Donald Trump sätter återigen fingret på Sveriges problem med den grova kriminaliteten som får fritt spelrum

Under natten kommenterade president Trump återigen ASAP Rockys fall, vilket inte direkt bättrar på varken relationen med USA eller omvärldens syn på gurkmonarkin: ”Sverige har svikit vår afroamerikanska gemenskap i USA. Jag såg på filmklippen av Asap Rocky, och han blir förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist! Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet. Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem”.

Regeringen vill inte kommentera det amerikanska utspelet i någon större utsträckning men Mikael Lindström, tillförordnad pressekreterare åt statsministern, svarar i ett sms till Aftonbladet: ”Det är inget som statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess”.

Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter säger i sin tur till Göteborgsposten att det är oerhört svårt att kommentera Trumps kritik, och att politiken får invänta hur rättegången går.
”-Vi har ju ett oberoende rättsväsen, det finns ju ingenting någon politiker kan göra åt någonting sådant här – vare sig kan eller ska.”

Självklart har både statsministern och ambassadören helt rätt i att regeringen inte kan påverka rättsväsendet, men det är inte det som människor upprörs över utan det faktum att så många andra liknande fall läggs ned och gärningsmännen är ute på gatan igen direkt. Jag kvarstår vid min åsikt att det här ärendet enbart handlar om prestige och hade det inte handlat om en känd person så hade medias intresse varit minimalt varför man kunde göra som man alltid gör i brist på resurser.

Jag reagerar också på att de stora svenska tidningarna aktivt fortsätter att basunera ut ensidig information där man fokuserar på att peka ut ASAP Rocky som skyldig samt insinuera att målet i princip är klappat och klart. Dessutom fortsätter man medvetet utelämna det faktum att målsäganden (afghanen) och hans vän har ett gediget brottsregister för misshandel, stöld samt narkotikabrott, varav vännen så sent som för bara två veckor sedan dömdes till 21 dagars fängelse enligt Nyheter Idags rapportering. Samma tidning ifrågasätter också om glasflaskor överhuvudtaget användes vid slagsmålet eftersom det saknades krossat glas vid brottsplatsen och de uppkomna skadorna inte överensstämmer. Att målsäganden dessutom befinner sig på semester i Iran, det land som de tidigare ”flytt” ifrån ger en extra krydda.

Det finns många olika dimensioner av det här fallet och många som tycker till för att ge sin vinkling, men vi får låta lagen ha sin gilla gång och avvakta rättegången nästa vecka för att se utfallet, men Sveriges rykte internationellt har oavsett blivit kraftigt försämrat och relationen med den viktiga samarbetspartnern USA ligger på is tills vidare.

#dennyasverigebilden
#onlyinsweden

Bildkälla: Aftonbladet

6 reaktioner till “Donald Trump sätter återigen fingret på Sveriges problem med den grova kriminaliteten som får fritt spelrum

 1. Sveriges Utrikesminister, vem det nu är, får väl kalla upp USAs Ambassadör i Stockholm och be honom sluta upp att rapportera ”hem”, vad som sker i Sverige.

  Sverige är ju suveränt, att själv bestämma vad som pågår i Landet…..

  Gillad av 1 person

 2. Semester (!!??) i Iran för att inte kunna utrågas naturligtvis.

  ”Oberoende rättsväsen” med politiska vänsteraktivister och islamister/muslimer som nämndemän. Jo visst….

  Gillad av 1 person

 3. Nerdrogade strulpellar som strular med en nerdrogad strulpelle, med viss komisk självinsikt om sin egen dumhet i sin lyrik.

  Låt lagen ha sin gång! Jag gissar att alla strulpellar får sin hotellvistelse med dataspel och godisautomat!

  Jag tror nämligen inte att svenskt rättsystem är korrumperat även om den s.k. ”kriminalvården” de får säkert kan ifrågasättas.

  Gilla

 4. Grundproblemet är en föråldrad lagstiftning och rättsväsende som inte fungerar varken i dagens värld eller den värld av etniska minoriteter Sverige har skapat. I moderna rättsväsenden är det anstiftaren, provokatören, som har hela och odelade ansvaret för vad som följer. I Sverige straffas offren.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s