Den tillfälliga respiten går mot sitt slut och nya terrorattacker förutspås redan i år – hotet mot Europa förblir högt

FN varnar i en ny rapport att den tillfälliga pausen i internationella terrorattacker snart kan komma till vägs ände och man förutspår nya attacker vid årets slut. I rapporten målar man upp en oroande bild av en global islamistisk extremiströrelse som fortsätter att vara ett potentiellt hot trots de senaste bakslagen.
 
Författarna till rapporten pekar också på att det finns en ökad oro kring de 30.000 utlänningarna som reste till kalifatet för att strida och som fortfarande kan vara vid liv. Vissa kan ansluta sig till al-Quaida eller andra terrororganisationer och andra kommer att bli ledare eller ägna sig åt att radikalisera andra.
 
Rapporten baseras på information från underrättelsetjänster bland FN:s medlemsstater och ger en hint av kollektivt tänkande bland säkerhetstjänster runt om i världen.
 
Även om det har varit färre framgångsrika attacker sedan 2015 och 2016 när extremister dödade hundratals människor i Frankrike, Belgien och Tyskland, så fortsätter hotet mot Europa att vara högt.
 
En stor oro finns kring att så många fångar radikaliseras och en stor utmaning ligger framför oss i och med alla de IS-terrorister som återvänder ”hem” och fängslas. Avradikaliseringsprogrammen har dessutom visat sig inte vara fullt så effektiva.
 
Europeiska länder beräknar att upp mot 6.000 av deras medborgare reste till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS eller andra extremistgrupper. En tredjedel har blivit dödade, medan en annan tredjedel är kvarhållna i området eller har rest någon annanstans. Minst 2.000 personer har återvänt till Europa.
 
Enligt rapporten har IS tillgång till mellan 50 och 300 miljoner USD, som kvarstår efter kalifatets fall och de använder propaganda för att upprätthålla gruppens rykte som den ledande terrororganisationen genom ”det virtuella kalifatet”.
 
När gruppen har tiden och de finansiella musklerna att återinvestera i externa operationer, kommer IS att återigen genomföra internationella attacker på olika håll i världen. Det nuvarande uppehållet kommer därför inte att bli särskilt långvarigt – inte ens fram till årets slut.
 
Rapporten konstaterar vidare att IS-ledarna inte hade avancerad kännedom om de blodiga attackerna i kyrkor och hotell i Sri Lanka, istället var det lokala ledare som ledde attacken som inspirerades av IS ideologi. Bombningarna var menade att förhöja den globala bilden av IS efter dess militära nederlag i Irak och Syrien.
 
Terrorgruppen al-Qaida förblir stabila, men rapporten pekar på att den 68-årige ledaren Ayman al-Zawahiris hälsa är dålig. Meningen var att Hamza bin Laden, Osama bin Ladens son, skulle ta över organisationen, men eftersom han enligt uppgift ska ha blivit eliminerad de senaste dagarna är det i dagsläget ovisst vem som ska ta över gruppens ledarskap.
 
En stor del av rapporten fokuserar på Västafrika, där man ser en skarp ökning av våld som motiveras av islamistiska milismän. Här är man inte överens om huruvida den nya etablerade IS-filialen i Centralafrika, baserade i den östra delen av den Demokratiska Republiken Kongo, utgör ett verkligt hot eller har några riktiga kopplingar till huvudgruppen. Vissa centralafrikanska stater uttrycker dock oro över att gruppen kan utvecklas samt locka till sig återvändande och utländska terrorister som kommer etablera kopplingar med andra IS-filialer som opererar i Afrika.
 
Mycket oroande rapport och det ser ut som att fler terrordåd i Europa är att vänta redan i år. Med denna fakta på hand, hade det varit mycket intressant att få höra vad regeringen Löfvén gör åt den oroväckande utvecklingen – särskilt med tanke på att vi huserar otaliga islamistiska extremister i det här landet samt i princip fortsätter att ha obevakade gränser.
 
Vad händer egentligen med de IS-terrorister som återvänder? Tidigare har vi gett dem bidrag och terapi istället för fängelse, men med tanke på att man insett att avradikaliseringen inte varit så framgångsrik som man hade önskat torde det vara på tiden att låsa in dessa kriminella avskum för gott!
 
Något säger mig dock att vi i vanlig ordning inte kommer att göra ett dugg i det godtrogna Sverige, förutom att hoppas på att det inte smäller just här…
 
#onlyinsweden
 
kalifat

En reaktion till “Den tillfälliga respiten går mot sitt slut och nya terrorattacker förutspås redan i år – hotet mot Europa förblir högt

  1. För den som har glömt. Den nu globala islamistiska extremiströrelsen IS grundades av ”moderata rebeller” som USA utbildade och stödde. Den har USA försökt sprida och använda som ett verktyg för omstörtning. En kontingent skickade man till Xinjiang området, Kina letade reda på dom och internerade de som radikaliserade, medan svansen fick avradikalisering och yrkesutbildning i internatskolor. Inga terroristdåd på åratal nu, och kvinnorna dansar nu på gatorna i färggranna folkdräkter. I Sverige betraktas som som ”flyktingar”, går fritt och anonymt omkring i samhället i sina svarta tält, radikaliserar, och avlönas dessutom av staten med bidrag, samtidigt som statstrogna media som MSM hyllar dom. Det känns sjukt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s