Imam uppmanar till att inte separera män och kvinnor under bön – är ett tecken på mäns rädsla för kvinnor och har inget med islamsk tradition att göra

Vi är många som blir upprörda över det faktum att män och kvinnor separeras på olika sätt inom islam – något som främst märks vid bön.

Men nu gör den tidigare imamen för den heliga moskén i Mecka, Sheikh Adil Al-Kalbani, ett uttalande där han uppmanar män och kvinnor att inte vara separerade vid bön.

I en TV-intervju med Saudi Broadcasting Corp. (SBC), deklarerade han att denna typ av segregation inte skedde under profeten Muhammads era. Han proklamerade också att denna segregation inte har några rötter i islamsk tradition och är ett resultat av ”paranoia” för kvinnor, även när man ber.

”-Tyvärr är vi ledsamt nog paranoida idag i moskéerna, som är en plats för vördnad. Kvinnor är helt separerade från män, de kan inte se dem utan bara höra männen genom mikrofoner eller högtalare. Om rösten bryts kan de inte höra vad som sker under bönen. Under profetens era brukade männen be längst fram och kvinnorna längst bak i moskén, utan någon separation – inte ens en gardin. Idag har vi skilda rum och jag tror det är en fobi mot kvinnor.”

Han kommenterade också problemet med att många konservativa män har problem med att kalla en kvinna vid hennes namn, en rädsla som inte heller grundar sig på islamsk tradition.

”Våra döttrar och systrar är inte bättre än Aisha bint Abu Bakr (profetens hustru) eller resten. Alla muslimska kvinnors namn är kända och deras fäders namn är kända. De har gett så mycket till samhället och Ummah. Det skulle aldrig skada att människor kände till deras namn.”

Al-Kalbani hyllade också kungadömets nyligen införda reformer för att förbättra kvinnors situation i landet, där kvinnor till exempel fått titeln vice minister, ambassadör och andra höga positioner.

Imam Sheikh Adil Al-Kalbani är definitivt dagens hjälte – fram för mer sådant! Det är väl dock ett önsketänkande att muslimska samfund runt om i världen – inklusive Sverige – ska hörsamma hans uppmaning.

http://www.arabnews.com/node/1502966/saudi-arabia

bön

En reaktion till “Imam uppmanar till att inte separera män och kvinnor under bön – är ett tecken på mäns rädsla för kvinnor och har inget med islamsk tradition att göra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s