Dödlig attack mot kristna i Burkina Faso och upptrappad konflikt hotar muslimer i Sri Lanka

Två separata händelser idag där människors tro ligger till grund för konflikten – ibland undrar jag om människosläktet inte hade mått bättre utan religion.

* Kristna attackerade en moské och flera affärer som ägs av muslimer i Chilaw, Sri Lanka, efter ett bråk som började på Facebook. Polisen har nu infört utegångsförbud tills imorgon och det har varit oroligt ända sedan terrorattacken nyligen, med spänningar mellan kristna samt muslimer som ökar för var dag som går.

* 20-30 beväpnade män tog sig in i en katolsk kyrka i Dubla, Burkina Faso, under dagens söndagsbön och dödade en präst och fem kristna dyrkare. Förövarna lyckades stänga in flera personer i kyrkan och tände eld på byggnaden. Söndagens blodiga attack kommer två veckor efter en liknande attack mot en protestantisk kyrka i Silgadji.

Källa: Al Jazeera

En reaktion till “Dödlig attack mot kristna i Burkina Faso och upptrappad konflikt hotar muslimer i Sri Lanka

  1. Sant – nog hade världen mått bättre utan religion, men det är inte realiteten. Under det japanska Shogunatet från 1192 till 1867 förbjöds kristendomen 1614. Shougunen var den militäre överbefälhavaren som i praktiken styrde landet. Kristendomen medförde dödsstraff. Den 8e juli 1853 seglade amerikanen Matthew Perry in i Tokyobukten (då Edo) och beordrade japanerna att öppna upp, eller bli kaffeved. Då upptäckte man att kristendomen hade överlevt. De mest kända försöket att avskaffa religion är nog Mao Zedong. Även det misslyckades. Man skulle riva templen, moskéerna och kyrkorna. Lokalbefolkningen stoppade det, inte ens 25 rödgardister muckar gärna gräl med 200 ilskna bönder med hackor i händerna. Det som visat sig hjälpa är att utveckla levnadsstandarden, även i Sverige hade ju kyrkan en gång nästan diktatorisk makt, men den har falnat. Så även i Kina. Svensk lag säger: SFS nr: 1951:680,”Om religionsfrihet. 1 § Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse.” Den lagen tillämpas inte i Sverige, utan vissa religioner tillåts flyta ut och och dominera och styra hela samhället och alla som finns där. Att avskaffa religioner går inte, men däremot att begränsa religionsfriheten så den inte inkräktar på eller provocerar andra. Svensk lag tillämpas inte i Sverige, men Kina har samma lag och där tillämpas den. Den som provocerar andra med religion, må det vara ljud, jättekors eller jätteskägg, blir tillsagd att sluta. Vad är då religion. Bästa definitionen gjordes nog av högsta domstolen i Australien i fallet ”Church of the New Faith v. Commissioner of Payroll Tax 1983” då det sades att en religiös tro är: ”En tro på ett över naturligt väsen, fenomen eller princip och ett accepterande och ett efterföljande av handlingsregler som syftar till att ge uttryck för denna trosföreställning.” Vi behöver alltså strama upp och begränsa religionsfriheten. I Sverige går det ju bra att vara både skattefinansierad präst och politiker samtidigt. Kina tillåter inte det. Utövare av olika religioner kan faktiskt leva sida vid sida utan att provocera varandra.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s