Barn till nyanlända skapar oro bland boende – attackerar både barn och vuxna

Hyresgäster i ett bostadsområde i Grums, i närheten av Karlstad, vågar inte längre låta sina barn leka ute på lekplatsen av rädsla för andra barn som går till angrepp både verbalt och fysiskt.

Kajsa Sohlberg, boende i området och förtroendevald i Hyresgästföreningen, beskriver situationen.
-”Vi har haft problem med barn som slåss sedan ett till två år tillbaka. Det har eskalerat. Det handlar tyvärr om väldigt unga barn, 8-12-åringar, som går till angrepp mot andra barn. De slåss med pinnar och rör, tar stryptag, kastar sten, och uttalar mycket grova ord. De säger att de ska ”sexa”, våldta. De skriker ”jag ska döda dig” till barn i deras egen ålder, 8-9-åringar.”

Sohlberg kräver nu att något görs för att komma till rätta med problemet. Hyresgästföreningen har nyligen haft möte med bostadsbolaget, kommunen och polisen för att få hjälp.

Kommunpolisen Lennart Hynynen menar att det är oklart om föräldrarna överhuvudtaget känner till vad deras barn gör.
-”Till hösten ska vi därför ha ett informationsmöte med tolkar för de här barnen behöver hjälp och det kan inte vänta. Om de beter sig så här nu så undrar man var det ska ta vägen sedan om inget görs.”

I ett brev till kommunen skriver Hyresgästföreningen att ”de som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända”, vilket föranlett grannar att dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ”vi mot dem” vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart.

Sohlberg berättar vidare och uttrycker ett visst hopp om framtiden.
-”Vi ska ju leva tillsammans i det här bostadsområdet och jag ser positivt på att vi verkligen ska kunna göra det. Det är bra att vi kan ha kulturella utbyten och lära av varandra, men vi behöver hitta en form där vi kan umgås med barnen och familjerna. Att barnen kommer överens och är trygga är a och o. Det är väldigt tufft i området och barnen vågar inte gå ut. Även vuxna får sig en släng av sleven och kan få höra både grova ord och att de inte ”ska lägga sig i”. En förälder berättade att hon blev spottad på när hon sa ”låt bli min dotter”. Det är svårt att kommunicera med barnens föräldrar och boende här behöver hjälp med detta i form av exempelvis tolkar. Det är problem med att nå fram till föräldrarna och att berätta för dem vad som händer. Det är viktigt att vi kan ha en kommunikation så det känns okej att rätta barnen för att kunna hjälpa dem, varför problemet kanske inte måste bli större än vad det behöver vara. Det är viktigt att det sker på ett bra sätt. Om jag tillrättavisar ett barn vet jag inte vad barnet i sin tur sedan säger till sina föräldrar.”

Vid mötet med bostadsbolaget och kommunen beslutades att en rad åtgärder ska vidtas för att förbättra situationen i bostadsområdet – polisen ska vara mer synlig under sommaren och även delta under en aktivitetsdag som ska arrangeras. I höst, efter semestrarna finns även tankar om att ett samverkansprojekt som pågått i ett annat område ska flyttas hit.

Enligt Annika Lomarker, kommunchef i Grums och VD för det aktuella bostadsbolaget, ska både kommunen och bostadsbolaget gå in och stötta, bland annat genom att engagera personal från fritidsgården som kan starta aktiviteter redan nu i sommar och längre fram kommer man även arrangera en gårdsdag – allt med hjälp av tolkar.

Det här tror inte jag är ett isolerat problem i just det här området, även om man i artikeln vill påskina att man aldrig hört talas om det innan. Med tanke på alla segregerade områden och vad många svenskar som bor i dessa områden uttrycker, så finns nog problemen i orter från norr till söder. Skillnaden är dock att ingen vågar påtala problemen av rädsla för att bli utpekade som rasister och främlingsfientliga, vilket även skedde här i Grums.

Starkt av Sohlberg att stå på sig och våga tala öppet om problemen – det är bara så vi kan skapa förändring, annars blir alla förlorare på ett eller annat sätt. Problemen i det svenska samhället har under alltför lång tid sopats under mattan av såväl media som våra styrande, förhoppningsvis vågar fler ta bladet från munnen framöver!

#detnyasverige

7 reaktioner till “Barn till nyanlända skapar oro bland boende – attackerar både barn och vuxna

 1. De har själv röstat för det.No mercy.
  Hur det är möjligt att man kan ha allmän rösträtt och samtidigt inte kunna skilja mellan bäst-före datum och sista förbrukningsdag övergår mitt förstånd och långt in på grannens.Svensken omyndigförklarar sig själv.Dumheten har segrat.

  Gilla

 2. Folk har inte röstat för detta. Det finns en folklig majoritet mot vinster i välfärden. Mot fler pappa dagar och mot en generöst flyktingmottagandet. Men som vanligt gör politikerna hur de vill. Sverige är inget demokratiskt land. För då skulle politikerna göra som folket vill.
  Politikerna går i hop i grupper för att för den politik de vill. De bildar inte grupper hur vi röstat. För då skulle S, M Och SD sammarbete efter folkets vilja.
  Att alla städer har problem med flyktingarnas uppförande. Lärare hotas till generösa betyg. Störande uppförande i hela samhället. Skrikande, svärande ,hotande,tafsande, förstörande av skolor och andra offentliga lokaler och får inte glömma alla hotell och lägenheter som man tvingats total renovera.
  Folket tvingas genomlida massa vidriga saker och yttrar man sig , stämplas man för rasist.
  Politikerna förnekar svenska folkets verklighet så länge de inte själva drabbas.
  Samtidigt när problemen kommer till ytan så öppnar dem plånboken och öser pengar över de respektlösa individerna. Medan gamla och sjuka Svenska skattebetalare svälter ihjäl.

  I framtiden kommer våra politiker för en mycket mer generös flykting politik och muslimsk agenda vilket jag fasar för, när alla flyktingar får rösträtt. Kaos och krig kommer vara här precis som det är i deras hemländer. Det är inte området eller fattigdom som är problemet . Problemet är människor utan moral och etik och uppfostran. Och inga pengar i världen kan rädda dessa människor. Då kommer vi svenskar vara ett minne blott

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s