Island har högst antal fall av syfilis och klamydia i Europa – nu föreslås kondomer i skolan

Säker sex tenderar att negligeras av islänningar och besökare i landet, vilket lett till att Island har det högsta antalet fall av syfilis och klamydiafall per capita i Europa med 15,4 fall per 100.000 personer. Islands chefsepidemiolog Thorolfur Gudnason föreslår nu att kondomer ska distribueras i isländska skolor.
”- Det är många personer som är emot idéen, däribland många föräldrar, men vi behöver ha en ordentlig diskussion om det här och göra allt vi kan för att stoppa spridningen av dessa sjukdomar som kan bli allvarliga. Män och kvinnor är inte försiktiga med sex, de använder inte kondom. Det är helt enkelt den enda förklaringen till den drastiska ökningen av sexuellt överförbara sjukdomar på den här lilla önationen med 360.000 invånare. Syfilis ses oftast hos män, homosexuella män, likt många andra länder och ökningen kan främst förklaras av att utlänningar besöker Island. Frekvensen av klamydia är också hög, troligen den högsta i Europa och den drabbar främst unga personer i åldrarna 18-25 år.”

Bra att de tar tag i problemet och det verkar som att pilska islänningar får öka sitt säkerhetstänk framöver.

https://www.rt.com/news/464338-iceland-syphilis-chlamydia-condoms/

kondom.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s