Sverige är det land i Norden där poliserna tjänar minst och resultatet av att våra politiker så länge ignorerat denna grupp ser vi runt om i samhället när laglösheten hotar att ta över

I flera år har duktiga och erfarna poliser flytt yrket som skållade råttor tack vare såväl usla lönevillkor som brist på ledarskap i en organisation som lider av resursbrist.
 
Regeringen har dock inte brytt sig om problemet nämnvärt trots att man sett vartåt det barkar i minst ett decennium, där såväl det blåa som det röda styret varit lika goda kålsupare under sin tid vid makten.
 
Vem minns inte Annie Lööfs fagra löften med Alliansen en gång i tiden, där hon tryckte på att hon minsann var polisdotter och att detta prekära problem låg henne varmt om hjärtat så här skulle det bli ordning i landet samt ges bättre lönevillkor till polisen – bara tomma luftslott! Nuvarande regering gör dock sitt bästa för att låtsas agera genom att lova vitt och brett hur många poliser man ämnar anställa de närmaste åren i en tid där det akuta problemet är nu!
 
Våra styrande – oavsett vem som sitter vid makten – lovar samma saker år ut och år in utan att lägga någon kraft bakom de tomma orden, medan polisernas löner fortsätter att ligga i botten samtidigt som organisationen urholkas på kompetenta poliser som söker sig till andra mer välbetalda branscher och istället ersätts av oerfarna poliser som knappt blivit torra bakom öronen.
 
Jag förstår dem helt och fullt – vem skulle vilja riskera sitt liv varje dag för en skitlön? Skamligt! Men som man bäddar får man ligga och resultatet ser vi överallt i vårt samhälle där anarkin snart är ett faktum.
 
Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas Ungdomsförbund, skriver idag en bra debattartikel i ämnet i Aftonbladet där han sätter fingret på problemet med polisens löner som är under all kritik.
———————————————–
 
”Bombdåd, skottlossningar, mord… Det hör numera tyvärr till vardagen att läsa dessa rubriker. De senaste månaderna har vi sett en eskalering av ett redan besvärligt läge. I Göteborg har det gått så långt att det numera rapporteras om blodbrist i sjukvården som ett resultat av den senaste tidens knivdåd.
 
När staten inte kan sörja för medborgarnas säkerhet – dess själva kärnuppgift – borde det infinna sig en krisinsikt hos regeringen. Så tycks dock inte vara fallet.
 
Tvärtom har det gjorts nedskärningar på polisen med 232 miljoner kronor, pengar som redan var inräknade i budgeten, och den riktade lönesatsningen i M/KD-budgeten från i höstas har inte heller fått genomslag.
 
Mantrat om att Sverige aldrig har varit tryggare hör vi inte så ofta längre. Det kanske beror på att statistiken talar sitt tydliga språk. Både när man studerar lagförda brott och upplevd utsatthet för brott ser vi en oroande utveckling de senaste åren.
 
Bland annat uppgav 3,4 procent av kvinnorna att de utsatts för sexualbrott i 2014 års upplaga av den nationella trygghetsundersökningen. Den siffran hade 2017 stigit till 10,7 procent.
 
Skjutningar var ett fenomen som knappt existerade för tio år sedan. Förra året slogs rekord när antalet skjutningar översteg 300, nästan en per dag alltså.
 
Det är ett allvarligt tecken på den utbredda gängbrottsligheten som drabbar i synnerhet de boende i våra särskilt utsatta områden, men blir också en tumör på hela samhällskroppen.
 
Polistätheten i Sverige har sjunkit under flera år och tillhör nu bottenskiktet i EU, antalet invånare per polis är dubbelt så högt här som snittet. Det är fler poliser som lämnar yrket av andra skäl än pensionsavgång. Även om antalet platser till polishögskolan utökas blir det svårt att fylla dessa tomrum.
Polislönerna måste därför höjas. I takt med att lönerna har stigit för bland annat lärare har poliserna halkat efter. Sverige är det land i Norden där poliserna tjänar minst. I till exempel Danmark, vars löneläge annars kan jämföras med det svenska, har en polis i snitt 30 procent högre inkomst.
 
Lönenivån är en viktig faktor dels för att fler ska vilja utbilda sig till polis och dels för att få de befintliga poliserna att stanna kvar inom yrket i stället för att välja en mer lukrativ karriärbana. Ett fungerande polisväsende är grundfundamentet för rättsstaten och då duger det inte att deras löner skvalpar i bottenskiktet.
 
Samhället måste visa en större uppskattning för polisernas arbete vilket ett riktat lönelyft skulle vara ett tydligt tecken på. En ökning på 5 000 kronor i månaden per polis motsvarar ungefär en och en halv miljard per år.
Public service-skatten belastar exempelvis skattebetalarna med nio miljarder per år. I det sammanhanget står det klart att man kan anställa fler poliser samtidigt som man ger poliserna högre lön – det handlar om att prioritera rätt!
 
Benjamin Dousa, förbundsordförande (MUF)”
 
#onlyinsweden
 
POLIS

En reaktion till “Sverige är det land i Norden där poliserna tjänar minst och resultatet av att våra politiker så länge ignorerat denna grupp ser vi runt om i samhället när laglösheten hotar att ta över

  1. Väl talat, Jenny! Det är skämmigt i kubik att våra politiker ser till att ständigt höja sina löner för det usla resultat deras politik genererar men aldrig verkar kunna uppskatta lagens fotfolk som ständigt sätter sina liv på spel för att stävja brott och skydda liv!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s