Hederskulturen drabbar båda könen, men hur blir man av med ett importerat problem som är en del av väldigt många människors kultur när inte ens våra beslutsfattare bryr sig?

Hederskultur har varit ett problem i Sverige i över 18 år och fast Fadime fick upp ögonen på våra politiker när hon talade i riksdagen 2001, har det mest varit tomma ord från våra makthavare i snart två decennier – skamligt och ett tydligt bevis på att våra politiker faktiskt inte har det kurage som krävs för att stå upp för alla individer i samhället!

Det har skrivits otaliga artiklar och gjorts många reportage i ämnet, samtidigt som flera engagerade invandrarkvinnor (Nalin Pekgul, Sara Mohammad, Soheila Fors, Galaxia Wallin för att näma några) skrikit sig hesa under åren utan att något händer i Rosenbad.

Det är främst kvinnor och flickor som drabbas hårdast av hederskulturen, men man skriver inte lika ofta om de unga män som faktiskt också råkar illa ut tack vare den hårda pressen från släkten.

Genom jobbet har jag varit med om ett fall där en ung kille råkat illa ut på grund av en lögn som spridits ut och som saknar grund. Nu pratar man om honom i hela bekantskapskretsen och han känner ett enormt tryck från släkten att behöva återupprätta familjens heder, vilket är svårt eftersom ingen polisanmälan upprättats och ord står mot ord. När jag pratade med honom idag kunde man höra desperationen i hans röst när han berättade om pressen från familjen och släkten. Han mådde verkligen jättedåligt och allt grundade sig i att familjens heder smutskastats, men tyvärr kunde vi inte hjälpa honom.

Soleyman Ghasemiani, författare och engagerad debattör i frågan om hederskultur, menar att de unga männen är både förövare och offer.
-”Familjens förväntningar är höga och de tvingas bete sig på ett sätt som överensstämmer med kulturens alla manlighetsnormer – att bryta mot dessa, genom att till exempel komma ut som homosexuell, leder till uteslutning eller i värsta fall en dödsdom. De som tvingas övervaka sina systrar hamnar ofta också i en lojalitetstvist – backar man sin syster och hennes rätt till ett fritt liv riskerar man att uteslutas ur släkten.”

Tvångsäktenskap har länge varit ett växande problem i Sverige och trots ny lagstiftning mot barnäktenskap har det inte haft effekt eftersom myndigheter ser mellan fingrarna istället för att agera. Detta drabbar också unga pojkar i hög utsträckning och enligt Ghasemiani är det lika vanligt att pojkar och flickor gifts bort mot sin vilja – i båda fallen är det föräldrarna och släkten som måste ge sitt samtycke till ett äktenskap. Pojkarna måste acceptera och gör de inte det så blir de uteslutna ur familjen och släkten – i värsta fall kan de bli mördade.

Många gånger hotas, misshandlas eller mördas även män som anses ha dragit vanära över en ung kvinnas släkt genom en sexuell förbindelse eller förhållande med henne. Ghasemiani nämner Abbas Rezai som mördades i Högsby 2005 som exempel. Hans kropp hittades sargad och han hade skållats med het olja i ansiktet. Senare visade det sig att hans flickväns föräldrar låg bakom mordet.

Telefonsamtalet på jobbet idag fick mig att fundera kring detta och det är ett jätteproblem, för vad kan egentligen samhället göra för att hjälpa alla unga människor som sitter fast i hederskulturen? Tyvärr tar de med sig problemet från sina hemländer och att ämnet har haft beröringsskräck i alla år gör inte saken bättre.

Det finns många politiker med invandrarbakgrund som kämpar mot hederskulturen och sitter inne med många bra lösningar – jag tror det finns åtminstone en i varje riksdagsparti, men problemet är att partiledningarna och framförallt regeringen inte vill lyssna, varför vi hela tiden står kvar på samma ställe och trampar!

Snart är det sommarlov och som bekant är det inte förknippat med glädje för alla barn. Tyvärr är det alltför många som är livrädda för att tvingas iväg på ”semester” till hemlandet för att giftas bort och/eller könsstympas.

I höst kommer det i vanlig ordning vara många skolbänkar som gapar tomma och precis som tidigare år kommer det skrivas några artiklar i ämnet samtidigt som berörda ministrar säger några väl valda ord och beklagar utvecklingen. Sedan vänder vi blad och alla går vidare med sina liv, utan en tanke på de barn och ungdomar som för alltid fått sina liv förstörda.

Mönstret upprepar sig årligen utan att någon egentligen ingriper. Vart fjärde år är det dock val och då krämar samtliga partier på om hur förfärligt det är, men alla har en sak gemensamt – de bygger luftslott!

#onlyinsweden
#utrotahederskulturen

http://proletaren.se/artikel/pojkar-i-hederskulturen-bade-forovare-och-offer

4 reaktioner till “Hederskulturen drabbar båda könen, men hur blir man av med ett importerat problem som är en del av väldigt många människors kultur när inte ens våra beslutsfattare bryr sig?

  1. Problemet, och stoppklossen till förändring, ligger i det svenska samhällssystemet. I Sverige inför staten autonomt regler, som man förväntar sig att alla skall följa, och den som inte gör det bestraffas, men bara efter att ha brutit mot statens regler. Att sprida rykten, ljuga, förtala och skända är helt tillåtet, se bara på media. Alla affärer är allas affärer, allting är offentligt, din inkomst, hemadress, skatt – allt. Detta är precis vad hederskulturen behöver för att frodas. Alla lever i ett virtuellt fängelse, för alla vet allt om dom. Det finns ingenstans att gömma sig, ingenstans att fly till.

    Kina hade samma problem, och där har man lyckats göra något åt det. 1. Omskolning. Radikala personer som driver hederskultur talar man med. Har dom en radikal våldsbenägenhet kan dom till och med interneras. Man bearbetar alltså problemet innan någon skadas eller dör, systematiskt, utan konfrontation eller hotelser. Man övertygar med logik. 2. Det finns ingenting offentligt. Mantalsskrivningen (Hukou) är konfidentiell. Inte ens närmaste släktingar kan få reda på var barnen bor. Samma sak med skatter, telefoner, arbetsgivare, att försöka söka reda på det är kriminellt med möjlig fängelse som följd. 3. Att sprida skvaller och falska rykten är straffbart, och har så varit sedan kejsaren Liu Bang (劉邦), han grundade Han dynastin 202 F.Kr. All kommunikation i Sverige kan spåras, men inte i Kina. Allt detta betyder att ungdomar kan flytta hemifrån, hålla kontakten, men det går inte att få reda på var dom är. Det löser inte alla problem, men det är droppen som urholkar stenen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s