Internets nya censurlagar för att stoppa hatspridning för inte enbart gott med sig – historiskt arkiv i Nederländerna blev nedstängda under helgen

YouTube tog i helgen bort allt material som tillhör de regionala arkiven i Alkmaar för att det skulle sprida hat.
 
Materialet som YouTube motsatte sig inkluderade bilder från andra världskriget, vilket innehöll hakkors och andra nazistsymboler. Andra historiska bilder av den nederländska staden Alkmaar togs också bort.
 
Arkivarien Mark Alphenaar var kritisk till agerandet.
-”Det här är censur av officiellt material. De anklagar oss för att uppvigla till hat, men vi är en offentlig institution.”
 
Arkivet som funnits i tio år inkluderar unika bilder av Alkmaar under krigstiden och används bland annat av skolor i utbildningssyfte. Allt material finns som en backup på arkivets egen server.
 
YouTube deklarerade tidigare i veckan att man nu trappar upp sin policy mot hatspridning.
Arkivet var online igen igår efter att tusentals personer protesterat till YouTubes ägare Google. YouTubes talespersonen Mark Jansen menar att om videor felaktigt blivit borttaga så agerar man snabbt för att åtgärda det.
 
Tragisk utveckling och vad hade hänt om inte så många personer hade protesterat? Ogillar tanken på att man genom censur lätt kan gå över gränsen och ta bort videos/bilder som dokumenterar viktiga händelser. Om vi inte känner till vad som skett genom historien, så kan vi inte heller lära oss av den!
 
arkiv

En reaktion till “Internets nya censurlagar för att stoppa hatspridning för inte enbart gott med sig – historiskt arkiv i Nederländerna blev nedstängda under helgen

  1. Själv växte jag upp i skuggan av WW2 och nazismen. Jag kommer inte ihåg så mycket själv, annat än hur vuxna pratade om det, ransoneringskuponger, att det var bilfritt, alla åkte spårvagn och buss, det var brist på allt, osv. Sedan har den eran intresserat mig mycket, och det är både skrämmande och kusligt att se hur aktioner från USA idag alltmer tar samma skepnad och uttryck som en gång gällde nazisterna. Man försöker styra människors åsikter, censurerar, selektivt döljer, indoktrinerar, övervakar, kontrollerar, sanktionerar och bestraffar, precis som Tyskarna då en gång gjorde. Vi får inte tappa greppet av de fria ordet, men samtidigt måste vi vara vaksamma på att det fria ordet inte blir samma verktyg idag som det var för nazisterna. Nazismens främsta verktyg var just yttrandefriheten, vilken dom lyckades styra till sin fördel. Historia och fakta, hur obekväm den än må vara, är inte samma sak som hat.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s