Lågkonjunkturen knackar på dörren, men finansministern är inte orolig

Samtliga prognosmakare räknar med en rejäl inbromsning i den svenska konjunkturen i år och nedgången sätter punkt för en epok präglad av högkonjunktur och ökat resursutnyttjande.

Konjunkturinstitutet (KI) tror på en tillväxt på 1,5% i år och 1,6% 2020. Regeringens prognoser är snarlika, på 1,6% per år, medan storbanken Nordeas ekonomer räknar med att tillväxten faller till 1% i år och ökar till 1,5% 2020.

Enligt Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunktursinstitutet (KI), var 2018 det bästa året i konjunkturtermer. För tillverkningsindustrin har läget försämrats stadigt sedan september i fjol och även hushållen har blivit mindre optimistiska. Indikatorn sjönk med 4,5 enheter till den lägsta nivån på över sex år. Osäkra hushåll bidrar till att sätta punkt för tillväxtfesten, enligt en barometerindikator från KI för maj som faller till 99,8 från 102,5 i april. Det är första gången sedan 2015 som indikatorn hamnar under 100. När det gäller tillväxten räknar Ylva Hedén Westerdahl med en nolltillväxt under årets första kvartal jämfört med kvartalet före. Det är en markant inbromsning från 1,2 procent under fjolårets fjärde kvartal.

Statistiska centralbyråns första beräkning publiceras på förmiddagen idag och inför den räknar Nordeas ekonomer med en kvartalstillväxt på 0,1%. För helåret är svensk ekonomi på väg mot det sämsta tillväxtåret sedan 2012 med en tillväxt på 1% i år, med en svag uppgång på blott 1,5%, enligt Nordeas prognoser.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson ser dock ingen dramatik i utvecklingen.
-”Än så länge är det ingen egentlig lågkonjunktur vi ser framför oss, utan en inbromsning från en stark nivå. Skulle det bli en mer påtaglig lågkonjunktur finns det utrymme för finanspolitiska stimulanser, som att tidigarelägga investeringar i infrastruktur. Skattesänkningar skulle också kunna användas, fast det är mer ideologiskt känsligt – precis som eventuella höjda ersättningsnivåer i a-kassan. Men man ska inte ha en övertro på vad finanspolitiken kan åstadkomma, åtgärder kräver tydliga motiv och tar sedan ofta lång tid att sjösätta.”

Finansminister Magdalena Andersson (S), känner sig dock lugn inför dagens BNP-statistik.
-”Vi får se vad det kommer för siffror. Signalerna har gått åt lite olika håll på senare tid. En finansminister ska alltid vara oroad, men Sverige har ordning och reda på sina statsfinanser.”

Andersson må hålla masken, men det är många svaga grupper ute i samhället som blir lidande när flera svenska kommuner går mot ekonomisk krasch – främst våra barn och äldre. Dessutom blir klyftorna i samhället allt mer synliga med regeringens oansvariga politik.

Våra blödande kommuner var steg ett och nu kommer lågkonjunkturen allt närmare – hur länge till kan regeringen hålla skenet uppe och försöka intala befolkningen att vi fortfarande är en blomstrande nation?

https://www.hbl.fi/artikel/sveriges-sotebrodsdagar-ar-over-ekonomin-bromsar-in-pa-bred-front/

ekonomi

12 reaktioner till “Lågkonjunkturen knackar på dörren, men finansministern är inte orolig

 1. Det är inte odelat negativt med en dip i konjunkturen.Miljön får en återhämtning.Mer miljöskam säger jag och nu på sommaren tvingas hederligt folk inandas ångorna från gamla bilar från 50-och 60-talet som nöjeskör.Det borde förbjudas att släppa ut orenade avgaser så som dessa gamla bilar gör.Höj bensinpriset för gamla bilar som nöjesåker och sänk för nyttotrafiken.Förbjud plast och förbjud flygresor. Vi kan inte ha en ständig tillväxt på bekostnad av miljö och människors hälsa.

