Nya alarmerande siffror visar att feta och överviktiga barn är ett svårstoppat hälsoproblem som är värst i de fattiga förorterna

Årets Barnahälsovårdsrapport visar på oroväckande siffror som är oförändrade jämfört med förra året, där alltför mycket stillasittande framför datorskärmar, mobiltelefonskärmar och TV:n i kombination med onyttig kost samt ett överintag av läsk och godis är boven i dramat som genererar svårstoppade hälsoproblem.

Här anser jag att vårdnadshavarna har ett stort ansvar genom att reglera spel/TV-tid samt se till att barnen äter sunt samt rör på sig regelbundet!

Professor Maj-Lis Hellenius, specialist på livsstilsfrågor, menar att hälsovården inte kan lösa alla problem.
-”Svenska barn sitter still i alldeles för stor utsträckning, mer än barn i andra länder och mer än barn i tidigare generationer. Det är ganska ledsamt och mycket oroande.”

Som mycket annat i vårt samhälle är det en klassfråga och tittar man på statistiken mellan olika kommuner i Stockholm så är andelen barn med övervikt och fetma mindre i de mer välmående kommunerna med välbärgade invånare.

Man har även tittat på andelen rökande föräldrar, vilket även det varierar. Slutsatsen är dock att såväl andelen fyraåringar med övervikt och fetma som treåringar med karies samt bebisar som utsätts för tobaksrök är som högst i fattiga förorter. Även hälsan bland vuxna följer segregationen.

En reaktion till “Nya alarmerande siffror visar att feta och överviktiga barn är ett svårstoppat hälsoproblem som är värst i de fattiga förorterna

  1. Det sorgliga är att nyanlända eller invandrare blir sjuka av vår livsstil.Ta bara en sådan grej som mammografi.De flesta invandrare ligger inte i riskzonen för att drsbbas av bröstcancer men ändå skall de utsättas för radioaktiv strålning många gånger helt i onödan.Risken överstiger nyttan för många invandrargrupper och just här borde det vara lämpligt att selektera befolkningen utifrån etnicitet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s