Danmarks mest spridda sångbok som samlar det viktigaste från landets kulturarv får sällskap av Ramadan-sång vilket väcker starka känslor

Højskolesangbogen är Danmarks mest spridda sångbok och har publicerats i 18 upplagor samt sålts i 2,4 miljoner exemplar. Sångboken med sammanlagt 572 sånger och psalmer anses innehålla de viktigaste sångerna från Danmarks kulturarv. Efter mer än 13 år är man nu i full gång med att utarbeta en ny utgåva av boken och en sång har verkligen fått ilskan att bloss upp hos bland annat Dansk Folkeparti och Liberal Alliance.

Det handlar om Isam Bachiri, mer känd som Isam B från Outlandish, som bland annat har sjungit in sin egen version av ”I Danmark er jeg født”. Nu väcker hans bidrag till Højskolesangbogen – ”Ramadan i København”, som han skrivit tillsammans med Nana Jacobi, Anders Greis och Özcan Ajrulovski, debatt och frågan om en sång om ramadan i Köpenhamn hör till den danska sångboken är på tapeten.

”Nej, nej, nej!” lyder det från Dansk Folkeparti i ett Facebookinlägg som just nu delats flera hundra gånger och har fått över tusen kommentarer som är både för och emot. Henrik Dahl från Liberal Alliance är inte heller tillfreds över valet och har uttryckt att hela tilltaget med ramadansången är skrattretande.

”Jo, definitivt” svarar Jørgen Carlsen, ordförande för sångboksurvalet som fram till november nästa år arbetar på den nya, 19:e utgåvan av Højskolesangbogen.

En svensk motsvarighet till Højskolesangbogen borde vara ”Den svenska sångboken” och jag kan förstå danskarnas ilska, för inte kan man påstå att en sång om den muslimska högtiden ramadan hör hemma varken i en dansk eller svensk visskatt och den bör definitivt inte klassificeras som kulturarv!

Det verkar helt klart som att den eller de som står bakom urvalet av sångerna till den nya upplagan har drabbats av någon sorts PK-hybris, där man inbillar sig att man i alla sammanhang måste vara inkluderande – men det finns gränser för vad som är acceptabelt.

Om vi gör en enkel jämförelse så finns det ju inte på kartan att en svensk eller dansk sång skulle komma i närheten av en visskatt från mellanöstern och än mindre anses tillhöra deras kulturarv. Det finns varken något rasistiskt eller kränkande med detta, det är bara rent och sunt förnuft!

Jag ska nog snart döpa om min hashtag #onlyinsweden till #onlyinscandinavia

 

https://www.berlingske.dk/kultur/df-og-henrik-dahl-i-oproer-over-ramadan-sang-i-hoejskolesangbogen-totalt?fbclid=IwAR0z7awHtmrYPTKO_XeGKG4ZPmLIuYU-HrV3iHfaeIkE3WQFXdRh5SzFUJ0

 

sång

En reaktion till “Danmarks mest spridda sångbok som samlar det viktigaste från landets kulturarv får sällskap av Ramadan-sång vilket väcker starka känslor

  1. Naiva politiker köper röster. Anpassar sig till andras seder. Och wips så har de sheria lagar.
    Och vem vet är det Danmark eller Sverige som kommer ha den första muslimska regeringen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s