Oavsett vem som regerar är det samma styrningsmetoder som gäller

För ovanlighetens skull en bra ledare i Aftonbladet som sätter fingret på vårdkaoset i Sverige.
 
Det är minst sagt skamligt att vi inte klarar av att behandla cancersjuka patienter i vårt eget land och psykvården, där barnen drabbas hårdast, ska vi inte ens gå in på! Så vad är det egentligen våra höga skatter går till? Mestadels till att försörja landstingsdirektörer och politiker med för höga arvoden är min uppfattning, som genom sin strävan efter att effektivisera istället demolerar vården med marken samt ser till att vårdpersonalen som gör sitt bästa till slut bränns ut och säger upp sig.
 
Problemet är att oavsett vem som sitter vid makten – rött eller blått – så blir resultatet detsamma, så jag har ärligt talat svårt att se hur vi ska kunna reda upp situationen framledes. Kanske får vi ställa in oss på att få vård utomlands i fortsättningen, efter en extremt lång kö i väntan på vår tur?! Det bästa rådet är nog att inte bli sjuk alls tyvärr!
——————————————
 
”I veckan kunde tidningen Mitt i berätta att landstinget i Stockholm inte längre klarar av att strålbehandla cancerdrabbade medborgare i tid. En misslyckad upphandling av strålkanoner gör att väntetiderna på Nya Karolinska sjukhuset och Södersjukhuset blivit för långa.
Därför kommer patienter skickas till Finland för att få vård.
 
Där fungerar upphandlingarna, får man förstå. Så vad är det man gör i vårt östra grannland som är så bra? Kanske bör frågan omformuleras. Vad är det man inte har gjort i Finland?
 
Finland har inte privatiserat vården i den omfattning som vi gjort i Sverige. Man har inte behövt hantera privata koncerner som slussar skattepengar från sjukvård till kanalöar. Man har inte genomfört tvingande vårdvalssystem som gynnar friska och privilegierade framför sjuka och svaga. Vården är fortfarande decentraliserad och man har inte anammat ett konkurrensorienterat marknadstänkande.
 
Allt det där har vi gjort i Sverige, och lite till. Sjukvårdssystemet har avreglerats, konkurrensutsatts och privatiserats. Men den har också omorganiserats till oigenkännlighet. Välfärden sägs ha effektiviseras genom styrning uppifrån och konkurrens utifrån. För att det offentliga ska bli mer effektivt måste det vara som marknaden och eftersom marknaden säljer produkter måste det offentliga göra det.
 
Arbetet detaljplaneras efter schabloner och allting ska rapporteras, mätas och bli statistik. Politikerna debatterar om hur mycket pengar som ska gå till det som går att mäta, och oavsett vem som regerar är det samma nyliberala styrningsmetoder som gäller.
 
Den logiska slutpunkten i denna marknadisering av vården är Nya Karolinska i Solna. På sjukhuset, det dyraste någonsin, står över 800 barn i kö för att opereras. Här dör cancersjuka människor för att Karolinska inte har tid för dem. Här har beprövade rutiner avskaffats, lagar och medicinskt ansvar har satts på undantag. Underbemanningen är rekordartad. Läkare och sjuksköterskor säger upp sig, samtidigt som chefer har ökat med 30 procent.
 
Allt berättas i reportageboken ”Konsulterna: Kampen om Karolinska” som kom ut i våras. Det är en skildring av hur en borgerlig landstingsmajoritet bestämde att ett sjukhus skulle byggas och drivas i så kallad offentlig-privat samverkan. Samtidigt revs hela vårdorganisationen upp och ersattes av konsultprodukten ”värdebaserad vård” där vårdresultat dividerat med kostnad är lika med värde. I de ruinerna går nu stockholmarna runt. Men landstingsskatten har ju i alla fall sänkts.”
 
cancer

5 reaktioner till “Oavsett vem som regerar är det samma styrningsmetoder som gäller

 1. Problemet är också alla privata vårdgivare som tar russinen ur kakan och erbjuder enkla och billiga ingrepp utan några som helst dyrbar utrustning,en välslipad skalpell räcker för ingrepp såsom penisförlängning,hängande bröst och trötta ögonlock.Allt bekostat av skattebetalarna.Sen kan man inte begära att det skall finnas tillgång till barnmorska i varenda buske.Mammografi till alla kvinnor är också ett onödigt slöseri.Forskning behövs för att välja ut kvinnor i riskzon för bröstcancer.Återigen är det privata sk vårdgivare som tar russin ur kakan.Förstatliga och centralisera vård,effektivare och bättre.Man kan förstås fråga sig vad man får för sina skattepengar men det ungefär som att blodgivaren frågar vad han får för att donera blod.Svaret är att förhoppningsvis behöver man aldrig blodet man donerar eller skattepengar man betalar för exempelvis sjukvård,man hjälper helt enkelt i första hand sin nästa.Det är solidaritet med en behövande det.Förstår de ogina och ogenerösa,förstockade på högerkanten ens vad solidaritet betyder?

  Gillad av 1 person

 2. En del av problemlösningen är precis som med domstolar. En sanering av politiskt tillsatta lekmän och i stället låta professionellt erfarna ta hand om det till fullo. (Har olika bekanta, som har direkt eller indirekt anhöriga som är politiskt ‘engagerade’ inom toppen av det län jag bor och i vissa fall skräds inte orden över inkompetensen och klanterierna, som finns och sker …)

  Gillad av 2 personer

 3. Jo. Problemet är att oavsett vem som sitter vid makten – rött eller blått, grönt eller blågult– så blir resultatet samma EU-vurmande mutade globalister.

  Lösningen är uppenbar. Vi behöver nya partier vid rodret, med hederligare politiker, som går med i Valsamverkanspartiet.

  Endast så tror jag, ärligt talat, att vi kan reda upp situationen framledes, eller har någon en bättre idé?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s