dra åt ett helt annat håll, vilket gör splittringen total och det är inte längre hållbart att ett fåtal länder ska ta majoriteten av migranterna med alla de konsekvenser som det för med sig. Det är dock bra att migrationsfrågan står överst på van der Leyens lista för situationen börjar bli ohållbar!
 
greece

3 reaktioner till “Över 20.000 migranter väntar i Grekland – nu vädjar man till EU om hjälp med distribuering

  1. Det är nog Turkiet som då och då släpper iväg några migranter.Hur är det möjligt att man är så dum inom ledningen inom EU att man förlitar sig på turkarna.Grekland och Turkiet har ju hundrarals år av konflikter.En byfåne hade skött eu’s yttre skydd galant i jämförelse med hur det nu sköts.
    #låtenbyfånestyraeu

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s