När är man norsk nog? Muslimsk kvinna möttes enbart av positiva reaktioner när hon iklädde sig nationaldräkt i kombination med hijab – hur ser vi på det i Sverige?

Imorgon är det Norges nationaldag och Rabia Musavi, andra generationens invandrare i Oslo, berättar om hur hon efter att ha tvekat länge till slut tog mod till sig och iklädde sig nationaldräkt trots att hon bar hijab.

Rabia har beundrat den norska nationaldräkten ända sedan hon var barn, men hon har aldrig fått chansen att bära plagget. Hijaben målas upp som kvinnoförtryckande och nationaldräkten representerar en ur-norsk norskhet med stränga regler som inte är mottagliga för förändringar.

Efter att ha beundrat festdräkten på avstånd i flera år, övertalades hon till slut av sina arbetskamrater att köpa sig en egen nationaldräkt och valde den mest neutrala hon kunde hitta. Den 17 maj var det så dags att gå ut på gatorna iförd Norges nationaldräkt i kombination med hijab och det var med stor bävan samt en klump i magen som Rabia lämnade hemmet tillsammans med sina barn för att deltaga i firandet. Dock kom hennes förutfattade meningar på skam när hon istället möttes av positiva tillrop och vänlighet hela dagen, vilket hon tyckte var helt fantastiskt.

Rabia påpekar också att nya generationer växer upp i Norge som firar både jul och påsk på samma sätt som Eid. De känner en starkare identitet till den norska kulturen än tidigare, där många är tredje och några även fjärde generationens invandrare.

Det här är ett intressant och känsligt ämne – när är man norsk eller svensk nog? Är det ok att bära landets nationaldräkt i kombination med slöja/hijab?

Jag vet att jag själv höll på att gå i taket när jag för några år sedan läste om ett konstprojekt i Stockholm där man klätt på en skyltdocka en svensk nationaldräkt samt satt på en hijab på huvudet – något jag inte var ensam om att reagera på. Då tyckte jag att det var förfärligt att ens komma på tanken eftersom det var vår nationaldräkt som besudlades, men numera är jag inte lika övertygad.

Visserligen anser jag som bekant att kvinnoförtryckande plagg inte hör hemma i vårt land och det går inte att sticka under stol med att vår klädstil, våra traditioner samt värderingar aldrig skulle accepteras i ett muslimskt land – särskilt inte i kombination med deras seder. Men om en vuxen kvinna som bär hijab älskar Sverige och känner sig nationalistisk samt skulle bli överlycklig över att få iklä sig nationaldräkten, så skulle jag inte stå i vägen. Jag skulle självklart glädjas över att hon kände så starkt för vårt land.

Synnerligen prekärt ämne…

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/kJdyw6/Jeg-gikk-ut-doren-pa-17-mai-med-en-klump-i-halsen-Men-aldri-for-har-jeg-fatt-sa-mye-skryt-fra-fremmede–Rabia-Musavi?fbclid=IwAR3lWdHqiqzBnsiRScoLMPlAIg4sN7H6f2Kuv4Wc8OukiPBEn01mAxcNusc

norge.jpg

3 reaktioner till “När är man norsk nog? Muslimsk kvinna möttes enbart av positiva reaktioner när hon iklädde sig nationaldräkt i kombination med hijab – hur ser vi på det i Sverige?

  1. Det är ganska modigt gjort av henne för 17 maj är i det närmaste en helig dag.Symboliken i det hela är fin,man tar och blandar traditionerna.Till skillnad från till exempel judendomen så är islam en inkluderande religion.Där vinner man och den som tror på något större har nästan enbart islam att välja på.Västerländsk kristendom är inget att söka sig till och jude får man inte bli.Vad skall en djupt troende människa välja? Intressant fråga tycker jag.Islam värnar livet och förbjuder tex abort.

    Gilla

  2. Jag ser det som ett litet steg på den rätta vägen. Om man kastar skit på henne vågar hon kanske inte ta steget fullt ut och bära den norska huvudbonad som hör till dräkten nästa år. Jag hoppas att hon känner sig peppad nog att göra det.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s