I den nya filmversionen av den lilla sjöjungfrun är Ariel svart

Nya skott avlossas i kulturkrigen som handlar om att lyfta fram mångfald och senast i ordningen är det Disney som deklarerat att i deras nya version av filmklassikern ”Den lilla sjöjungfrun” med riktiga människor, spelas Ariel av den svarta skådespelerskan Halle Bailey.
 
Beskedet provocerade naturligtvis fram reaktioner från båda lägren, flera fans tycker att det är en stor seger för mångfalden, medan kritiker menar att man borde hålla sig till originalet från 1989 där Ariel framställdes som en vit flicka med rött hår och blå ögon.
 
Det riktiga originalet var så klart Hans Christian Andersens saga från 1836, där Ariel beskrivs ha en lika klar och delikat hy som kronbladen från en ros samt ögon så blå som det djupaste havet.
 
En svart Ariel är bara den senaste av flera filmer där man gjort nyversioner och där den vita karaktären har återuppstått som svart. År 2014 gjordes till exempel en ny version av 1982 års film ”Annie”, där en svart flicka spelade huvudrollen trots att flickan i klassikern är en rödhårig vit flicka.
 
Kampen för mångfald handlar dock inte enbart om ras och det har varit många som önskat en ”gay” James Bond eller till och med en ”Jane” Bond.
 
Det verkar dock som om alla kränkta människor aldrig blir nöjda oavsett hur mycket Hollywood försöker tillmötesgå alla krav. När Will Smith fick rollen som Richard Williams – fadern till tennisstjärnorna Venus och Serena Williams – höjdes rösterna för att han inte var tillräckligt svart för rollen.
 
Med tanke på hur många filmer det finns kvar att göra nya versioner av, så ser dessa ”kulturkrig” inte ut att mattas av på länge än!
 
I DEN NYA FILMVERSIONEN AV DEN LILLA SJÖJUNGFRUN ÄR ARIEL SVART
 
Nya skott avlossas i kulturkrigen som handlar om att lyfta fram mångfald och senast i ordningen är det Disney som deklarerat att i deras nya version av filmklassikern ”Den lilla sjöjungfrun” med riktiga människor, spelas Ariel av den svarta skådespelerskan Halle Bailey.
 
Beskedet provocerade naturligtvis fram reaktioner från båda lägren, flera fans tycker att det är en stor seger för mångfalden, medan kritiker menar att man borde hålla sig till originalet från 1989 där Ariel framställdes som en vit flicka med rött hår och blå ögon.
 
Det riktiga originalet var så klart Hans Christian Andersens saga från 1836, där Ariel beskrivs ha en lika klar och delikat hy som kronbladen från en ros samt ögon så blå som det djupaste havet.
 
En svart Ariel är bara den senaste av flera filmer där man gjort nyversioner och där den vita karaktären har återuppstått som svart. År 2014 gjordes till exempel en ny version av 1982 års film ”Annie”, där en svart flicka spelade huvudrollen trots att flickan i klassikern är en rödhårig vit flicka.
 
Kampen för mångfald handlar dock inte enbart om ras och det har varit många som önskat en ”gay” James Bond eller till och med en ”Jane” Bond.
 
Det verkar dock som om alla kränkta människor aldrig blir nöjda oavsett hur mycket Hollywood försöker tillmötesgå alla krav. När Will Smith fick rollen som Richard Williams – fadern till tennisstjärnorna Venus och Serena Williams – höjdes rösterna för att han inte var tillräckligt svart för rollen.
 
Med tanke på hur många filmer det finns kvar att göra nya versioner av, så ser dessa ”kulturkrig” inte ut att mattas av på länge än!
 
Personligen anser jag att det är en god tanke att även mörkhyade barn ska kunna identifiera sig med filmkaraktärerna, men i sådant fall ska man skriva nya manus med helt nya historier istället för att kleta på mångfaldskraven på gamla klassiker som nyproduceras.
 
ariel .png

2 reaktioner till “I den nya filmversionen av den lilla sjöjungfrun är Ariel svart

  1. Kom precis att tänka på det. ”Hans Christian Andersens saga från 1836, där Ariel beskrivs ha en lika klar och delikat hy som kronbladen från en ros samt ögon så blå som det djupaste havet.” Varför måste man hela tiden förfalska historien. Norden är rikt på berättelser, likaså Kina, likaså söderhavet, men hur är det med Afrika. Även där måste det väl finnas otaliga rika berättelser och fabler att berätta. Varför gör man inte det. Varför får vi aldrig höra berättelser och sagor från Afrika. Varför får vi aldrig höra dom.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s