Mer än hälften av EU-medborgarna tror att EU kommer att kollapsa innan 2040

Med tio dagar kvar till EU-valet visar nya siffror att medborgarna i EU är nöjda med sitt medlemskap i unionen och undersökningar visar att uppbackningen till EU inte har varit större sedan murens fall – 61% av EU-medborgarna menar att det är en bra sak att deras hemland är medlem i EU och så hög uppbackning har det inte varit sedan 1989 respektive 1990.
 
Trots det framgår det av en ny europeisk mätning att över hälften av de tillfrågade européerna ser det som troligt eller mycket troligt att EU kollapsar inom de kommande 10-20 åren. Undersökningen har utförts i 14 EU-länder av YouGov och den Berlin-baserade tankesmedjan European Council on Foreign Relations.
 
Förväntningarna om en förestående EU-kollaps är störst i Slovakien, där 66% tror att det är troligt eller mycket troligt och i Frankrike tror 58% av de tillfrågade att EU kommer att kollapsa innan 2040. Danmark är ett av de länder där minst antal personer tror att unionen kommer att bryta samman, med enbart 41% som tror att det är ett realistiskt scenario.
 
Man undersökte även hur många av väljarna som tror att krig mellan EU-länder är en realistisk möjlighet. Två EU-medlemsländer har aldrig varit i krig med varandra, men tre av tio av de tillfrågade ser det som ett realistiskt scenario.
 
Särskilt EU-medborgare som inte har tänkt att rösta, eller som kommer att rösta på partier som placerar sig på ytterkanterna, ser krig mellan EU-länderna som sannolikt. 46% av de väljare som ska rösta på Marine Le Pens franska parti Rassemblement National anser det vara realistiskt och detsamma anser 41% av de som stödjer det tyska partiet Alternative für Deutschland.
 
Om resultatet av EU-valet inte blir det förväntade och man går miste om chansen att stöpa om EU i grunden som är så välbehövligt, så tror även jag att EU kommer att kollapsa inom loppet av tio år. Det kommer att bli en ohållbar situation med den utvecklingen vi ser nu.
 
Återstår att se om EU-medborgarna kommer att våga stå upp för ett fritt Europa med mer självstyre, mindre censur, arbete mot islamisering och en stram migrationspolitik – eller om man svalt all skrämselpropaganda om rasism, nazism, fascism och extremism med hull och hår. Tyvärr finns det alltid en risk med partisk media och skrupelfria politiker som gärna vrider på sanningen för att det ska passa deras agenda.
 
#röstaförhögerpopulism
 
EU.jpg

3 reaktioner till “Mer än hälften av EU-medborgarna tror att EU kommer att kollapsa innan 2040

  1. Får högerkrafter majoritet så lär det gå ännu fortare.Jag är kluven till EU.Skyddar man sina yttre gränser tycker jag att EU är en bra sak.Europas folk har mycket gemensamt.Det ser man inte minst ifall man gör ett dna-test hos någon av de släktforskningsföretagen.

    Gilla

  2. Det är inte omöjligt att EU faller sönder. Krigsrisken kanske också finns där men i det fallet tror jag att det börjar inom olika nationer när grupper ställs mot varandra och inte längre står ut med det. De som knyter näven i fickan och muttrar: ”Vad fan får jag för pengarna?” knyter så småningom näven mera öppet och då blir det bråk. Bråk som kan eskalera eftersom samhället redan är väldigt polariserat med stort våldskapital på båda ytterkanterna och en hårt tyglad polismakt som kämpar i ständig motvind då buset de buntar prompt släpps ut igen. Det jag kan hoppas på är att aktiva och f.d. poliser som tröttnat ställer sig på folket sida när skiten väl hamnar i fläkten. När man följer de sidor som Polisen har på Facebook, Twitter osv så ser man hur mycket kärlek och pepp de får från vanligt folk.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s