Är världens ledare beredda att besluta om harakiri?

En roande text om hur klimateliten vill bestämma hur vi ska leva. Men det är inte så enkelt som många vill tro att världens ledare helt sonika kan proklamera för landets invånare att nu ska vi ta bort alla bilar, sluta flyga och börja äta insekter – propagandamaskineriet för insektsförtäring är för övrigt redan i full gång i media. Gemene man har nämligen ingen som sponsrar dem med racingbåtar i mångmiljonklassen, utan skulle snarare få ro och hur många kan ta flera veckors semester för att ha tid att ta sig över Atlanten för att hälsa på vänner – om man nu lyckas ta sig över utan att dö på kuppen vill säga?

Det är därför Greta i grund och botten står kvar och trampar på samma ställe som hon själv indikerat i intervjuer, där mycket snack och ingen verkstad är resultatet efter all hennes ”framgång” i såväl media som möten med kändisar och politiker. Visst har klimatdebatten fått folk att börja tänka till, men är vi redo att ge upp våra bekväma liv?

Det finns två möjliga scenarion vad gäller Gretas mission framöver – antingen blir Thunbergs krav lag och världens regeringar beslutar således att den moderna civilisationen i princip ska begå självmord, eller så fortsätter det som innan – det vill säga den politiska eliten lyssnar på hennes predikningar, applåderar artigt, poserar för selfies och återgår sedan till att göra ingenting.

Jag misstänker att det blir scenario två, men jag hoppas att fokus ska övergå till hur vi istället kan göra insatser för miljön globalt – vilket känns mycket mer angeläget i dagsläget.

https://www.rt.com/news/465501-greta-thunberg-hates-you/

yacht

3 reaktioner till “Är världens ledare beredda att besluta om harakiri?

 1. Att äta insekter är inte att börja tugga på stora håriga spindlar eller liknande. Insekterna är tillredda och som oftast vet man inte ens att det är insekter. Jag har provat det bland annat i Lijiang, och det är ganska gott som tilltugg till ölet istället för jordnötterna. Miljö snacket och dreven har nog mest med att göra att rangera diskussionen bort från de verkliga problemen i det sönderfallande samhället.

  Gilla

  1. Det vet jag väl. Viking Line erbjöd förra året insektsbuffé på sina båtar till nyfikna passagerare. Jag är dock inte intresserad av att äta insekter oavsett om de är kryddade eller doppade i choklad.

   Gilla

   1. Jag tror ingen kommer att tvinga dig, men de flesta har inget emot att äta delar av död djur som påbörjat förruttnelsen, vilket kallas att hänga delarna för att möras, eller fungus som växt i avföring. Surströmming och vin är andra exempel där maten tillreds genom jäsning, vilket är en förruttnelseprocess. Man har sedan länge gjort medicin av myror och kackerlackor vilka odlas för ändamålet. Som regel flottyrkokas insekterna och mals ner till ”mjöl”, som sedan används i matlagning. Allt är en fråga om uppfattning och alla kan välja.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s