Österrike röstar idag om slöjförbud i skolan – när kommer svenska skolflickor få gå barhuvade oavsett religion?

Idag röstar riksdagen i Österrike om att införa ett slöjförbud i skolan – sedan tidigare har man ett förbud i förskolan.

Förbudet kommer inte att drabba den judiska kippan eller sikhernas turban, eftersom förbudet enbart gäller plagg som täcker allt hår eller majoriteten av det och det gäller således inte kippa eller turban.

Man ser heller inte att slöjan kan jämföras med kippa, eftersom slöjan är ett utryck för diskriminering av flickor, medan kippan är en religiös tradition.

Vissa ser dock detta som att man inskränker religionsfriheten och främst islam eftersom det är muslimska elever som bär slöja.

Det ska bli intressant att se utfallet i omröstningen och vår svenska regering borde våga ta initiativ till ett liknande slöjförbud i svenska skolor, då det som sagt är ett uttryck för diskriminering av flickor.

Jag ser dagligen unga flickor på gatan som bär hijab och slöja, men det är inte acceptabelt – barn ska inte behöva skolas in i kvinnoförtryck i en demokrati som säger sig förespråka jämställdhet för alla oavsett kön och religion. När man är myndig kan man välja själv, men barn ska få gå barhuvade och känna vinden blåsa genom håret!

https://kurier.at/politik/inland/kopftuchverbot-verfassungsjurist-sieht-unterschied-zur-kippa/400494556

#förbjudslöjaiskolan

slöja

2 reaktioner till “Österrike röstar idag om slöjförbud i skolan – när kommer svenska skolflickor få gå barhuvade oavsett religion?

  1. Turbanen är faktiskt både kulturellt och religiöst påbjuden för Sikherna och har religiösa ceremoniella rötter och den täcker allt hår. Vi förknippar den som regel med män, men turbanen är även påbjuden för kvinnor, men kvinnor får använda en duk (slöja). En Sikh klipper inte håret, så turbanen har faktiskt ett rent praktiskt syfte. Även Kippan är ett religiöst plagg, men endast buren av män. Kippan har även historiska kopplingar till muslimska huvudbonader. Många moderna judar bär dock endast Kippan under bön. Allt kan tyckas lite rörigt, men jag tror det är tvånget mot barnen, och här endast flickorna, man riktar in sig mot. Sedan har muslimerna dessutom inte gjort sig speciellt populära, så att säga, i Österrike med flera platser.

    Gilla

  2. Att tvinga barn att använda slöja, hijab eller andra heltäckande klädsel pga vidskepelse måste vara lika med barnmisshandel och därmed straffbart.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s