Kristendomen är på väg att utrotas i Irak

Officiellt är det fred i norra Irak efter att ISIL har besegrats och den irakiska armén och dess allierade styr landet, men för kristna fortsätter förföljelserna. De som kan tar sig därifrån, men för de som blir kvar väntar mer våld – vissa anser till och med att situationen var bättre under ISIL.

ISIL var en mardröm i sig, men kristna menar att de lämnade sina hem för att fly Sunni-fundamentalister och återvänder för att finna att deras land nu domineras av Shia-militär som främst sponsras av Iran. Många befarar nu att kristendomen som en gång var en del av ett multikulturellt samhälle kommer att utrotas.

Under Saddam Hussein åtnjöt kristna någorlunda tolerans och stabilitet. Många tillhörde medelklassen och hade positioner i det regerande Baath-partiet – något som senare skulle göra dem till måltavlor för vedergällning.

Det uppskattas att den kristna befolkningen i landet har minskat från cirka 1,5 miljoner under Saddam till cirka 250.000 i dagsläget – en reducering som började under diktaturen. I slutet av 1990-talet hittade Saddam nämligen gud och uppmuntrade till islamisk religiös utbildning, där unga radikala åkte till Saudiarabien för att instrueras.

Yohanna Towaya, en kristen som tidigare bodde och arbetade i Mosul som professor, delar upp historien i ”före 2003 och efter 2003”. Väst invaderade landet i mars det året och i september började de islamiska mullorna i Mosul att predika att kristna är otrogna som hjälper amerikanarna. Islamisterna tog sedermera effektivt kontrollen – sponsrade av al-Qaeda. De kidnappade kristna för att genom utpressning sponsra det anti-amerikanska motståndet. Om någon inte kunde betala halshögg man offren och dumpade kropparna på gatan.

Mellan 2003 och 2014 lämnade majoriteten av de kristna Mosul och den 10 juni 2014 intog ISIL Mosul. Den första tiden sade man ingenting om kristna, men efter 15 dagar uppmanade man kristna att lämna staden – alternativet var att tvingas konvertera eller dödas. Upp mot 125.000 kristna drog således till Kurdistan och den kurdiska staden Erbil förvandlades till ett gigantiskt flyktingläger.

Resten är historia men efter ISIL:s fall har det dock inte blivit bättre för kristna som trakasseras av de beväpnade styrkorna. Det har blivit svårare att hyra butikslokaler och alla muslimer har fått order om att inte köpa från kristna. I vissa områden riktas publika högtalare specifikt mot kristna bostadskvarter där man sänder bön hela dagen med start kl. 04.30 på morgonen. Man sätter även upp Shia-religiösa monument framför kristna historiska platser

På så vis kan militären säga att de inte dödar kristna människor, däremot bidrager de aktivt till att kristna lämnar landet och till slut kommer kristendomen att utrotas helt.

Det är tyvärr inte första gången som USA lägger näsan i blöt och ger sig in i krig, vilket tyvärr inte alltid förbättrar livssituationen för folket. Det är intressant att leka med tanken vad som hade hänt om USA inte gått in i Irak och Syrien.

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/07/12/situation-vulnerable-christians-faces-extinction-multicultural/

irak2

 

2 reaktioner till “Kristendomen är på väg att utrotas i Irak

  1. Ja, tänk hur det skulle ha sett ut om inte världens största terrororganisation härjat i stort sett hela världen – CIA … Vi får se vad som händer, då Trump verkar vara på gång att klämma åt flera federala organisationer i USA.

    Gillad av 1 person

    1. Krigshökarna inom israellobbyn är stark.Epsteins pedofilflygplan har förmodligen arbetat för Israel.Så länge länderna runt Israel brinner bidrar den instabiliteten till att Israel kan fortsätta att existera.Närmast i tur att brinna är Iran med flyktingströmmar som resultat.Israel borde jämnas med marken så sluppe vi många flyktingar i vårt land.Israel består och Sverige förgår.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s