Alice Bah Kuhnke försöker vinna väljarsympatier på grund av sin etnicitet och the Guardian verkar vilja göra hela EU-valet till en rasfråga

Brittiska tidningen The Guardian lyfte fram Annie Lööf som statsministerkandidat innan riksdagsvalet i höstas och nu är man igång igen genom att skriva om Alice Bah Kuhnke samt anspela på att hon är ett ”offer” på grund av sin hudfärg.
 
Enligt artikeln har Sverige det högsta antalet kandidater från etniska minoritetsgrupper i EU-valet och tio EU-länder (Irland, Grekland, Polen, Österrike, Slovakien, Slovenien, Irland, Lettland, Malta och Bulgarien) har inga alls. Tänka sig att vi är bäst i klassen igen!
 
I artikeln kan man bland annat läsa:
”Alice Bah Kuhnke, en tidigare regeringsminister som försöker bli Sveriges första färgade EU-parlamentariker, var så ovanlig när hon växte upp att hon ansågs vara ”nyheter”.
-Jag var med i tidningarna eftersom jag var den enda svarta flickan i skolan.”
47-åringen har sedan dess spenderat sin karriär inom TV och sedan politik, där hon varit tvungen att gå in i ett rum fullt av vita män för att fatta beslut. Hon har också gjort det till sin uppgift att bege sig dit de högerextrema går och konfrontera dem.”
 
Enligt Sarah Chander, senior advocacy officer vid ENAR, har det aldrig funnits en svart eller brun kommissionär i EU-kommissionen och ingen av topp-positionerna i parlamentet har heller innehavts av någon från en av Europas många minoritetssamhällen.
 
Av alla kandidater från etniska minoritetsgrupper kommer 85 från vänstern, 26 från den liberala gruppen och 22 från mittenpartierna. Dessvärre har ingen av dessa kandidater någon chans, eftersom de är så långt ned på listan, vilket verkar vara genomgående. Tydligen är det bara fyra av 32 svenska färgade kandidater som har chansen att få en plats.
 
Kuhnke som är en av dem, uttryckte vid sitt senaste besök i EU-parlamentet att hon insett att hon måste stå upp för att räknas.
-”Jag kom ut från ett gruppmöte och några personer från det högerextremistiska grekiska partiet Golden Dawn kom in i samma rum. Jag sade hej och log som jag alltid gör när jag träffar människor, men de sa inte hej och de log inte heller. Någon sade sedan att de kom från det där partiet och det slog mig då att kampen för en bättre värld kommer att fortsätta – även i EU-parlamentet.”
 
Märkligt, jag trodde att kandidater valdes efter prestation och kompetens – inte hudfärg?! Det kanske hade varit bättre om alla partier hade satt en färgad person som toppkandidat på sina listor så hade vi sluppit denna återkommande diskussion om rasism och diskriminering mot minoriteter som genomsyrar hela samhällsdebatten…
 
bah.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s