Vi sviker barnen genom detta eviga daltande som börjar redan i skolan

För ovanlighetens skull en bra ledare i DN när Lisa Magnusson skriver om Barn- och elevombudsmyndigheten (BEO) som helt tappat både sans och vett. Det är löjeväckande att läsa hur de agerar och jag undrar varför ingen högre instans ingripit för länge sedan? Konsekvenserna av allt daltande med barn och ungdomar är redan tydlig i dagens samhälle, vilket drar ned oss i en negativ spiral eftersom ingen ids sätta ned foten. Vi får hoppas att myndighetens daltande sätts under lupp nu när flera skriver om det och förhoppningsvis kan våra styrande få upp ögonen så att man åtminstone kan börja någonstans.
_____________________________
 
”Barn- och elevombudet tycks tro att dess uppgift är att hävda barnets rätt genom att hävda att barnet har rätt.
 
Några högstadieelever i en skola i Lidköping hade släpat fram en soffa i skolkafeterian, så att det inte gick att komma förbi. En lärare sade till dem att resa på sig, så att soffan kunde flyttas tillbaka. En av ungarna vägrade. Till sist lyfte läraren helt enkelt bort honom.
 
Jag tror helt ärligt att det inte finns en enda vuxen människa som har att göra med barn och som skulle säga att läraren handlade fel. Man får inte förnedra barn, och inte använda våld mot dem. Däremot måste man kunna bli handfast ibland. Det är självklart. Tingsrätten friade därför. Hovrätten likaså.
 
Men myndigheten Barn- och elevombudet, Beo, vill inte ge sig. Nu ska ärendet baxas ända upp i Högsta domstolen. Och detta är just typiskt för hur den här verksamheten har kommit att utformas: Inte bara ser den allt som oförsvarlig kränkning, den delar också på egen hand ut godtyckliga bötesförelägganden på tiotusentals kronor.
 
Jag har ofta frågat mig vad Beo menar att alternativet är. Vad ska en lärare exempelvis göra när en elev kastar sten? Att i den situationen hålla fast barnet resulterade i Beo-böter på 10 000 kronor för en skola förra året.
 
Att inte hålla fast ett barn som trakasserar andra, men snabbt avlägsna det genom att lyfta upp det på en hatthylla? 10 000 kronor i Beo-böter där också.
 
Att fösa ut en elev som stör andra, på ett sätt som både polisens och Skolinspektionens utredningar funnit rimligt? Det blir 15 000 i Beo-böter!
 
Beo tycks tro att dess uppgift är att i varje given situation ställa sig på det enskilda barnets sida, att hävda barnets rätt genom att hävda att barnet har rätt. Men det är tvärtom ungars uppgift att göra fel, att testa gränser. Som att försöka demonstrera makt över lärare och skolkamrater genom att blockera en rasthall, till exempel.
 
Vuxenvärldens uppgift är i sin tur att bekräfta att ja, här gick verkligen gränsen. Nej, det är inte du som bestämmer. Det är jag.
 
En tidigare vägledande dom från Högsta domstolen har redan konstaterat att skolpersonal ska ha stort handlingsutrymme när det gäller barn som fysiskt behöver flyttas eller avlägsnas, att det till och med är tillåtet att ta ett hårt grepp om armen. Men vad spelar det för roll, när Beo har satt upp helt andra regler och kräver skolorna på pengar.
 
Ängsliga rektorer kommer snabbt att betala och göra sig av med sina besvärliga ansvarstagande anställda, i stället för att försvara dem. Detta har vi redan sett exempel på. Följden blir lärare som känner sig otrygga i sin roll, och en sämre skolmiljö för alla.
 
Så blir Beo:s verklighetsfrämmande daltande ett svek – mot alla barn.”
 
#onlyinsweden
 
skola

En reaktion till “Vi sviker barnen genom detta eviga daltande som börjar redan i skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s