Khashoggis mord sopas under mattan – fästmön talade inför den amerikanska kongressen och vädjade om hjälp, men i realiteten har världens ledare redan vänt ryggen till och yttrandefriheten existerar bara på ett papper

Den 2 oktober förra året begav sig den saudiska journalisten Jamal Khashoggi och hans fästmö Hatice Cengiz till Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att hämta vigseldokument. Medan Khashoggi blev mördad och hans kropp styckad av ett saudiskt lönnmördarteam inne på konsulatet, väntade Cengiz utanför på sin blivande fästman som aldrig kom tillbaka.

Stora delar av världens ledare – inklusive USA:s president Donald Trump – fördömde mordet och satte press på Saudiarabien att förklara vad som skett, men till dags dato har inget hänt och nu agerar Khashoggis fästmö Cengiz.

Under gårdagen framträdde Cengiz i en amerikansk House of Representatives-panel, för att förklara sin kärlek till sin fästman och begära amerikanskt stöd för en internationell utredning av mordet. Men trots att man från USA:s sida är sympatiska till Cengiz sak, så har man inte kunnat erbjuda konkreta försäkringar om att USA kommer att bistå en utredning av det horribla mordet.

Cengiz förklarade efteråt att alla medlemmar av kongressen som hon pratat med så här långt känner starkt för saken, men om man frågar efter ett klart svar så har ingen kunnat bekräfta att det kommer att bli en utredning.
-”Det har gått mer än sex månader efter den fruktansvärda händelsen, men det har inte kommit fram någon sanning, man har inte utkrävt rättvisa eller ställt de skyldiga till svars för denna fruktansvärda incident som är ett brott mot mänskliga rättigheter och pressfrihet.”

Khashoggi och Cengiz möttes under en konferens i maj 2018 och inledde ett förhållande. Khashoggi som var journalist, skrev kritiska politiska artiklar om Saudiarabien, där han främst kritiserade regimens brott mot mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i landet. Khashoggi hade förbjudits att publicera alster i hemlandet och flydde till USA, skilde sig från sin saudiska fru samt fortsatte sin journalistiska bana på Washington Post.

Saudiska myndigheter förnekade först mordet på Khashoggi och menar att han lämnat konsulatet, men turkiska myndigheter släppte en säkerhetsvideo som visar hur Khashoggis mördare från Riyadh anlände och lämnade konsulatet. En ljudupptagning släpptes också till amerikanska myndigheter, där Khashoggis dödskamp hörs klart och tydligt.

Saudiarabien har medgett att de var ansvariga för mordet på Khashoggi, men har skyllt det hela på säkerhetsagenter som agerat på egen hand. Den saudiska regimen utlyste legala processer mot ett antal personer som var inblandade i mordet, men dessa processer har inte varit transparenta.

Kungadömet har förnekat att kronprins Mohammed bin Salman varit involverad, men den amerikanska underrättelsetjänsten menar att prinsen beställde mordet. Den amerikanska senaten har godkänt ett beslut att hålla kronprins MBS ansvarig för mordet.

USA:s president Trump och medlemmar ur hans administration har dock förnekat att man anklagar kronprins MBS och istället pekat på vikten av USA:s strategiska förhållande med Saudiarabien i Mellanöstern.

Cengiz känner sig förtvivlad över det uteblivna stödet.
-”Jag kan helt enkelt inte förstå varför världen inte har gjort något kring detta. Från början sade president Trump att det här skulle lösas och Nancy Pelosi pratade om hur oacceptabelt det var. Men flera månader senare har inget gjorts. Därför är jag här idag. Det var inte bara Jamal som dödades, det var även värderingarna som vi pratar om här – USA:s frihet.”

Ämnet för kongressmötet var problemen med det ökade hotet mot journalister som skriver om mänskliga rättigheter runt om i världen. Förra året fängslades över 250 journalister och 54 dödades.

Mycket bra av Kashoggis fästmö att stå på sig, men det är uppenbart att Saudiarabien köpt sig fri lejd och att världens ledare inte kommer att utkräva att kronprins MBS eller någon annan från den innersta kretsen bestraffas. Så tyvärr Hatice Cengiz – mordet på din älskade fästman kommer aldrig att klaras upp ordentligt och det blir inga repressalier för de ansvariga eftersom ”money talks”. Feta handelsavtal med USA samt även flera europeiska länder gör att de håller tand för tunga när det väl gäller!

Det visar också på att yttrandefriheten och det fria ordet egentligen bara är en bluff och precis som på medeltiden rullar huvudena på de som vågar yppa kritik mot överheten genom att stå upp för folkets rättigheter. Det kvittar vart i världen man bor – det finns ingen som skyddar en och den regim som betalar bäst har fria tyglar!

https://www.aljazeera.com/news/2019/05/khashoggi-fiancee-testimony-190516200458560.html

kashoggi

2 reaktioner till “Khashoggis mord sopas under mattan – fästmön talade inför den amerikanska kongressen och vädjade om hjälp, men i realiteten har världens ledare redan vänt ryggen till och yttrandefriheten existerar bara på ett papper

  1. Varför skulle de kriminella som massmördar miljontals i världen, ihop med den krigshetsande massmedia de äger, ge sig på en av sina främsta allierade med EN futtig mordanklagelse?

    Förmodligen är det utpressning för att diktatorn vänt blickarna mot samverkan med Kina. Att drevet upphört tvärt kan säkert bero på att massmördarna dansar ihop igen med svajande svärd. Då blir bankmaffian glad.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s