Historisk vinst när den första brittiska jockeyn tävlade i hijab – det är viktigt med förebilder för muslimska flickor men jag är kluven

18-åriga Khadijah Mellah från södra London blev tidigare idag historisk när hon blev den första brittiska jockeyn som tävlade i hijab och vann på den kända Goodwood-racingbanan, vilket flera brittiska tidningar uppmärksammar.
 
Mellah började rida för sju år sedan, men hade aldrig suttit på en racinghäst förrän i april i år. Hon tävlade mot 11 andra kvinnliga jockeys i Magnoliacupen, som är ett välgörenhetslopp för icke professionella jockeys. Mellah uttryckte innan loppet att det var galet att hon var den första muslimska jockeyn i brittisk hästracing.
-”Det finns en stereotyp runt muslimska flickor – att de inte kan följa sina sportsliga passioner och drömmar. Jag är glad att jag får vara en del av skiftet kring den sociala förståelsen för vad kvinnor kan uppnå och vad de kan vara bra på. Jag vill vara en förebild för alla som vill göra något som de inte tror att de kan klara av.”
 
Mellah kommer att börja på universitetet i höst och läsa maskinteknik, men hon kommer även att försöka ta en amatörlicens för att fortsätta tävla som jockey.
 
Många muslimska kvinnor täcker som bekant sina huvuden med hijab eller slöja på allmän plats som ett tecken på måttfullhet och för vissa kritiker som ett tecken på kvinnoförtryck.
 
Det muslimska kvinnliga sportsförbudet i Storbritannien menar att det är oroande att det har tagit så här lång tid att nå den här milstolpen, men Mellah är ett ljus i mörkret som kan inspirera andra.
-”Det är viktigt eftersom vi behöver rollmodeller, särskilt för unga muslimska flickor. Personer som Khadijah visar att det inte finns några barriärer eller gränser för vad man kan åstadkomma.”
 
Jag är lite kluven här. Eftersom jag är emot allt vad slöjor och hijab heter så borde jag inte lyfta fram detta som något bra, men samtidigt är det positivt att hon följer sina drömmar och inte låter sig hämmas av sin religion.
 
Häromdagen läste jag också om den första kvinnliga wrestlingbrottaren med hijab, vilket är lika svårt att ta ställning till eftersom det är bedrövligt att hon överhuvudtaget måste ha hijab, men samtidigt är det bra att hon visar vägen för andra kvinnor i samma sits.
 
Det bästa hade givetvis varit om alla flickor och kvinnor världen över slapp att täcka sig, men det vet vi alla är en utopi och särskilt i Sverige har detta nu fått rejält fäste så jag tror inte att det kommer att kunna förbjudas på vuxna kvinnor. Jag hoppas dock fortfarande att vi ska kunna rädda barnen undan detta förtryck.
 
Hur som helst så är det många som bär dessa religiösa symboler i dagens samhälle – vissa frivilligt och andra inte, därför kan jag hålla med om att det finns ett behov att fylla med förebilder för unga flickor. Allt som kan motivera muslimska flickor att börja sporta mer är bra eftersom det är viktigt för alla att röra på sig regelbundet redan i unga år. Dock tycker jag inte att detta ska lyftas fram på reklamblad eller i annonser och dylikt, likt händelsen med Svenska Simförbundet tidigare i år där Ulla Gustavsson helt felaktigt blev petad efter att ha tagit bladet från munnen och uttalat att barn i slöja inte bör visas på bild.
På ett sätt är det tragiskt att vi ens behöver ha de här diskussionerna om problem som aldrig fanns förr. Vad hände egentligen med vårt en gång så fria och jämställda samhälle?
 
 
 
london

2 reaktioner till “Historisk vinst när den första brittiska jockeyn tävlade i hijab – det är viktigt med förebilder för muslimska flickor men jag är kluven

  1. Oerhört tröttsamt med dessa muslimska budskap som hela tiden basuneras vid första bästa tillfälle.

    Om jag köper mat vill jag inte veta att vissa i personalen är muslimer genom att dessa personer bär viss klädsel som påvisar detta. Ej heller inom sjuk- och hälsovård vill jag se något sådant. Samma inom serviceyrken. Skola, polis, försvar måste vara fria från religiösa tecken och religiös klädsel. Finns inget att diskutera om detta.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s