Radikaliserade kampanjar och driver insamlingar för att hjälpa sina IS-medsystrar att rymma från interneringslägren i Syrien

Kvinnor som sitter internerade i flyktinglägren Al-Hol i nordöstra Syrien, har samlat in tusentals kronor genom insamlingar på internet – det visar bilder och videor som publicerats av den lokala informationsgruppen Rojava Information Center.
 
Kvinnorna vänder sig till europeiska supportrar för att få pengar till mat, dryck samt hjälp med att smugglas ut ur lägren. Flera källor säger även att det har sänts pengar från Norge till kvinnorna i lägren.
 
Kampanjen har fått namnet ”Rättfärdighet för systrar” och ska först ha lanserats i juni med hjälp av mellanhänder i Tyskland.
Mannen som kallar sig ”muwahhid__60_4” på Twitter, har bland annat twittrat meddelanden där han försäkrar att insamlingen är trovärdig. Hans Twitterkonto har nu blivit avstängt.
 
I olika videor och bilder som först blev delade i IS-sympatiserande kanaler på den krypterade meddelandetjänsten Telegram, pratar en grupp kvinnor iförda burka på tyska, arabiska och engelska. De håller upp handskrivna plakat som visar datum, plats samt budskap och uppmaningar om att donera pengar.
 
I en text på den krypterade tjänsten Telegram från den 18 juni skriver kvinnorna:
”Mest av allt behöver vi vatten, elektricitet och ekonomisk hjälp. Många barn och kvinnor är undernärda samt behöver frukt, grönsaker och mjölk. Allt finns här, men många systrar har inte råd. Vi känner oss svikna av det muslimska samhället. I flera månader har vi inte fått hjälp från våra bröder. Folk vänder oss ryggen och är rädda för att hjälpa.”
 
Överföringarna av pengar sker med hjälp av betaltjänsten Paypal och i instruktionerna uppmanas donatorerna att använda islamska uttryck för att undgå att kontona blir upptäckta. Man använder sig av koder som till exempel ”bröllopsresa till Wien”.
 
Enligt e-post från Paypal till innehavaren av kontot har insamlingen nått maxgränsen på 1.800 EUR och Paypal kräver nu att användaren som vill mottaga högre belopp verifierar sig i samband med europeisk lag.
 
Pengarna blir överförda till mellanhänder i Turkiet genom så kallad ”hawala-verksamt”, ett tillitsbaserat system för pengaöverföring över landsgränser som är svår att spåra. Kvinnorna får därefter tag i pengarna från nya mellanhänder som driver butiker inne i lägren.
 
Twittermeddelanden från den tyska mellanhanden indikerar att bidragen har kommit från flera europeiska länder, däribland Storbritannien.
 
Kampanjen är en av minst tio pengainsamlingar i Al-Hol. De andra ska endast riktas till att betala människosmugglare, som tar flera tusen dollar för att hjälpa kvinnor att fly från lägret. Detta kan vara särskilt attraktivt för de kvinnor som riskerar att straffas i hemlandet när de överlämnas till lokala myndigheter.
 
Säkerhetsexperter varnar för faran att inte ta tag i situationen i Al-Hol eftersom det innebär att tidigare IS-medlemmar släpps eller rymmer. Risken är att radikaliserade personer reser vidare till nya IS-fronter utanför Syrien och Irak, eller klarar att ta sig tillbaka till sina hemländer på egen hand där man kan gå under jord.
 
Det har bekräftats av åtskilliga källor att flera kvinnor redan har lyckats rymma från lägren med hjälp av smugglare. Även familjerna till några av de norska IS-kvinnorna säger att de har sänt pengar till Syrien i hopp om att hjälpa sina släktingar.
 
Lokala myndigheter i lägren säger att de som driver insamlingarna troligen är svårt radikaliserade. Det är även de mest radikaliserade kvinnorna som utgör en säkerhetsrisk i lägren, både för vakter och mindre extrema kvinnor.
 
I förra veckan blev en gravid kvinna i lägret våldtagen och mördad av minderåriga pojkar för att hon inte hade på sig burka. Det har även skett våldsamma händelser tidigare, bland annat blev en vakt knivskuren i ryggen i juli. Säkerhetsvakterna berättar att en 14-årig flicka från Azerbajdzjan blev dödad av sin mormor bara för att hon inte bar niqab.
 
Eftersom förhållandena i lägret förvärras, är forskare oroliga över att fler kvinnor kommer att försöka samla in pengar för att rymma. Runt 70.000 kvinnor och barn sitter i det överfyllda och kaotiska lägret. 11.000 av dem är från andra länder än Syrien och Irak, inklusive minst fyra kvinnor och fem barn från Norge.
 
Enligt uppgift sker även liknande pengainsamlingar i Roj-lägret i norra Syrien.
 
Det kanske är dags för de europeiska ledarna att lämna hängmattan och ta tag i problemet med IS-terroristerna och deras kvinnor som man skjutit framför sig bra länge nu. Häromdagen uppmanade dessutom Trump Europa att ta hem sina medborgare eftersom de annars kommer att släppas ut i Europa och troligen uppsöka nya terrornätverk att ansluta sig till. Det är för övrigt väldigt tyst från den svenska regeringen och de har väl ett antal personer i lägren på sina samveten, såvida de inte redan lyckat smuggla ut sig.
 
systrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s