Klockan är tolv och allt är lugnt!

Det är tur att Jan Guillou finns och kan invagga oss i trygghet om att Sverige inte alls är ett land på gränsen till kollaps inför en överväldigande brottslighet och att det bara handlar om fakenews från högerpolitiker som vill svartmåla landet.

Guillous grundtes – att hårdare straff inte leder till ett tryggare samhälle och minskad brottslighet baserat på forskning – är helt i sin ordning, men sedan tillstår han sig till att indikera att vi gör en höna av en fjäder och att Ulf Kristersson överdriver landets tillstånd när han nyligen talade om ett land i krigstillstånd med brottslighet i världstopp när han syftade på de senaste tre årens skjutningar.

Enligt Guillou är det lugna gatan här i Sverige och det dödliga våldet har faktiskt minskat med ca 25% de senaste 25 åren, men ökat under de senaste tre åren ”eftersom det blivit en innovation bland unga förortsgangstrar att skjuta varandra”.

Men det är lugnt eftersom vi inte nått upp till 1990 års nivå ännu. Mord är ett sällsynt brott i Sverige, så är det bara och vi är faktiskt inte i närheten av mordstatistiken i USA och Brasilien. Att det är enormt stora länder i jämförelse med lilla Sverige är dock irrelevant i sammanhanget.

Guillou menar vidare att såväl gatuvåldet som inbrott och bilstölder minskat i Sverige, medan bedrägeribrotten och sexualbrotten ökar och vad det beror på är oklart. Att det skulle bero på invandringen som oseriösa politiker och nätagitatorer påstår genom att skapa en alternativ verklighet, är dock helt uteslutet!

Inte undra på att svensken aldrig vaknar när man hela tiden matas med samma budskap och under tiden förvärras situationen för var dag som man låter passera. Att låta personer som Guillou relativisera över en farlig situation är inte bara ignorant, utan även en stor skymf mot alla brottsoffer.

Uppvaknandet blir hårt den dagen det inte längre går att bortförklara problemen, men tyvärr bidrager såväl media som fega politiker till att skapa en mycket långdragen process helt i onödan!

#onlyinsweden

2 reaktioner till “Klockan är tolv och allt är lugnt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s