Regeringen vill använda biståndspengar för att finansiera familjeåterförening

Trots att en väldigt stor del av skatteintäkterna går till asylinvandringen så räcker tydligen inte pengarna för att täcka de skenande asylkostnaderna och nu visar nya uppgifter att regeringen vill använda biståndspengar för att finansiera familjeåterförening i Sverige.

Är detta verkligen ett effektivt bistånd? Har vi inte råd att finansiera asylkostnaderna via andra delar av statsbudgeten?
De frågorna ställer sig biståndsdebattören Henrik Westander på DN Debatt, där han med hänvisning till uppgifter i ett rapportutkast författat av OECD:s biståndskommitté kritiserar regeringens planer och efterfrågar en restriktivare tillämpning av OECD:s biståndsdirektiv

Westander konstaterar att biståndsavräkningarna för asylkostnader ökat, från det tidigare rekordet om 78.000 kronor per asylsökande/kvotflykting under alliansregeringen till 94.000 kronor under regeringen Löfvens första mandatperiod.

Efter att OECD:s biståndskommitté DAC i oktober 2017 antog ett nytt direktiv om vilka asylkostnader som kan betraktas som bistånd, utlovade regeringen en ny modell som ska ligga i linje med det nya direktivet. Westander har via UD tagit del av ett utkast till en rapport av DAC, där det framgår att regeringen vill inkludera familjeåterföreningar i den nya biståndsmodellen, vilket enligt Westander är helt nytt.

”I utkastet, daterat i januari 2019, uttrycktes bekymmer över att Sveriges nya modell kunde öka biståndsavräkningarna för asylkostnader, vilket inte ’var i linje med andan i det nya direktivet som uppmanar till en restriktiv tillämpning’”, skriver Westander. Han tillägger att biståndsavräkningarna inte nämns i slutrapporten, men att utkastet ändå kan ha fått betydelse då Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlade om den nya modellens utformning i samma veva som utkastet överlämnades.

Vidare listar Westander förslag på hur regeringen bör gå tillväga för att leva upp till en restriktiv tillämpning av DAC-direktiven; däribland att inte biståndsavräkna kostnader för dem som avvisas. Han skriver att den svenska regeringen motiverar avräkningarna med att ”Sverige ska vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck”.

”Men på vilket sätt bidrar biståndsavräkningar för dem som varken anses vara flyktingar eller har skyddsbehov, utan nekas uppehållstillstånd, till det biståndspolitiska målet ’att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck’?”, fortsätter han.

Westander vill också att regeringen betalar tillbaka pengar till biståndet om prognosen för asylsökande visar sig vara överdriven:
”Migrationsverket överskattade antalet asylsökande varje år 2016–2018. Därför har biståndet fått betala 1,6 miljarder kronor för att täcka förväntade asylkostnader för personer som aldrig kom!”

Det här är skandal! Tack regeringen och dess stödpartier för att ni sänker landet i fördärvet och tack Kristdemokraterna för att ni använde er röst till att se till att våra redan slappa regler för anhöriginvandring blev ännu slappare – dessutom, som det nu visat sig, på bekostnad av biståndet som borde vara öronmärkta för att hjälpa många människor på plats i konflikthärdarna istället för att finansiera ett fåtal migranters uppehälle!

#onlyinsweden
#öppnaeraplånböckerfördenhumanitärastormakten

https://www.dn.se/nyheter/politik/kritik-mot-regeringens-anvandning-av-bistandspengar/

En reaktion till “Regeringen vill använda biståndspengar för att finansiera familjeåterförening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s