  Gillad av 1 person

  1. Går det att förbjuda gnällspikar och tomtar som vill förbjuda allt som är roligt i livet. Hur skulle det vara att förbjuda alla förbud, Kanske vi skulle vända på lagboken och istället införa en grundlag som förbjuder allt som inte är tillåtet enligt lagen. Lagboken skulle nog bli bra mycket tunnare, då.

   Gillad av 2 personer

   1. Men det är väl redan så att det som inte är tillåtet är förbjudet? Förstår inte riktigt hur du menar.

    Gilla

   2. Rolf, vad jag menar är detta. Idag listar lagboken allt som inte är tillåtet, alltså förbjudet, men numera är så mycket förbjudet att det är svårt att hålla reda på, så varför inte förbjuda allting, och istället lista det som är tillåtet i lagboken. Då blir det mindre att hålla reda på – snart i alla fall. Man skulle kunna göra så här. Många har ju dragits inför rätta och bötfällts eller fått fängelse för att ha kritiserat eller haft otillåtna åsikter om massinvandringen. Varför inte göra en lista på 10 tillåtna meningar att användas för invandringskritik, använder du en av dom bokstavligen agerar du lagligt. Skriver du något annat agerar du olagligt och får ett administrativt straff likt parkeringsböter där du måste bevisa dig oskyldig, annars blir det att betala eller sitta i fängelse automatiskt.

    Gilla

 2. Vi vet i alla fall vad svenska politiker kommer att prioritera afghanska illigal flyktingar före mat och luft till grovt funktionshindrade barn vars föräldrar betalat skatt.

  Vi har inte bara en ekonomisk nedgång på väg vi har en mycket större och värre moralisk och etisk ned åt gång.
  Som svenska politiker är förespråkare för och som leder ligan.

  Sverige kommer drabbas värst för människor i hela världen har tappat förtroendet för svenska politiker och skrattar åt våra politiker och vår media som är både döv och blind.

  Kan inte våra journalister översätta det som sägs i andra länder rapporteringar om Sverige?

  Gillad av 1 person

  1. Ingen ide att fråga ”journalisterna”, dom förvränger och förfalskar det ändå. Använd en webb översättare om du inte kan språket. I Kina, där jag följer nyheterna, blir man allt mer avoga och kritiska mot Sverige och ofta pekar ut hur Sverige grovt bryter mot mänskliga rättigheter. Kriminella och terrorister har en fristad i Sverige och för dom gäller mänskliga rättigheter med råge, medan deras offer, som de fem som dog på Drottninggatan och de 15 som lemlästades och skadades, tycks inte tillåtas att ha några mänskliga rättigheter. En tjänsteman på Migrationsverket skickade ju en öppen inbjudan till Kinas alla kriminella och terrorister att komma till Sverige, där dom skyddas av staten som ”flyktingar” medan dom fritt kan finansiera och planerar nya terrordåd och får psykologiskt stöd och fri eller billig sjukvård, och dessutom avlönas av staten med bidrag. Ungern hotas just idag med att säg upp JAS köpet efter all svensk smutskastning av landet från media och politiker. Sedan gnäller man i Sveriges statliga media över att Kina protesterar över en nu avblåst amerikansk propaganda konferens om just mänskliga rättigheter. Bland annat presenteras Dalai Lama som en frihetskämpe. Vet dom inte att institutionen Dalai Lama (inte personen) var en av världens grymmaste envåldshärskare som delade ut straff för kätteri som avhuggna lemmar, utstuckna ögon, avhuggna hälsenor, offentlig prygling, och ”Lingchi”, en bestraffningsmetod att stycka en levande människa bit för bit. Svenska journalister vill inte översätta, dom står numera i tjänst till vad vi kallar ”Den djupa staten”, med säte i USA.

   Gillad av 1 person

 3. Hur kan MA påstå att vi har ordning i finanserna när skolan går på knä, folk dör i alltför långa köer, polisen saknar folk, bostadsbristen är skriande, flera kommuner står på konkursens brant m m m m!?

  Gillad av 1 person

  1. Kanske MA menar att ”ordning i finanserna” betyder att förstörelsen, destruktionen, och sönderfallet av landet Sverige, ekonomiskt och kulturellt, sker i ordande och målmedvetna former. Verkar så i alla fall.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s